Orofarenks Nedir ? Orofarenks Hastalıkları Nelerdir ?


Orofarenks Nedir ? Orofarenks Hastalıkları Nelerdir ?


Orofarenks nedir, orofarenks ne demek? ağzın arkasında yer alan boğazın bir bölümüdür . Ağız geniş açıldığında, posterior orofarenks genellikle doğrudan görülebilir. Ön duvarı çoğunlukla dilin tabanında , her iki tarafta ise bademcikler ve üstünde uvula ve yumuşak damak bulunur. Uvula, yumuşak damağın arka kısmından veya ağzın çatısından sarkan etli, koni şeklinde bir dokudur. Farinksin diğer bölümleri nazofarenks ve laringofarinkstir.

Farinks, solunum ve sindirim sistemlerinin önemli bir bileşenidir. Çoğu insan için, yiyecek ve hava, sırasıyla mideye ve akciğerlere ulaşmadan önce farinksten geçer. Ağız ile birlikte, yiyecekleri nefes almayı, çiğnemeyi ve yutmayı mümkün kılar.



Orofarenksdeki herhangi bir yaralanma veya tıkanma hayatı tehdit eden bir durum olabilir.

Farinks enfeksiyonuna farenjit denir. Genellikle adenovirüs, koronavirüs, parainfluenzae virüsü ve rinovirüs de dahil olmak üzere virüslerden kaynaklanır . Viral farenjitli hastalar genellikle kulak ağrısı, boyunda şişmiş lenf düğümleri, ağrılı yutma, ateş ve vücut ağrıları ile başvururlar.


 
                       



Bakteriler ayrıca farenjitlere neden olabilir. Bu bakterilerin bazıları A Grubu streptokok, Corynebacterium diphtheriae ve Mycoplasma pneumoniae'dir. Genellikle bakteriyel farenjitte görülen belirti ve semptomlar ateş, şişmiş lenf düğümleri , kırmızı ve kaşıntılı bir orofarenks, boğazda beyazımsı lekeler, yutma ve konuşma sırasında ağrı, kas ağrıları ve baş ağrılarıdır.

Orofarinks veya orofaringeal kanserler de bazen ortaya çıkabilir. Orofaringeal kanserlerin nedenleri bilinmemekle birlikte, sigara içmek ve alkol almak kanser büyümesi riskini artırabilecek iki faktördür. Orofarinks çoğunlukla yiyecek, içecek ve hava için geçiş yolu olduğundan, orofarenksin duman ve alkoldeki zararlı maddelere uzun süreli maruz kalması potansiyel olarak kanser oluşumuna yol açabilecek hücre değişikliklerini teşvik edebilir.



Orofaringeal kanser belirtileri arasında kalıcı farenjit, yutma ve konuşma zorluğu, bazı ses değişiklikleri, boğazda bir yumru hissi ve diyette değişiklik olmasa bile ani kilo kaybı bulunur. Bazı durumlarda, orofaringeal kanserler vücudun kemikler ve kaslar gibi diğer bölgelerine yayılabilir. Ayrıca çene, dil ve yemek borusu dahil olmak üzere komşu dokulara da yayılabilir . Tedavi genellikle ameliyat, radyasyon ve kemoterapiyi veya bunların bir kombinasyonunu, çoğunlukla kanserin evresine bağlı olarak içerir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar