Kinestetik Öğrenme Nedir ? Kinestetik Öğrenci Özellikleri Nelerdir,Aktiviteleri Nasıl Olmalıdır?

Kinestetik Öğrenme Nedir ? Kinestetik Öğrenci Özellikleri Nelerdir,Aktiviteleri Nasıl Olmalıdır?



Bu yayınımızda aşağıdaki sorulara cevap bulacaksınız...
Kinestekik Öğrenme Nedir? Kinestetik Ne Demek ? Kinestetik Özellikleri ? Kinestetik Öğrencilerin Özellikleri Nelerdir ? Kinestetik Algı Nedir ? Kinestetik Özelliklere Sahip Öğrencilere Yaptırabilecek Etkinlikler Nelerdir ? Dokunsal Öğrenme Nedir ? Kinestetik ve Dokunsal Öğrenen Öğrencilerin Farkı Nedir?

Kinestetik öğrenme nedir ?, Kinestetik öğrenme fiziksel hareketle yaparak ve öğrenerek öğrenme ile ilişkili bir öğrenme stilidir. Temel fikir, bazı insanların çok fiziksel veya kinetik olmasıdır, yani fiziksel hareket veya vücut hareketlerini içeren şeyleri öğrenirken en etkili şekilde öğrenme eğilimindedirler. Bu tür insanlar genellikle spor ve diğer atletik çabaların yanı sıra fiziksel katılım ve hareketi içeren diğer çalışma alanlarına da çekilir. 

Kinestetik öğrenme birkaç farklı öğrenme türünden biridir ve öğrenme sırasında fiziksel nesnelerin veya hareketlerin kullanımı, hatta ayak vuruşu gibi küçük hareketler sayesinde bir sınıfta sıklıkla desteklenebilir.

Farklı eğitim felsefeleri ve pedagojileri farklı stilleri tanıyan ve bu tarzlara değişen derecelerde önem veren farklı öğrenme stilleri vardır. Bununla birlikte, bu tarzların ardındaki temel fikir, farklı insanların farklı şekillerde öğrenmeleri ve bir kişinin en iyi öğrenme biçimlerinin, bir başkasının en iyi öğrenme yöntemlerinden önemli ölçüde farklı olabilmesidir. 

Yaygın öğrenme stilleri arasında sesli öğrenme, görsel öğrenme ve kinestetik öğrenme bulunur. Sesli öğrenme tipik olarak duyulan bilgiler aracılığıyla gerçekleşir ve görsel öğrenme okunan ve görülen bilgiler yoluyla gerçekleşme eğilimindeyken, kinestetik öğrenme fiziksel hareket ve dokunulması gereken bir şey yoluyla gerçekleşir.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK ERGOTERAPİ (MESLEKİ TERAPİ) NEDİR,AMACI NEDİR,HANGİ DURUMLARDA KİMLERE UYGULANIR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>




Kinestetik ve Dokunsal öğrenenler Nasıl Öğrenme Stillerine Sahiptir ?


1. Kinestetik öğrencilerin hareket etmesi gerekir. 
Kıpır kıpırdırlar, her şeye dokunurlar, bacaklarını sallar, zıplarlar ve çoğu zaman hareketsiz oturamazlar. Vücutları ve dokunma duyuları yoluyla öğrenirler.

2. Kinestetik öğrenenler mükemmel “fiziksel” hafızaya sahiptir.
Onlar hızlı ve kalıcı öğrenme konusunda mümemlerdir.

3. Kinestetik öğrenenler genellikle  koşu, yüzme, dans ve diğer sporlar gibi fiziksel aktivitelerde yeteneklidir .

4. Kinestetik öğreniciler tipik olarak çok çabuk koordine edilirler ve bedenleri ve beden zamanlaması konusunda mükemmel bir his taşırlar.
Mükemmel el-göz koordinasyonu ve hızlı reaksiyonları vardır.

5. Dokunsal öğrenenler tüm vücut hareketlerinden ziyade ince motor hareketleriyle öğrenirler.
Tüm vücut hareketine ihtiyaç duyan kinestetik öğrenicilerden daha ılımlıdırlar. 

6. Dokunsal öğrenenler öncelikle dokunma duyusu ile öğrenirler. 



7. Dokunsal öğrenenler en iyi uygulamalı faaliyetlerle öğrenirler. 
İlgili hareketleri öğretime dahil etmek dokunsal öğrenenleri güçlendirmenin bir yoludur. Harfleri öğrenirken el hareketlerinin nasıl oynayabileceğini görmek için Alfabe Öğretim Kartlarımızı keşfedin .

8. Dokunsal öğrenenler öğrenmelerini en iyi projelerle ifade eder. 
Mini kitaplar, oyunlar, skeçler, modeller, yapı taşları, sanat malzemeleri ve matematik manipülatörleri oluştururken daha iyi öğrenirler .

Kinestetik ve dokunsal öğrenenlerin gelişmesine yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz? 

9. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler hareketsiz oturmakta zorlanırlar.

Okulda:  Hareket etsinler! Onlara, diğer öğrencileri rahatsız etmedikleri sürece ayağa kalkabileceklerini, bacaklarını sallayabileceklerini ve hatta zemine ayak basabileceklerini söylerseniz, performansı artacaktır. 

Evde : Evde hareket edebilsinler. Bazı çocuklar okurken zemine ayak uydurabildikleri takdirde yeni materyalleri daha iyi öğrenirler. Sizinle okurken bacaklarını sallamaları gerekebilir. Hareketi birleştirmek için bu seksek faaliyetini deneyin !





10. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler hızla ilgilerini kaybederler.

Okulda:  Öğrencilerin masalarında oturacakları uzun süreleri görevlendirmelervermek yerine ders verdiğiniz ortamda yenilik kullanın ve değiştirin. Yeri değiştirmeyi, çocukların yere oturmasına izin vermeyi, öğrendiklerini çizerek öğrenmelerini sentezlemeye teşvik etmeyi düşünün. Yoğun öğretim anlarını kısa tutun.

Evde : Çocuğunuz ödev üzerinde çalışıyorsa, ödev zamanını aralarında bir ara vererek kısa açıklıklara bölün. Örneğin, matematik ödevi yapın, ardından bahçede koşmak için bir mola verin, yerde takla yapın veya çocuğun seçtiği fiziksel bir aktivite yapın. Böylelikle daha fazla ödev yaptırabilirsiniz.

11. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler, adım ve prosedürleri öğrenmekte güçlük çekerler.

Okulda:  Öğrencilere ne öğrendiklerini görselleştirmelerini öğretin. Onlara bir sorunu çözme adımları öğretiyorsanız, adımları izleyerek kendilerini "görmek" için hayal güçlerine girmelerini sağlayın. İPUCU: Bu tür öğrenenler de görsel öğrenenlerdir. Adımları anlamadan önce sonuç konusunda çok açık olmaları gerekir. Çocuk kendisi için daha iyi yapabileceğini düşündüğü farklı adımlar bulursa kabul edin. 

Evde : Hedefiniz ya da istenen nihai “ürün” ün ne olduğunu çocuğunuzla paylaşın. Ardından, önerilen adımları paylaşın ve çocuğun bunları yaptığını hayal etmesini sağlayın. Çocuğunuza, adımların istenen sonucu vereceğine inanıp inanmadıklarını sorun. Sonuç aynı olacaksa dinleyin ve ayarlayın. Çocuğunuzu adımlar ve prosedürler uygulamaya teşvik etmek için bu etkinliği deneyin . 

12. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler ortamları tarafından kolayca dikkatini dağıtır. Dikkatleri ellerini takip eder.

Okulda:  Onlara bir derste duyduklarının taslaklarını veya şemalarını çizmeyi öğretin. Onlara her soruna işaret etmeyi öğretin. Çocuğu dikkatinizi dağıtacak bir nokta bulmaya teşvik edin. Onları öğrendikleri bilgilerle bilgi kartları kullanmaya teşvik edin. İPUCU: güçlü görsel ipuçlarına sahip bilgi kartları kullanın. Unutmayın, kinestetik ve dokunsal çocuklar da görsel öğrenenlerdir.

Evde : Çocuğunuzun ödev yaparken kullanması için rahat ve özel bir ortam yaratın. Çok iyi çalışan bir strateji, çocuğun bir odada görebileceklerini sınırlamak için bir ekran kullanan bir "çalışma noktası" oluşturmaktır. İPUCU: bir tarafı ve alt kısmı kesilmiş büyük bir karton kutudan bir ekran yapın.

13. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler çabuk bunalmış olabilir.

Okulda:  Odaklanmaya yardımcı olmak için derin nefes alma ve rahatlama tekniklerini kullanmayı öğretin. Görevlerini yönetilebilir segmentlere ayırın.

Evde : Aktivitede mola verin. Dinlenme ve rahatlama için zaman miktarını birlikte belirleyin ve çocuğun zamanlayıcıyı ayarlamasına izin verin. Ödevlerini bireysel görevler halinde düzenlemeyi öğrenmelerine, öncelik sırasına koymalarına ve her seferinde sadece bir tanesine odaklanmalarına yardımcı olun.

14. Kinestetik ve dokunsal öğrenenler işitsel öğrenciler olma eğilimindedir.  Vücut hareketleriyle öğrendikleri bilgiler beyninde depolanacak, odaklanmalarına yardımcı olacak ve öğrendiklerini hatırlayacak.

Okulda: Hareketleri ve görselleri derse dahil edin. Örneğin, "yardım" gibi bir görüş kelimesini öğretirken, kelimenin biçimini ve anlamını taklit edecek vücut hareketini de gösterir. İPUCU: Görsel, bu tür öğrenciler için güçlü yardımcılardır, çünkü görselde gömülü olan her şey bir saniyeden daha kısa sürede yakalanabilir ve hafızada saklanabilir.


Evde : Çocuğunuzun hafızası, bunun ne kadar doğru olmasını dileyebileceğimize rağmen, kaç kez bir şey yapmasını söylediğinizle ilgili değildir. Yaparak öğreniyorlar. Eğlenceli, tekrarlayan hareketler veya listeler ve görüntüler içeren beyaz tahtalar gibi görsel sinyaller oluşturarak kelimeleri veya gerçekleri saklamalarına yardımcı olun.

15. Kinestetik ve dokunsal öğrenenlerin manipülatiflere ihtiyacı vardır.  

Okulda:  Her zaman kağıt ve kalem yerine manipüle edilecek nesnelerle daha kolay odaklanırlar. Öğrenme araçlarıyla yaratıcı olun. Örneğin, cümleler oluşturmak için görme sözcük kartlarını kullanın. Matematik problemlerini çözerken, problemi çizmeye veya manipülatifleri kullanarak problemi oluşturmaya teşvik edin.

Evde : Matematik problemlerini görselleştirmelerine yardımcı olmak için yapı taşlarını kullanın. Cümle oluşturmak için görme sözcüklerini evin etrafındaki öğelerle birleştirin.

16. Kinestetik ve dokunsal öğrenenlerin dikkati dolaşma eğilimindedir.  

Okulda:  Görselleri ve ilgili hareketleri derslerinizde birleştirerek dikkatlerini sürdürün. Öğrettiğiniz yeri ve içeriği nasıl sunduğunuzu değiştirin. İPUCU: Görüntüleri ve vücut hareketlerini kullanmayı deneyin. Kinestetik ve dokunsal öğrencilerin odak ve öğrenme sonuçlarını ne kadar değiştirdiğine şaşırabilirsiniz.

Evde : Sessiz bir evde ödev yapmak zor olabilir. Ödevlerin yapıldığı yeri değiştirmeye çalışın. Güçlü bir öğrenme armağanı olduğunu ve görsellerin öğrenmeyi anında gerçekleştirdiğini ve vücut hareketinin hatırlamak için bir araç olduğunu çocuğunuzla paylaşın. Bir çocuk, “problemlerinin” bir sakatlığın kanıtı değil, eşsiz bir armağan kanıtı olduğunu anladıktan sonra kendi en iyi yardımcısı olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar