Hamilelikte Şeker Nedir ? Hamilelikte Şeker Nasıl Düşürülür ? Şeker Düşüren Besinler Nelerdir ?

Hamilelikte Seker Nasıl Düşürülür ?

Hamilelikte Şeker Nasıl Düşürülür ? Hamilelikte Şeker Düşüren Besinler  Nelerdir? Hamilelik Şekeri Nasıl Düşürülmeli ?

Hamilelik şekeri ve Gestasyonel diyabet aynı anlama gelmektedir, gebelikte şeker hastalığı demektir.Hamilelikte şeker nasıl düşürülür? Şeker düşüren besinler nelerdir ? bu soruların cevabını merak ediyorsanız yayınımızı okumaya devam ediniz.

Gebelik şekeri olan anne adayları sağlıklı şekilde doğum yapabilmek için ve sağlıklı bir bebeğe sahip olabilmek için hamilelik süreçleri boyunca diyet yapmak zorunda kalırlar. Bu diyette amaç vücuttaki insülin seviyesini dengede tutmaktır.


Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet )Nedir?

Gebelik şekeri olan annelerde gebelik öncesi şeker hastalığı olmamasına rağmen seker hastalığı yaşadığı görülebilmektedir. Bu hastalıkta kandaki glikoz (şeker) seviyesinde yükselme görülmektedir.  Gebelik şekeri hastalığı gebeliğin 24-28. haftalarında hamilelikte şeker yüklemesi testi ile tespit edilebilmektedir.
Gebelik şekeri anne adayının gebelik döneminde yaşadığı vücutsal değişiklikler ile ortaya çıkmaya başlamaktadır. Gebelikte şeker hastalığı genellikle gebeliğin 6 ayından itibaren görülmektedir.

Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Neden Olur?

Tıpta Gestasyonel diyabet olarak isimlendirilen gebelik şekeri kişide gebelik dönemi öncesinde yoktur. Anne adayında gebelik döneminde görülen hormonel farklılıklar ve değişimler vücuttaki kan şekerinin yükselmesine neden olur.
Kadın vücudu gebelik doneminde hormonel birçok değişim geçirmektedir. Bu değişimler sonucunda yükselen kan şekeri sonucunda şeker hastalığı meydana gelmektedir. Kişi doğum yaptıktan sonra bu hastalık ortadan kalkmaktadır.
Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Nasıl Teşhis Edilir?

Gebelik şekeri, şeker yükleme testi ile tespit edilebilmektedir.
Gebelik döneminde 24 ile 28. haftalarda şeker yükleme testi ile gebelik şekeri anlaşılabilmektedir. Bu test için anne adayına 50 gram glikoz (saf şeker) içirilir.  Sonrasında 1 saat beklenir.  Sonrasında kandaki şeker yani glikoz seviyesi kontrol edilir. Bu seviye şayet 140 mg/dl'den az ise anne adayında hamilelik şekeri yok demektir.  Ancak eğer kandaki glikoz seviyesi bu seviyenin üzerinde ise 3 saatlik 100 gram glikozla test yeniden tekrarlanır. 3 saat yükleme yapıldıktan sonra vücutta gebelik şekeri hastalığı olup olmadığı  anlaşılır. Anneye verilen şeker yükleme testi sonrasında kişinin aşırı fiziksel aktivite yapılmaması gerekir ve bununla birlikte hiç bir şey yenmemelidir. Bu tür tedbirler testin doğru sonuc vermesi açısından oldukça önem arz etmektedir.



Hamilelikte Şeker Nasıl Düşürülür


Gebelik Şekeri ( Gestasyonel Diyabet ) Beslenme Ve Diyet Listesi

Hamilelik şekeri olanlar nasıl beslenmeli ?

Beslenme ve Diyetetik Uzmanlarının ortak kanısı;

Gebelik şekeri olan anne adayları:

Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün tüketmelidir.
Tek tip beslenilmemelidir.
Posa tüketimi arttırılmaya çalışılmalıdır.
Günde en az 2.5 - 3 litre su içmelidir.
Anne adayları tokluk kan şekeri takibini mutlaka yapmalıdır.
Karbonhidrat tüketimi aniden yapılmamalı,gün içine bölünmelidir.
Kan şekerini arttıran şeker, bal, pekmez, üzüm, incir, meyve suları gibi basit karbonhidratlar yerine kan şekerini yavaş yükselten tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf gibi kompleks karbonhidratlar tercih nedeni olmalıdır.

Gebelik Şekerini Düşüren Yiyecekler Nelerdir?

Hamilelikte şeker nasıl düşürülür sorusu sıklıkla sorulmakta.Şu ekmekler gebelik şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Tam buğday ekmeği,
Arpa taneli ekmek,
Düşük glisemik indeksli yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürmekte ve kan şekerinde ani artışı önlemektedirler. Glisemik indeksi düşük besinler fasulye çeşitleri, yulaf ezmesi ve arpa benzeri tam tahıllar ve meyve ve sebzeler gibi doğal yiyeceklerdir. Gebelik sırasında, rafine, pakette satılan ve işlenmiş yiyeceklerden kaçının.Gebeler gebelik şekerini düşürmek için Gİ (Glisemik İndeksi) < 55 olan glisemik indeksi düşük meyveler yiyebilir. Bunlar da gebelik şekerini düşürmekte yardımcıdır;


Glisemik indeksi düşük olan meyveler;

Nar,
Çilek,
Greyfurt,
Ahududu,
Elma,
Yaban mersini,
Böğürtlen,
Vişne,
Mandalina.

Probiyotik İçeren Besinler Tüketin

Probiyotikler, midenizdeki sindirim sağlığını destekleyen dost bakterilere benzer canlı bakterilerdir. Dost bakteriler, kan şekeri seviyelerinizi sağlıklı bir aralıkta tutan karbonhidrat metabolizmasını düzenler. Yoğurt, elma sirkesi ve turşu doğal probiyotiklerdendir. Hamilelikte muhakkak günde 1-2 kase yoğurt yiyin.

Sağlıklı Yağlar ve Protein Alın

Ana öğünlerinde ya da ana öğünlerinizde kümes hayvanları, kuruyemiş ya da yumurta gibi yağsız protein kaynağı besinler ekleyin. Protein, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutar, enerjiyi artırır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Fındık, avokado, hindistancevizi ve zeytinyağlarında bulunan sağlıklı yağlar da sizi doyurur, böylelikle ani açlık krizlerini engeller.


Beslenme ve Diyetetik Uzmanlarının Ortak Diyeti

Sabah Kahvaltısı (08.00-09.00):

Şekersiz çay
2 kibrit kutusu kadar light peynir (haftada 4 gün 1 yumurta + 1 kibrit kutusu peynir)
10 tuzsuz zeytin
3 ince dilim esmek ekmek
doyana kadar domates biber salatalık vb

Kuşluk Vakti (09.30-10.00):

 3-4 ceviz

Öğle Yemeği (12.00-13.00):

4 köfte büyüklüğünde et veya tavuk
8 yemek kaşığı sebze yemeği
1kase light yoğurt
3 ince dilim esmer ekmek veya 6 kaşık bulgur pilavı

İkindi Yemeği (15.00-16.00):

2 porsiyon meyve
1 su bardağı light süt

Akşam Yemeği (18.00-19.00):

 8 yemek kaşığı etsiz sebze yemeği
Yağsız salata (sınırsız)
1 kase light yoğurt
3 ince dilim esmer ekmek

Gece Ara Öğünü (20.30-21.30):

2 porsiyon meyve
1 su bardağı light süt
Uzmanlar haftada en az 1 gün gebelik şekeri olan anne adaylarının ızgara balik ve 6 kaşık kuru baklagil yemeği tüketimini öneriyor.

Bununla birlikte uzmanlar pirinç tüketimini yasaklıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar