Kanül Nedir,Ne İşe Yarar ? Kanül Nasıl Takılır ?


kanül-nasıl-takılır
Kanül Nedir ?



Kanül nedir ?  Vücuda sokulabilen esnek bir tüptür. Tıbbi kullanım için 11 farklı tip kanül vardır. En sık kullanılanlar intravenöz ve nazal kanüllerdir.
Bir intravenöz kanül, tıbbi personele, hastanın çekilmesi veya ilacın veya diğer sıvıların sokulması için hastanın damarına erişim sağlamak için kullanılır.  Genellikle IV olarak adlandırılır. Tipik olarak, intravenöz kanül, tüpün diş açıldığı vücutta bir açıklık oluşturmak için kullanılan bir trokar veya iğne ile doldurulur .



Kanül nasıl takılır? Bir IV yerleştirmek için, bir tıp uzmanı ilk olarak hastanın kolunun etrafına kanı kolda tutmak için bir turnike koyacaktır . El ve koldaki damarlar dolduğunda, enjeksiyon bölgesinin etrafındaki alanı temizler ve trokarı tam bir damara yerleştirir. Kanül, iğne çıkarılmadan ve tüp tıbbi bantla cilde sabitlenmeden önce iğnenin üzerinden ve damara itilir.


Bir IV'ün yerleştirilmesinden kaynaklanabilecek dört ana komplikasyon vardır. Kötü bir tüp yerleşimi sonucu ortaya çıkan bir hematom morarmadır. Sızma, tüp cildin altına sokulduğunda, ancak bir damara yerleştirilmediğinde gerçekleşir.



Bir emboli hava damar içine borudan aşağı, ya da eğer kapalı bir kanül sonları bir parça ve kan akışı aşağı hareket oluşur. Flebit , tüpü tutan damarın iltihaplanmasıdır.

Bir burun kanülü düşük seviyelerde sevkedilmesi için kullanılan oksijen ilave oksijen ihtiyacı olan bir hastaya uygulanmasını kapsar. Bir ucunda hastanın burnuna yerleştirilen at nalı şeklinde bir uç ve kanülü yerinde tutmak için hastanın başının etrafına sabitlenen esnek bir bant ile donatılmıştır. 

Tüpün diğer ucu bir tanka veya başka bir oksijen dağıtım sistemine bağlanır. Bir hastaya nazal kanül verilmeden önce hayati belirtileri kontrol edilir. Rahat olduğundan ve vücudundaki oksijen seviyelerinin arttığından emin olmak için oksijen alırken izlenecektir.

Nazal kanül giymeyle ilişkili birkaç komplikasyon ve yan etki vardır. Oksijen akışının bir sonucu olarak hastalar burunda biraz kuruluk yaşayabilirler. Nazal kanüller sadece hastalar için değildir. Yüksek irtifalarda uçarken ek oksijene ihtiyaç duyan havacılar tarafından da kullanılırlar.

Yorum Gönder

0 Yorumlar