Shakespeare Kimdir? Shakespeare Eserleri Nelerdir ?


Shakespeare Kimdir?

William Shakespeare kimdir? (1564-1616) birçokları tarafından tarihin en iyi oyun yazarlarından biri olarak kabul edilir. Çalışmalarının etkisi günümüze kadar uzanıyor ve hikayeleri genellikle modern arsalara yeniden işleniyor. Konuları özellikle benzersiz değil, dili ve karakterleri büyüleyici. İngiliz Edebiyatının “efendisi” teriminin ne olduğuna saygı duymamıza rağmen, Shakespeare hakkında sadece kabataslak biyografik bilgi var. Ayrıca, birkaç oyununun yazarlığı ve bazı oyunların işbirlikçi olup olmadığı konusunda anlaşmazlık var.

Shakespeare'in hayatı hakkında çoğu bilgi kilise kayıtlarından alınmıştır. Örneğin, 1564'te doğduğunu biliyoruz ve çoğu doğum gününü 23 Nisan olarak tarihliyor . Shakespeare'in 26 Nisan'da vaftiz edildiği kesin. Shakespeare'in ölümü genellikle 23 Nisan 1616 olarak tarihlendirilir, ancak bu da yanlış olabilir. Muhtemelen yerel bir okula gitti ve üç çocuğu olan Anne Hathaway ile evlendi.



Shakespeare 20 yaşına geldiğinde karısını ve çocuklarını terk etti ve Londra'ya gitti ve burada aktör ve oyun yazarı olarak çalıştı . Ayrıca veba yayılmasının birkaç yıl boyunca tiyatroları kapattığı 1592'de bir dizi sonnet ve birkaç kitap uzunluğu şiir yazdı . Hem “Venüs ve Adonis” hem de “Lucrece'nin Tecavüzü” ile tanınıyor. Oyunlarının çoğu yayınlanmadı, ancak aktörlerin satırları ezberleyebilmeleri için daha çok trak olarak yazıldı. Bu yüzden bugün oyunların yayınlanması toplanan foliolara dayanıyor ve eleştirmenler her oyunun ne zaman yayınlandığına göre değişiyor.

Shakespeare'in oyunlarının çoğu Londra'daki Globe Theatre'da gerçekleştirildi ve ayrıca kraliçe Elizabeth I ve halefi Kral James olmak üzere telif hakkı için özel oyunlar verildi. Shakespeare'in hayatının geri kalan 5 yılını yaşadığı Avon'daki Stratford'daki evine çekilmeden önce Londra'da 25 yıl geçirdiği düşünülmektedir.

Her Shakespeare oyununun planlarını tanımlamak imkansızdır, çünkü bunlar karmaşıktır. Bununla birlikte, tarif edilebilecek birkaç kategoriye ayrılırlar. Çağdaşları gibi Shakespeare de tarihler, komediler ve trajediler yazdı. Komediler evlilikle, trajediler ölümle sona erdi. Son sınıf, romantizm, ne komedi ne de trajedi. Bu Shakespeare tarafından yazılan tüm oyunların bir listesidir:

Tarihler Henry VI , kısım 1,2 ve 3, Henry V , Henry IV kısım 1 ve 2 , Henry VII , Henry VIII , Kral John , Richard II ve Richard III .

Trajediler Romeo ve Juliet , Othello , Macbeth , Hamlet , Kral Lear , Julius Caesar , Titus Andronicus , Antony ve Kleopatra , Troillus ve Cressida , Timon, Atina , Perikles ve Coriolanus .

Komediler Alls Well That End Eh , As You Like It , Windsor'un Şen Kadınları , Onikinci Gece , Yanlışlıklar Komedisi , Verona İki Gentleman , Aşkın Görev tamamlanmıştır Kayıp , Yaz Gecesi Rüyası , Much Ado About Nothing , Hırçın Kız Taming , Venedik Taciri ve Ölçü için Tedbir .

Romantizm Bir Kış Masalı , Zil ve Fırtına .

Tarih oyunları İngiliz ve Fransız tarihine gönderme eğilimindedir, bu nedenle Roma tarih oyunları trajediler olarak sınıflandırılır. Romantizm birçoğu komedi veya trajedi olarak da sınıflandırılır, ancak kilit unsurları aile üyelerinin birbirleriyle uzlaştırılmasıdır, bu nedenle genellikle trajik unsurlara sahip olmalarına rağmen, öngörülen trajedi biçiminden farklıdır.


Oyunların yazıldığı sıraya ilişkin anlaşmazlıklar da var, ancak birçoğu Richard III'ün ilk arasında ve Tempest'in son Shakespeare oyunu olduğuna inanıyor . Bazı büyük trajediler 1600-1608 yılları arasında yazılmıştır. Çoğu Shakespeare'in yazma kariyerine romantizmiyle son vermeden önce Hamlet , Macbeth ve Lear'ı yazdığını düşünüyor .

Trajedilerde, Shakespeare bize şimdiye kadarki en kötü karakterlerden bazılarını veriyor, Iago , Othello'nun korkunç Llotter'ı, Lear'ın korkunç yaşlı kızları ve iktidarlı Lady Macbeth . Onun komedileri onların harika komik karakterler, gelen Puck için eşit derecede unutulmaz olan yaz ortası , gelen Kate Hırçın gelen ve Falstaff Wives . Romantizm, olgun bir zihin çerçevesini ve oyunun sanat biçimini ilerletme arzusunu temsil eden komedi ve trajediyi harmanlar.

Kişinin Shakespeare'i okumaya nereden başladığından bağımsız olarak, zengin dil, karmaşık karakterler ve heyecan verici araziler nefes nefese bırakabilir. Bugün, sanatının performansını izleyerek bir Shakespeare'i anlaşılması gerektiği gibi verecek olan harika modern yorumlar veya geleneksel yapımları var.

Yorum Gönder

0 Yorumlar