Uyku Apnesi Nedir,Nasıl Anlaşılır ? Uyku Apnesinin Nedenleri ve Tedavisi

Uyku apnesi nedir,nasıl anlaşılır ? Uyku apnesi nedenleri ? Uyku apnesi tedavisi ? , Merkezi uyku apnesi, Santral uyku apnesi,Obstrüktif uyku apnesi tedavisi ?
Uyku Apnesi Nedir,Nasıl Anlaşılır ? Uyku Apnesinin Nedenleri ve Tedavisi


Bu yayınımızda aşağıdaki sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.Eğer bu soruların cevabını merak ediyorsanız yayınımızı okumaya devam ediniz !
Uyku apnesi nedir,nasıl anlaşılır ? Uyku apnesi nedenleri ? Uyku apnesi tedavisi ? , Merkezi uyku apnesi, Santral uyku apnesi,Obstrüktif uyku apnesi tedavisi ? 


Uyku apnesi nedir: Uyku apnesi;saatte 10 kereden fazla tekrarlanabilen 10 ila 30 saniye veya daha fazla duraklama nefesleri ile karakterize edilen bir uyku bozukluğudur . Bu apneler, yaşam kalitesini güçlü bir şekilde etkileyen mikro alarmlı saatlere yol açar. Çocuklar da dahil olmak üzere bu solunum hastalığından herkes etkilenebilir, ancak bazı insanlar diğerlerinden, özellikle aşırı kilolu erkeklerden daha fazla risk altındadır.

Uyku apne sendromu ne demek?, saatte birkaç düzine kez en az 10 saniye boyunca solunumun tamamen kesilmesi olarak tanımlanır  . Uyku apnesi mekanizması farenks kaslarının gevşemesi ve trakea tıkanmasıdır . Nefes almaya devam etmek, uykuyu bozan mikro uyarılma gerektirir.



Uyku Apnesi Türleri Nelerdir

İlgili mekanizmaya bağlı olarak üç tip uyku apnesi vardır: obstrüktif uyku apne sendromumerkezi uyku apne sendromu (veya merkezi uyku apnesi) ve uyku apne sendromu. karışık uyku (veya karışık apne ).

Obstrüktif uyku apne sendromu, uyku apnesinin en yaygın şeklidir. Bu uyku bozukluğundan etkilenen 10 kişiden 9'unu etkiler.

Obstrüktif Uyku Apnesi Nedir ? 

Obstrüktif uyku apne sendromu, kasların gevşemesinden kaynaklanan ve normalde hava dolaşımını önleyen farinksin daralmasına bağlıdır.
Tüm tıkanıklığı kısmi hava halen ağır horlama sonuçlanan ancak zorlukla (denilen hipopne) ile geçer.

Tamamen tıkanma durumunda , hava artık geçemez ve apneye neden olur. Daha sonra kalp, beyine yoksun olduğu oksijeni sağlamak için tam hızda döner. Reaksiyonda, ikincisi, solunum yolunu serbest bırakmak ve kişinin tekrar nefes almasını sağlamak için farinks kaslarının refleks kasılmasına neden olur, bu da mikro uyanmalara neden olur . Nadiren hissedilirlerse, sonuçları gerçektir.

Merkezi uyku apnesi

Bu daha nadir uyku apnesi formunda , ilgili mekanizma farinks kaslarının gevşemesi değil , beyindeki solunum kontrolünün bir fonksiyon bozukluğudur .

Beyin, kasılmak için solunumla ilgili kaslara sinyal gönderemez ve solunumun gerçekleşmesini önler. Bu nedenle sebep mekanik değil nörolojiktir . İnme veya kalp yetmezliği merkezi uyku apnesine neden olabilir. Saf merkezi apne nispeten nadirdir, obstrüktif uyku apne sendromu ile daha kolay ilişkilidir.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK SİESTA NEDİR,SİESTA NERELERDE VAR ? ADLI YAYINIMIZA ULAŞABİLİRSİNİZ >>>

Karışık Uyku Apnesi

Karışık apne, önceki iki apne formunu, obstrüktif uyku apne sendromunu ve merkezi uyku apnesini birleştirir . Genel olarak apne, bir obstrüktif mekanizma tarafından takip edilen merkezi bir apne ile başlar.


Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir ?

Uyku apnesi belirtileri;Genellikle horlama ile uyanan, daha sonra nefes duraklamalarını fark eden eşler bunu farkederler. Bu durum boğulma ve huzursuz uyku hissi ile ilişkilidir.

Bu nokturnal semptomlara, uyku apnesi tanısı aranması gereken uyarıcı günlük belirtiler eklenir:

Uyandığında hala yorgun hissediyorsun, ağzın kuru ve sık sık baş ağrısından muzdaripsin,

Gün boyunca enerjiniz yok, uykulu ve sinirli hissediyorsunuz ve konsantre olmakta zorlanıyorsunuz,

Bazı hastalar da libidolarında bir azalma olduğunu bildirmektedir.

Uyku Apnesi İçin Risk Faktörleri

Aşırı kilo, obezite, aile uyku apne sendromu ve yaş öyküsü, uyku apnesi, özellikle obstrüktif uyku apne sendromu.

Menopoz ve gebelik de obstrüktif uyku apnesi için risk faktörleridir.

Çocuklar da uyku apnesinden muzdarip olabilir.

Hava yolları büyük bir dil, bir çene (retrognatizm), yumuşak bir damak veya bademcik, bazı anatomik özelliklerle azaltılırsa, çocuklar uyku apnesinden de muzdarip olabilirler.

Son olarak, bazı durumların hem sıklık hem de süre açısından horlamayı ve apneyi desteklediği bilinmektedir: sırt üstü uyumak, alkol almak, bazı ilaçları almak (uyku hapları, yatıştırıcılar), yüksek tansiyon sunmak.



Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Olur ?

Uyku apnesi tedavisinde öncelikle bu duruma neden olan kaynağa yönenilmeli ve durum değerlendirmesinin ardından ilgili durum tedavi altına alınmalıdır.Eğer üst solunum yolu enfeksiyonu kaynaklı ise bir Kulak Burun Boğaz uzmanı durum değerlendirmesi yapmalı eğer gerekirse cerrahi müdahale durumuna gidilmelidir.

İleri derecede vakalarda pozitif hava basıncı (CPAP) uygulanabilmektedir,hastaların tercihine göre ve tedavi etkisine göre otamatik ya da sabit basınçlı hava cihaza aktarılarak hasta takip altına alınabilir,hafif derece vakalarda ise ağız içi aparey ile alt çene öne alınarak dilin geriye düşüp üst solunum yolunu tıkaması önlenebilir.

Obezite söz konusu ise bu durumun aşılmasıda uyku apnesi tedavisi için önemlidir. Eğer üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar seyretmekte ise hastanın Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından cerrahi girişim yönünden değerlendirilmesi gerekir.


Uyku Apnesinin Sonuçları

Nadiren hissedilen, uyku apnesinin neden olduğu mikro uyarılmaların sağlık üzerinde ciddi sonuçları olabilir, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler ve kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar