Klostrofobi Nedir,Nasıl Anlaşılır? Klostrofobi Nasıl Tedavi Edilir ?

Klostrofobi Nedir? Klostrofobi Nasıl Tedavi Edilir ?


Klostrofobi nedir? Klostrofobi nasıl tedavi edilir? "klostrofobi" yaygın bir korkudur.Klostrofobi nasıl anlaşılır ? İnsanlar bu fobiye sahip olduklarında, kapalı alanlarda olduklarında endişeli veya panik olurlar. Kapalı alan olarak tanımlanabilecek şey, bu fobisi olan kişiye göre farklıdır. Asansör, kapı kapalı küçük odalar (doktor muayene odaları gibi), trafikte yakalanan arabalar veya diğer durumları içerebilir.

Çoğu fobi gibi, "klostrofobi" mantıksızdır ve genellikle rasyonel düşünce onu iyileştiremez. Bir kişi kapalı alanın tehlike oluşturmadığını bilse bile, böyle bir alanda çok paniklenebilir.

Klastrofobi Belirtileri Nelerdir ?

Klostrofobi belirtileri, bir kişi kapalı bir alanda olduğunda ortaya çıkar. Bunlar huzursuzluk, kaygı, terleme, ağlama, tam gelişmiş panik atak veya artan kalp veya solunum hızını içerebilir. Bazı insanlar kapalı alanlarda yeterince nefes alamadıklarını düşünür ve onlardan mümkün olduğunca çabuk kurtulmak için çok arzu edilir.

Küçük "klostrofobiden" muzdarip olanlar durumu kendi başlarına yönetebilirler. Asansöre binmek yerine merdivenleri kullanmayı tercih ederlerdi. İşyerinde kapalı küçük bir ofis yerine açık bir kabin isteyebilirler. Diğerleri durumun yönetilebilir olmanın çok ötesinde olduğunu ve üstesinden gelmek için tedavi gerektirebilirler.


Klostrofobi Nasıl Tedavi Edilir ? Klostrofobi Nasıl Geçer ?Fobiler için çoğu tedavi benzer bir yol izler. Panik duyguları ele almak için, gerçek panik ataklar meydana geldiğinde, bir psikiyatrist anti-anksiyete ilaçları reçete edebilir. 

Bunlar genellikle seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) veya benzodiazepinler adı verilen bir grup sakinleştiricidir. Bu savaşın sadece yarısıdır, çünkü bu ilaçlar klostrofobi yaratan korkuları ele almak için hiçbir şey yapmazlar.

Tedavinin diğer kısmı danışmanlık, genellikle duyarsızlaştırma tedavisidir . Danışmanlar ilk önce korkunun ne zaman ortaya çıktığını tanımlamak isteyebilir, ancak bu her zaman bilinemez. Daha sonra klostrofobik kişiyle birlikte çalışarak, aynı zamanda kendisini güvende hissederken daha küçük alanlarda olmaya alışmasına yavaş yavaş yardımcı olabilirler. Klostrofobisi olan kişilerle çalışabilecek başka bir danışmanlık yöntemi de bilişsel davranışçı terapidir.

Bu durumdan muzdarip olanlar, yaşamın normal yaşamak zorlaştığı birçok aktiviteden kaçınmaları gerektiğini bulabilirler. Bu nedenle durumun tedavisi çok önemlidir. 

Bununla birlikte, birçok insan en azından hafif klostrofobiye sahiptir ve kapalı küçük alanlarda olduklarında panik veya endişeli hissederler. Alanın boyutu her zaman önemli değildir; bazen korku daha çok kişinin tuzağa düştüğünü veya kapandığını hissetmesine odaklanır. Birkaç pencereli büyük bir alışveriş merkezinde bile, önemli klostrofobisi olan bir kişi sınırlı ve kısıtlı hissedebilir.

Neyse ki, bu durumun tedavisi genellikle çok etkilidir. Yavaş yavaş kişinin hapsedilme korkusunun üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Arada, tedavi devam ederken, ilaç tedavisi panik semptomlarını daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar