Kripto Para Nedir ? Kripto Para Birimleri Nelerdir ?

Kripto Para Nedir ? Kripto Para Birimleri Nelerdir ?


Kripto para birimi nedir ? Kripto ne demek kısaca,Bir kripto para birimi, bir değişim aracı olarak çalışmak için tasarlanmış dijital veya sanal bir para birimidir. İşlemleri güvence altına almak ve doğrulamak ve belirli bir kripto para biriminin yeni birimlerinin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografi kullanır. Esasen, kripto para birimleri, belirli koşullar yerine getirilmedikçe kimsenin değiştiremeyeceği bir veritabanındaki sınırlı girişlerdir.

Kripto Tarihçesi

 90 larda teknoloji patlamasıyla bir dijital para birimi yaratma birçok girişimlerde bulunuldu

Özellikle, bu sistemlerin tümü Güvenilir Bir Üçüncü Taraf yaklaşımı kullandı, yani arkalarındaki şirketler işlemleri doğruladı ve kolaylaştırdı. Bu şirketlerin başarısızlıkları nedeniyle, dijital nakit sisteminin oluşturulması uzun süredir kayıp bir sebep olarak görülüyordu.

Daha sonra, 2009'un başlarında, Satoshi Nakamoto takma adı altında anonim bir programcı veya bir grup programcı Bitcoin'i tanıttı. Satoshi bunu 'eşler arası elektronik nakit sistemi' olarak nitelendirdi. Tamamen merkezi olmayan, yani hiçbir sunucu ve merkezi kontrol otoritesi yoktur. Bu kavram, dosya paylaşımı için eşler arası ağlara çok benzemektedir.



Herhangi bir ödeme ağının çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri çift harcamadır. Aynı miktarı iki kez harcamak hileli bir tekniktir. Geleneksel çözüm, bakiyelerin ve işlemlerin kayıtlarını tutan güvenilir bir üçüncü taraf - merkezi bir sunucuydu. Ancak, bu yöntem her zaman temel olarak paranızın kontrolünü elinde tutan ve tüm kişisel bilgilerinizin el altında olduğu bir otorite gerektirir.

Bitcoin gibi merkezi olmayan bir ağda, her katılımcının bu işi yapması gerekir. Bu, herkes tarafından kullanılabilen, ağ içinde gerçekleşen tüm işlemlerin halka açık bir defteri olan Blockchain ile yapılır. Bu nedenle, ağdaki herkes her hesabın bakiyesini görebilir.

Her işlem, gönderenin ve alıcının ortak anahtarlarından (cüzdan adresleri) ve aktarılan jeton miktarından oluşan bir dosyadır. İşlemin ayrıca gönderen tarafından özel anahtarıyla kapatılması gerekir. Bütün bunlar sadece temel kriptografidir. Sonunda, işlem ağda yayınlanır, ancak önce onaylanması gerekir.

Bir kripto para ağı içinde , sadece madenciler bir kriptografik bulmacayı çözerek işlemleri onaylayabilir. İşlemleri alır, yasal olarak işaretler ve ağa yayarlar. Daha sonra, ağın her düğümü onu veritabanına ekler. İşlem onaylandıktan sonra, dayanılmaz ve geri döndürülemez hale gelir ve bir madenci ödül ve işlem ücretlerini alır.

Esasen, herhangi bir kripto para birimi ağı, tüm katılımcıların bakiyeler ve işlemlerin meşruiyeti konusunda mutlak görüş birliğine dayanmaktadır. Ağın düğümleri tek bir denge üzerinde anlaşmazsa, sistem temel olarak kırılacaktır. Ancak, ağa önceden oluşturulmuş ve programlanmış, bunun olmasını önleyen birçok kural vardır.
Kripto para birimleri denir, çünkü konsensüs tutma süreci güçlü kriptografi ile sağlanır. Bu, yukarıda bahsedilen faktörlerle birlikte, üçüncü tarafları ve kör güveni tamamen gereksiz bir kavram olarak yapar.

Kripto para ile ne yapabilirsiniz?

Geçmişte, kripto para birimini kabul eden bir tüccar bulmaya çalışmak imkansız olmasa da son derece zordu. Ancak bu günlerde durum tamamen farklı.

Bitcoin'i ödeme şekli olarak kabul eden hem çevrimiçi hem de çevrimdışı birçok satıcı var. Overstock ve Newegg gibi devasa çevrimiçi perakendecilerden küçük yerel mağazalara, barlara ve restoranlara kadar çeşitlilik göstermektedir . Bitcoinler, oteller, uçuşlar, mücevherler, uygulamalar, bilgisayar parçaları ve hatta bir üniversite derecesi için ödeme yapmak için kullanılabilir.

Litecoin, Ripple, Ethereum ve benzeri diğer dijital para birimleri henüz geniş ölçüde kabul edilmedi. Apple , App Store'da geçerli bir ödeme şekli olarak en az 10 farklı kripto para birimine izin verdiğinden , işler daha iyi değişiyor .


Tabii ki, Bitcoin dışındaki kripto para birimleri kullanıcıları paralarını her zaman BTC'lerle değiştirebilirler. Ayrıca, yaklaşık 20 farklı kripto para birimini kabul eden Gift Off gibi Hediye Kartı satan web siteleri vardır . Hediye kartları ile, esasen bir kripto para birimi ile her şeyi satın alabilirsiniz.

Son olarak, sadece kripto para birimlerini kabul eden Bitify ve OpenBazaar gibi pazar yerleri var.

En yaygın kripto para birimleri

Bitcoin - Her şeyi başlatan ilk kripto para birimi.

Ethereum - Geliştiricilerin, Bitcoin ile çalışmayan farklı dağıtılmış uygulamalar ve teknolojiler oluşturmalarına olanak tanıyan Turing tamamlanmış bir programlanabilir para birimi.

Ripple - Çoğu kripto para biriminden farklı olarak, işlemler için ağ çapında bir fikir birliğine ulaşmak için bir Blockchain kullanmaz. Bunun yerine, Bitcoin'den daha hızlı yapan ancak aynı zamanda hacker saldırılarına karşı savunmasız hale getiren yinelemeli bir konsensüs süreci uygulanır.

Bitcoin Cash - En büyük Bitcoin madencilik şirketi ve bir ASIC Bitcoin madencilik çipi üreticisi tarafından desteklenen bir Bitcoin çatalı. Sadece birkaç aydır var, ancak piyasa değeri açısından ilk beş kripto para birimine yükseldi.

NEM - Bir Proof of Work algoritması kullanan diğer çoğu kripto para biriminden farklı olarak , kullanıcıların yenilerini alabilmek için zaten belirli miktarlarda paraya sahip olmalarını gerektiren Önem Kanıtı'nı kullanır. Kullanıcıları fonlarını harcamaya teşvik eder ve belirli bir kullanıcının genel NEM ağında ne kadar önemli olduğunu belirlemek için işlemleri izler.

Litecoin - Bitcoin'in 'dijital altını' ile karşılaştırıldığında 'dijital gümüş' olma niyetiyle yaratılan bir kripto para birimi . Aynı zamanda bir Bitcoin çatalıdır, ancak selefinin aksine, blokları dört kat daha hızlı üretebilir ve 84 milyonda maksimum jeton sayısının dört katına sahip olabilir.


IOTA - Bu kripto para biriminin çığır açan defter teknolojisine 'Karışmayan' denir ve bir işlemde gönderenin iki işlemi onaylayan bir İş Kanıtı yapmasını gerektirir. Böylece, IOTA bu işten adanmış madencileri çıkardı.

NEO - Her türlü finansal sözleşmenin ve üçüncü taraflara dağıtılan uygulamaların geliştirilmesine olanak tanıyan akıllı bir sözleşme ağı. Ethereum ile aynı hedeflerin çoğuna sahiptir, ancak Çin'de düzenlenmiştir, bu da Çin düzenleyicileri ve yerel işletmeler ile gelişmiş ilişkiler nedeniyle potansiyel olarak bazı avantajlar sağlayabilir.

Dash - İki katmanlı bir ağ. İlk katman, ağı güvence altına alan ve işlemleri kaydeden madenciler, ikincisi ise işlemleri ileten ve InstantSend ve PrivateSend işlem türünü etkinleştiren 'masternot'lardan oluşur. Birincisi Bitcoin'den önemli ölçüde daha hızlıdır, ikincisi ise tamamen anonimdir.

Qtum - İş uygulamalarını hedefleyen Bitcoin ve Ethereum teknolojilerinin birleşmesi. Ağ, Bitcoin'in güvenilirliğine sahiptir ve akıllı sözleşmelerin ve dağıtılmış uygulamaların kullanımına, Ethereum ağı içinde nasıl çalıştığına izin verir.

Monero - Özel işlem yeteneklerine ve açık ve gizlilik odaklı ideallerinden dolayı en aktif topluluklardan birine sahip bir kripto para birimi .

Ethereum Classic - Ethereum'un orijinal bir versiyonu. Bölünme, orijinal Ethereum'un üzerine inşa edilen merkezi olmayan özerk bir organizasyonun hacklenmesinden sonra oldu

Kripto Nasıl Saklanır

Çoğu geleneksel para biriminin aksine, kripto para birimleri dijitaldir, bu da özellikle depolamak söz konusu olduğunda tamamen farklı bir yaklaşım gerektirir. Teknik olarak, kripto para birimlerinizi saklamıyorsunuz; bunun yerine güvenli bir şekilde saklanması gereken işlemleri imzalamak için kullandığınız özel anahtardır.

Farklı ihtiyaçları karşılayan birkaç farklı kripto para cüzdanı türü vardır. Önceliğiniz gizlilikse, bir kağıt veya donanım cüzdanı tercih etmek isteyebilirsiniz. Bunlar kripto paranızı depolamanın en güvenli yoludur. Sabit sürücünüzde ve çevrimiçi cüzdanlarınızda depolanan ve borsalara veya bağımsız platformlara bağlanabilen 'soğuk' (çevrimdışı) cüzdanlar da vardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar