Ergoterapi (Mesleki Terapi) Nedir ? Ergoterapi Hangi Durumlarda Kimlere Uygulanır ?

 Ergoterapi Nedir ? Ergoterapist Nedir ? Mesleki Terapi Nedir ? Mesleki Terapist Kimdir ? Ergoterapi Hangi Alanlarda Kimlere Uygulanır ? Ergoterapi Ne İşe Yarar ? Ergoterapinin Amacı Nedir ?
Ergoterapi (Mesleki Terapi) Nedir ? Ergoterapi Hangi DurumlardaKimlere Uygulanır ?


Ergoterapi Nedir ? Ergoterapist Nedir ? Mesleki Terapi Nedir ? Mesleki Terapist Kimdir ? Ergoterapi Hangi Alanlarda Kimlere Uygulanır ? Ergoterapi Ne İşe Yarar ? Ergoterapinin Amacı Nedir ?




Ergoterapi (Mesleki Terapi) nedir?

ergon = (Yunanca) iş, senet, aktivite, performans
terapisi = hastalık tedavisi
Ergoterapist= Alan ile ilgili eğitim almış ve bu işi icra eden kişi.

Ergoterapi tıp mesleklerinden biridir. Mesleki terapi terimi Yunanca'dan gelir ve şu anlama gelir: Eylem ve iş yoluyla iyileşme.
 
Ergoterapi nedir,ne işe yarar ? Ergoterapi insanların hastalık, yaralanma veya sakatlık nedeniyle kaybedilen veya henüz mevcut olmayan günlük yaşamda hareket etme yeteneğini (tekrar) elde etmelerine yardımcı olur. Bir kişinin işlevleri ve becerileri, örneğin inme nedeniyle veya çocuklarda gelişimsel bozukluklar nedeniyle yeterince eğitilmemiş olabilir.

Gündelik hayatta hareket edebilmek, bir kişinin hayatı veya toplumu tarafından belirlenen görevleri tatmin edici bir şekilde yerine getirebileceği anlamına gelir.

Ergoterapinin amaçlarından biri de  - günlük, okul ve mesleki yaşamda mümkün olan en büyük bağımsızlık ve bağımsızlık - çeşitli mesleki terapi önlemleri ile gerçekleştirilmektedir.

Ergoterapinin bütünsel bir yaklaşımı vardır. Bu, sadece vücudun hareketlerinin (= motor beceriler) eğitilmediği, aynı zamanda tüm insan sisteminin dahil edildiği anlamına gelir. Dolayısıyla, bu bireysel yönlerin hareketi, algısı, dikkati ve uyumlu etkileşimi ile ilgilidir.
 


Ergoterapide bu bütünsel yaklaşım sayesinde;

Fiziksel ve zihinsel durumlar geliştirilebilir,
Istırap azaltılabilir,
Ağrı kesici,
Uzun süreli bakım ihtiyacı gecikebilir.


Ergoterapinin amacı nedir ? Klinik tabloya bağlı olarak, ergoterapi(mesleki terapinin) farklı bireysel ölçümleri ayrı ayrı bir araya getirilir. 

Bireysel tedbirler, örneğin:
fiziksel hareketlerin eğitimi ve hazırlanması;
gövdeye odaklanarak güç, esneklik, dayanıklılık ve koordinasyon eğitimi (= baş ve uzuvları olmayan vücut). Bu şekilde hareket kısıtlamaları telafi edilebilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir.

Kendi kendine yardım eğitimi: yıkama, giyinme, yemek eğitimi, yutmak, içmek;
Günlük yaşamı eğitmek: alışveriş yapmak, parayla uğraşmak, telefon etmek, diğer iletişim araçlarıyla uğraşmak, kendinizi yola yönlendirmek, zamanlamak, günü yapılandırmak, ilaçla uğraşmak ve çok daha fazlası;
eğitim dikkati, algı, konsantrasyon, hafıza ve dayanıklılık;
beyni, örneğin beyindeki hastalıklar ve yaralanmalar için eğitmek;
hasta ile ilgilenirken akrabalarına danışmanlık ve rehberlik etme.


 Ergoterapi Nedir ? Ergoterapist Nedir ? Mesleki Terapi Nedir ? Mesleki Terapist Kimdir ? Ergoterapi Hangi Alanlarda Kimlere Uygulanır ? Ergoterapi Ne İşe Yarar ? Ergoterapinin Amacı Nedir ?
Ergoterapi (Mesleki Terapi) Nedir ? Ergoterapi Hangi DurumlardaKimlere Uygulanır ?


Ergoterapistin sorumluluk alanı, uygun yaşam alanı tasarımı ile burada da hastanın mümkün olan en büyük bağımsızlığını elde etmek için yaşam durumunun ve yaşam ortamının analizini içerir. Bu, hemşirelerin yanı sıra fizyoterapist veya sosyal hizmet uzmanı ile işbirliği içinde yapılır.

Ergoterapi Hangi Durumlarda Kimlere Uygulanır ?

  • İnme veya kalp krizi hastalarında, sonuç olarak fiziksel hasar görmüş olmaları şartıyla,
  • Konjenital fiziksel hasarı olan kişilerde,
  • Doğuştan gelen zihinsel bozuklukları olan insanlarda,
  • Romatizmal hastalığı olan kişilerde,
  • Davranışsal veya gelişimsel bozuklukları olan çocuklarda,
  • Kitlesel nörolojik bozuklukları olan kişilerde, örneğin bir kazadan sonra,
  • Ortopedik aşınma olan insanlarda,
  • Koordinasyon, dikkat, reaksiyon, hafıza, denge veya kaba veya ince motor becerileri bozuklukları olan kişilerde (motor beceriler = hareket teorisi, hareket dizileri),
  • Parkinson veya Alzheimer (beyin hastalıkları) gibi yaşlanan hastalıkları olan kişilerde,
  • Multipl sklerozlu kişilerde (sinir sistemi hastalığı).

Bazı şikayetlerin mesleki terapi ile tedavi edilip edilemeyeceğini açıklığa kavuşturmak için, doğrudan ücretsiz bir mesleki terapi uygulamasına ve doktora danışmak en iyisidir.

Mesleki terapi ayrıca önleme bağlamında, örneğin okul çocuklarının konsantre olma yeteneğini geliştirmek, işitsel (= işitme duyusu ile ilgili) algısını güçlendirmek veya erken aşamada ince motor becerileri yetiştirmek için kullanılır. Geriatri alanında önleme programları da bulunmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar