Kas Seğirmesi Nedir, Neden Olur ? Kas Seğirmesi Nasıl Geçer?



Kas Seğirmesi Nedir, Neden Olur ? Kas Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir ?

Kas Seğirmesi Nedir, Neden Olur ? Kas Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir?Kas Seğirmesi Nasıl Geçer ?

Zaman zaman herkesin başına gelen kas seğirmesi nedir? kas seğirmesi neden olur?,kas seğirmesi nasıl tedavi edilir? kas seğirmesi nasıl geçer? bu yayınımızda bu sorulara yanıt bulacaksınız.Kas seğirmesi yaşamak rahatsızlık verici ve tahriş edici olabilir. Ancak kas seğirmesine neden olan nedir ve altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir mi?
Bir kas seğirmesi, bir kas oluşturan liflerin istemsiz bir kasılmasıdır.

Sinir kontrolü kas lifleri, bir şey bir siniri uyardığında veya ona zarar verdiğinde, kas liflerinin kasılmasına neden olur ve bir seğirme ile sonuçlanır. Bir kişi genellikle bu seğirmeleri cildin altında görebilir veya hissedebilir.

Bu yayınımızda, kas seğirmelerinin sayısız nedenini araştırıyoruz. Bazılarının daha ciddi olmasına rağmen, bunların nedenlerinin çoğu zararsızdır. Ayrıca kas seğirmelerinin nasıl tedavi edileceğini ve önleneceğini tartışıyoruz.


"Kas Seğirmesi Sebepleri Nelerdir"

Büyüleyici olarak da bilinen kas seğirmesinin birçok yaygın nedeni vardır. 

Bunlar:

Overexertion

Bir kasın zorlanması veya aşırı kullanımı seğirmelere neden olabilir.
Bir kişi kuvvetli bir şekilde veya uzun bir süre egzersiz yaptığında kas seğirmesi yaşayabilir.

Araştırmalar , bu kas seğirmesinin egzersizden sonra iki nedenden dolayı olabileceğini düşündürmektedir:

İlk olarak, egzersiz kas yorgunluğuna yol açabilir . Kas yorgunluğu, aşırı çalışan kas liflerinde seğirmeyi ve krampı tetikler.

İkinci olarak, egzersiz terleme yoluyla elektrolit dengesizliğine neden olabilir. Elektrolitler kas kasılmasında rol oynar. Kas liflerindeki elektrolit kaybı seğirmeyi tetikleyebilir.

Kollar ve bacaklar aşırı egzersizin neden olduğu kas seğirmesi yaşamanın yaygın olduğu yerlerdir. En çok çalışılan kasların egzersize bağlı olarak baldır, uyluk veya pazı içerebilen seğirmesi muhtemeldir.

Yeterince uyku alamamak

Beyin kimyasalları veya nörotransmitterler, beyinden kas kasılmasını kontrol eden sinirlere bilgi aktarımında rol oynar.Uyku yoksunluğu nörotransmitter reseptörlerinin çalışma şeklini etkileyebilir. Bu, beyinde aşırı nörotransmitterlerin birikebileceği anlamına gelir.Uyku eksikliğinin nörotransmitter fonksiyonu üzerindeki etkisi kas seğirmesine neden olabilir.

Yorgunluktan kas seğirmesi yaşamanın yaygın bir yeri göz kapağındadır.

Kafein,çok fazla kahve , çay veya kafein içeren enerji içecekleri içmek kas seğirmesine neden olabilir.

Kafein bir uyarıcıdır. Bir kişi çok fazla aldığında kafein vücudun herhangi bir yerinde kas seğirmesini uyarabilir.

Kalsiyum eksikliği

Vücudun uygun kas fonksiyonunu desteklemek için kalsiyuma ihtiyacı vardır . Kalsiyum eksikliği kas seğirmesine neden olabilir. Kalsiyum eksikliği hipokalsemi olarak bilinir.İnsanlar süt ürünleri, soya fasulyesi, soya peyniri, fındık ve yapraklı yeşilliklerden kalsiyum alabilirler.

Magnezyum eksikliği

Magnezyum ayrıca sinir ve kasların sağlıklı kalmasında da rol oynar. Magnezyum, sinir ve kas fonksiyonunu desteklemek için kalsiyumun hücre zarları boyunca taşınmasına yardımcı olur.Magnezyum eksikliğine sahip olmak, yüz dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde kas seğirmesine neden olabilir. Magnezyum eksikliği hipomagnezemi olarak bilinir.

Magnezyum eksikliğinin nedenleri arasında şunlar vardır:

kötü beslenme

çok fazla alkol almak
ishal

İnsanlar magnezyum eksikliğini gidermezse, kardiyovasküler hastalık risklerini artırabilir.

D vitamini eksikliği

Sinirlerin beyinden vücudun kaslarına mesaj taşımak için D vitaminine ihtiyacı vardır . D vitamini eksikliğinin olması kas güçsüzlüğüne ve seğirmesine neden olabilir.
D vitamini eksikliğinin nedenleri arasında güneş ışığına maruz kalma eksikliği ve zayıf beslenme yer alır.

Kas Su Kütlesini Kurutma

Kas kütlesi yüzde 75'e kadar sudur. Su ayrıca işlevlerini desteklemek için besinleri ve mineralleri kaslara taşımaya yardımcı olur.Bir kişi yeterince su içmediğinde, dehidrasyon gelişebilir . Dehidrasyon olması kas seğirmesine neden olabilir.

Stres ve kaygı

Psikolojik stres veya yüksek anksiyete seviyeleri yaşamak aşırı kas gerginliğine neden olabilir. Bu komplikasyon kasların seğirmesine yol açabilir.Stresin neden olduğu kas seğirmeleri vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.

Bazı ilaçlar

Bazı ilaçlar istemsiz kas seğirmesine yol açabilir. Bu reaksiyon bir yan etki veya diğer ilaçlarla etkileşime bağlı olabilir.İnsanlar yeni bir ilaç alırken doktorla yan etkileri ve ilaç etkileşimlerini tartışabilirler.

Olası ciddi nedenler

Yukarıdaki yaygın nedenlerden biri ile açıklanmayan kas seğirmesi, altta yatan bir sağlık durumunu gösterebilir.Kas seğirmesine yol açabilecek sağlık koşulları şunları içerir:
Sıkışmış spinal sinir,radikülopati olarak bilinen sıkışmış bir spinal sinir, kas seğirmesine ve spazmlara neden olabilir. Diğer belirtiler ayak veya bacakta karıncalanma veya uyuşma hissidir.Bir bel fıtığı Sıkışmış sinirlerini, travma sıklıkla sonuca neden olabilir. Omurgadaki bir disk hasar gördüğünde, karşılık gelen sinirin kökünü sıkıştırabilir.

kas-segirmesi-nasil-gecer
Kas Seğirmesi Nedir, Neden Olur ? Kas Seğirmesi Nasıl Tedavi Edilir ?


Amyotrofik Lateral skleroz

ALS nadir görülen bir nörolojik durumdur.Kas seğirmesi,amyotrofik lateral skleroz  (ALS) adı verilen dejeneratif nörolojik bir durumun işareti olabilir . Bu nadir bir durumdur.

ALS, bir kişinin sinir hücresi fonksiyonunun yavaş yavaş bozulmasına neden olur.
Sinir hücreleri veya nöronlar, bir kişinin gönüllü kas fonksiyonunu kontrol eder, bu da insanların hareket etmesini sağlar. Bir kişinin nöronları çalışmayı bıraktığında, kasları düzgün çalışamaz. Bu neden olur:

Kas Güçsüzlüğü
kas seğirmesi
kas kaybı

Zamanla, ALS'li bir kişi hareketlerini kontrol etme yeteneğini kaybedebilir. Bu, yürümeyi, konuşmayı, yemek yemeyi ve nefes almayı zorlaştırabilir.

Isaacs sendromu

Isaacs sendromu kas seğirmelerine neden olabilecek nöromüsküler bir durumdur.
Issacs sendromlu bir kişinin aşırı aktif periferik sinir aksonları vardır. Bu sinirlerinin sürekli kas liflerini tetiklediği anlamına gelir. Bu, birisi dinlenirken bile kas kasılmalarına neden olur.

Isaacs sendromunun diğer belirtileri şunlardır:

kas sertliği
Kasılma
terlemek
kasları gevşetme sorunu

Lupus

Kas seğirmesi lupusun bir işareti olabilir , ancak bu durum yaygın değildir.
Lupus, bir kişinin vücudunun yanlışlıkla sağlıklı dokuya saldırdığı uzun süreli bir otoimmün durumdur.

Lupus bazı kas gruplarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu iltihaplanmaya miyozit denir. Kas seğirmesi miyozit belirtisidir.

Çoklu skleroz

Nadiren, kas seğirmesi multipl sklerozun (MS) bir işareti olabilir . MS, bir kişinin merkezi sinir semptomunu etkileyen dejeneratif bir durumdur.MS'in yaygın bir semptomu spastisitedir. Spastisite, kasların sertleşmesi ve istemsiz olarak kasılmasıdır. Kas seğirmesi spastisitenin bir işareti olabilir.

MS'in diğer semptomları şunları içerir:

yorgunluk
uyuşma veya karıncalanma
zayıflık
baş dönmesi
azaltılmış cinsel işlev
kronik ağrı
bilişte değişiklikler
yürüme zorluğu
görüş problemleri
Formun Üstü

Bir seğirme ve bir spazm arasındaki fark nedir?

Kas seğirmesi ve kas spazmı, aynı olmamasına rağmen, bir kasın istemsiz kasılmalarıdır.Kas seğirmesi tekrar tekrar meydana gelebilecek kısa bir kasılmadır. Rahatsızlığa neden olabilir, ancak tipik olarak ağrılı değildir.
Kas spazmı, ağrıya neden olabilecek uzun süreli bir kasılmadır. Kas spazmları kas krampları olarak da bilinir. Genellikle egzersizden sonra olurlar.

Teşhis

Doktor bir kişiden kas seğirmesinin ne zaman başladığını, ne sıklıkla olduğunu ve nasıl hissettiğini tartışmasını isteyebilir. Ayrıca ilgili semptomları da sorabilirler.
Doktor, bir kişinin kas seğirmesinin altta yatan bir durumdan kaynaklandığını düşünürse, bireye bir dizi test verecektir. Bu, kas ve sinir fonksiyonunu değerlendirmek için elektromiyografiyi içerebilir.

Tedavi ve ev ilaçları

Dengeli ve çeşitli bir diyet, kas sağlığı için gerekli vitamin ve mineralleri sağlayabilir.
Kas seğirmesinin yaygın nedenleri, sinirleri ve kasları sağlıklı ve iyi çalışır halde tutmak için yaşam tarzı değişiklikleri ile evde tedavi etmek ve önlemek kolaydır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:

daha sağlıklı, dengeli bir diyet yemek
eksiklikleri gidermek için diyet takviyeleri almak
uygun ısınma ve bekleme süreleri ile orta derecede egzersiz yapmak
kafein alımını azaltmak
bol uyumak
yoga , farkındalık veya meditasyon ile stresten kaçınmak veya yönetmek
su tüketmek

Bir kişinin kas seğirmelerinin nedeni altta yatan bir sağlık durumu ise, doktor bir tedavi planında bireyle birlikte çalışacaktır.

Ne zaman doktora görünmeli

Birisi, yukarıdaki yaygın nedenlerden birinin kolayca açıklayamadığı kas seğirmesi yaşıyorsa, doktorlarıyla konuşmalıdır.
Diğer yeni semptomların yanında kas seğirmesi meydana gelirse doktorla konuşmak da iyi bir fikirdir.

Görünüm

Kas seğirmesinin ciddi olmayan birçok günlük nedeni vardır. İnsanlar bu nedenleri evde kolayca tedavi edebilir ve belirli yaşam tarzı değişiklikleri ile önleyebilirler.
Kas seğirmesinin bazı nedenleri daha ciddidir, ancak bu durumlar çoğunlukla nadirdir. Kas seğirmesine neden olabilecek sağlık koşulları yukarıda araştırılmıştır.
Bir doktor MS veya ALS gibi dejeneratif bir hastalığı olan bir tanıyı teşhis ederse, semptomlarını yönetmeleri için onları destekleyecektir. Bu koşulların tedavisi olmamasına rağmen, doğru tedavi planı bir kişinin iyi bir yaşam kalitesini sürdürmesini sağlayabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar