Yüzyılın Hastalığı Menisküs Nedir, Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir ? >>>

Menisküs Nedir, Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir ?



Menisküs Nedir? Menisküs Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir? Yırtık bir menisküs en sık görülen diz yaralanmalarından biridir. Dizinizi zorla bükmenize veya döndürmenize neden olan herhangi bir aktivite, özellikle de tam kilonuzu koyarken, yırtılmış bir menisküse yol açabilir.

Dizlerinizin her birinde, shinbone ve uyluk kemiğiniz (menisküs) arasında bir yastık gibi hareket eden iki C şekilli kıkırdak parçası vardır. Yırtık bir menisküs ağrı, şişme ve sertliğe neden olur. Ayrıca diz hareketine bir blok hissedebilir ve dizinizi tamamen uzatmakta zorluk çekebilirsiniz.

Dinlenme, buz ve ilaç gibi konservatif tedavi bazen yırtılmış bir menisküsün ağrısını hafifletmek ve yaralanmaya kendi başına iyileşmesi için zaman vermek için yeterlidir. Bununla birlikte, diğer durumlarda, yırtılmış bir menisküs cerrahi onarım gerektirir.


Menisküs Belirtileri Nelerdir ?

Menisküsünüzü parçaladıysanız, dizinizde aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir:


Şişme veya sertlik
Ağrı, özellikle dizinizi döndürürken veya döndürürken
Dizinizi tamamen düzleştirme zorluğu
Hareket etmeye çalıştığınızda diziniz yerinde kilitli gibi hissetmek
Dizinizin yolunu hissetmek

Ne Zaman Doktora Görünmeli ?

Diziniz ağrılı veya şişmişse veya dizinizi her zamanki gibi hareket ettiremiyorsanız doktorunuza başvurun.

Menisküs Neden Olur ?

Yırtık bir menisküs, agresif dönme veya ani durma ve dönüşler gibi dizinizi zorla döndürmenize veya döndürmenize neden olan herhangi bir aktiviteden kaynaklanabilir. Diz çökmek, derin çömelmek veya ağır bir şeyi kaldırmak bazen yırtılmış bir menisküse neden olabilir.

Yaşlı erişkinlerde, dizdeki dejeneratif değişiklikler, travması az olan veya hiç olmayan yırtılmış bir menisküse katkıda bulunabilir.


Risk faktörleri Nelerdir?

Agresif büküm ve diz etrafında döndürme içeren aktiviteler yapmak sizi yırtık bir menisküs riski altına sokar. Risk özellikle sporcular için - özellikle futbol gibi temas sporlarına veya tenis veya basketbol gibi pivotlama içeren aktivitelere katılanlar için yüksektir.

Yaşlandıkça dizlerinizdeki aşınma ve yıpranma yırtılmış menisküs riskini artırır. Obezite de öyle.

Menisküs Komplikasyonları Nelerdir ?

Yırtık bir menisküs, dizinizin yol vermesine, dizinizi normal olarak hareket ettirememesine veya kalıcı diz ağrısına yol açabilir. Yaralı dizde osteoartrit gelişme olasılığı daha yüksek olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar