Rutubet Böceği Nedir ? Rutubet Böceği Nasıl Beslenir,Nasıl Yok Edilir ?

Rutubet Böceği Nedir ? Rutubet Böceği Nasıl Beslenir,Nasıl Yok Edilir ?




Bu türün en yaygın olanlarından biri Lepisma saccharina L. dir. Rutubet böceği,Gümüş balığıböceği,gümüşcün,nem böceği gibi çeşitli isimleri bulunan bu tür genellikle 10-12 mm boyunda parlak grimsi,uzun antenleri olan böcektir. Evlerin genellikle nemli olan mutfak ve de banyo bölümlerinde yaşamaktadır.Işığı sevmeyen gümüş böcekleri karanlıkta ortaya çıkarlar.


Rutubet böceğine yer ? Bu böcekler genellikle nişastalı gıdalarla beslenmektedir.Evlere yerleşen bu tür böcekler duvar kağıtlarının yapışkanlarını,kitap ciltlerinin zamklarını tüketirler.Bilimsel adı Saccharina L.olan bu böceklerin bazen de pamuklu ve yünlü kumaşları kemirerek kıyafetlere zarar verdikleri gözlemlenebilir. Yumurtalarını duvarlarda bulunan çatlaklara ya da ağır eşyaların altlarına bırakırlar.Yumurtadan çıkan böcekler 2-3 yıl kadar yaşamaktadırlar.



Nemli ve rutubetli ortamlara bayılan bu böcekler karanlıkta ortaya çıktıkları için onları keşfetmeniz zaman alabilir.Çok hızlı üreme gerçekleştirdikleri için onları fark edene kadar bir koloni ile karşılaşabilirsiniz.


Gündüzleri ortada görünmedikleri için geceleri onları keşfe çıkabilirsiniz nemli ve karanlık kalan ortamlarda onlara rastlamanız mümkündür.


Karabibere benzeyen dışkıları sayesinde onların nerelerde barındığını keşfedebilirsiniz.Aynı zamanda küçük ve sarı delikler gümüş böceklerinin varlığına işarettir.

Gümüşcünböceği olarak da bilinen rutubet böceği naftalin ile de ortamdan uzaklaştırılabilir.Güvelerde kullanabileceğiniz naftalinleri rutubet böceklerinden kurtulmak için de kullanabilirsiniz. Naftalinin ağır kokusu gümüşcün böceğini rahatsız ederek ortamdan uzaklaşmasını sağlıyor.

Gümüşcünböceği çamaşır suyu'nu da sevmez sadece bir alanda bu böceklerden var ise çamaşır suyu ile güzelce yıkayarak temizlik yapabilirsiniz.


El yapımı tuzaklar sayesinde onlardan kurtulabilirsiniz.1 litre büyüklüğünde bir cam kavanoz veya başkaca bir kap alın,bir bant ile cam kavonozun dışını sarın,böylelikle gümüş balığı kavonoza tırmanabilir.Bahsedilen kabın içerisine biraz su ve biraz da ekmek koyun. Gece saatlerinde bu kavanozu gümüş böceğinin yaşadığını düşündüğünüz bölgelere yerleştirin.Gümüş böceği bant sayesinde kavonaza tırmanacak ve geri çıkmak için oldukça kaygan bir zeminle karşılaşacaktır.Bu tuzak en etkili ve de en çok kullanılan 'gümüş böceği yakalama teknikleri'nin başında gelir.



Gazete kağıdı ile tuzak hazırlayın.Bir gazete kağıdını rulo haline getirdikten sonra her iki tarafına da lastik takın ve nemlendirin.Şüphelendiğiniz ortamlara bu gazete kağıdını bırakın.Sabah uyandığınızda gümüş böcekleri'nin bu rulonun içine girdiğini göreceksiniz,bu rulo kağıdı sabah olduğunda evden hızlıca uzaklaştırınız.
Elektirik süpürgesi gibi yöntemlere de başvurabilirsiniz fakat hiç bir yöntem profosyonel böcek ilaçlama etkisini göstermeyecektir.Alanında uzman kişilerce profosyonel olarak böcek ilaçlama desteği alabilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar