Paternalizm Nedir? >>>



Paternalizm Nedir?



Paternalizm nedir?Babacılık Nedir? Baba Devlet Nedir?

Paternalizm nedir ? Babalık, vatandaşların, çalışanların veya halkın refahına, bir tarafın bu kararlara girdi vermeden kendi adına kararlar verdiği bir yaklaşımdır. Bu kelimenin kökü Latince “baba” için gelir ve babacılığın, babanın ailenin başı olarak hareket ettiği ve tüm kararları aldığı hiyerarşik aile yapılarına çok benzediği fikrini yansıtır. 
Paternalizmin destekleyicileri, bir otoritenin kamu yararı için karar vermesine izin verdiğini savunurken, rakipler insanları özerklikten mahrum bıraktığına inanmaktadır.
Paternalizm örnekleri ulusal hükümetler, işyerleri ve diğer ortamlarda görülebilir. Paternalistik sistemler, insanların sistem altında hiçbir sorumlulukları veya hakları olmadığı ve kendileri için bağımsız olarak karar veremedikleri bir durumla karakterize edilir. 

Örneğin, bir işveren, seçenek sunmadan veya çalışanlara faydalarını nasıl ele almak istediklerini sormadan tüm personeli otomatik olarak bir fayda programına kaydedebilir. Benzer şekilde, bir hükümet, yüksek aşılama oranına sahip bir toplumda herkesin daha iyi olduğu gerekçesiyle tüm vatandaşlar için aşılama zorunlu kılabilir.


Paternalizmin bazı muhalifleri bunun asla uygun olmadığına ve her şekilde kaldırılması gerektiğine inanmaktadır. Diğerleri, politikaların oluşturulmasında dikkatli bir düşünce olduğu sürece, bazı ortamlarda bir yeri olabileceğini savunuyor. Örneğin, yasalar koymak bir paternalizm biçimidir, ancak çoğu vatandaş açıkça ortak bir fayda sağladığı için buna katılır. Babalık özel faaliyetlere müdahale ediyor gibi göründüğünde endişeler ortaya çıkabilir ve mevzuat başkaları üzerinde etkisi olmayan kişisel seçimler yapma yeteneğini etkiler.


Kolejler ve işyerleri gibi kurumlar, öğrencileri ve çalışanları yönetmek için genellikle babadan yana bir yaklaşım kullanırlar. Bu, paternalizm konularının kendileri kadar değerli hissetmediği ve yetkililer tarafından uygulanan önlemlere direnebildiği eşit olmayan bir güç dinamiği yaratabilir. Örneğin, bir üniversitedeki öğrenciler, serbest konuşmalarında kısıtlamalara karşı çıkabilir veya çalışanlar, girdilerinin istenmediğini düşündüklerinde daha az iş bağlılığına sahip olabilirler.


Aşırı kısıtlayıcı olarak görülen yasalara yönelik bazı protestolar, özellikle kişisel özgürlüklerin çok değerli olduğu ülkelerde paternalizmlerine odaklanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde, örneğin, bazı motosiklet ve bisiklet sürücüleri, kask takma seçiminin kişisel bir kişisel olduğu gerekçesiyle zorunlu kask yasalarına direnmektedir. Hükümet, bu tür yasaların, kazaya karışan kişilerin yeterli kafa korumasına sahip olmasını sağlayarak hayat kurtardıklarını ve dolayısıyla bu yasaların geçirilmesinde ve uygulanmasında haklı olduğunu savunmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar