Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Ne İşe Yarar ? Yapay Zeka Hakkında Bilgi


Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Ne İşe Yarar ?



İnsan aklını , yani insanın karakteristiği olan zekayı simüle edebilme yeteneği olan mekanizmalar ve de teknolojik aygıtlarla ilgilenen, bilgisayar bilimi araştırmasının bir dalı olan yapay zeka,bir çok kişi tarafından merak edilen konuların başında gelmekte.
Yapay zeka ile ilgili çalışmaların asıl amacı, bilgisayarların aynen insanlar gibi “düşünebilmesini” sağlama, farklı analizler oluşturma, muhakeme etme, anlama,anlamlandırma ve farklı durumlara cevap alma fikrine dayanmaktadır.

Yapay zeka nedir?  (AI Nedir ?) Yapay zeka,var olan sorunları rasyonel bir biçimde çözmekle kalmıyor, aynı zamanda yapay zeka çalışmaları içindeki en büyük adım, öğrenebilen ve kesinlikle kendini geliştiren sistemlerin geliştirilmesidir. Başka bir tanımla, tıpkı insandaki nörolojik sistemde olduğu gibi, çeşitli parçalanmış bilgilerin birleşiminden yeni anlamlar çıkarmak anlamına gelir.

Bilişsel bakış açısının daha da ötesine geçen yapay zeka teknolojilerini içeren bir başka büyük araştırma tutkusu, insanların yapabildikleri her şeyin aynı zamanda makineler tarafından da üretilebilme olasılığıdır .

Yapay zeka fikrini bir bilim kurgu öyküsü çizgisine benzetebiliriz. Fakat, bu alan üzerindeki araştırma ve gelişmeler  sayesinde, önemli sonuçlar ortaya çıkmaya ve insanların günlük yaşamlarının bir parçası olmaya başlıyor.

Yapay zeka çalışma mekanizması nasıldır?

Yapay zekanın gelişebilmesi  için üç farklı ve de önemli faktörü vurgulayan birkaç teknolojinin birliği gereklidir:

·    Yüksek işlem gücüne sahip makineler.

·    Optimize veri modelleri (bilgiyi akıllıca analiz etme ve işleme yeteneğine sahip)



·    Modelleri beslemek için eşit miktarda bilgi.


Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Ne İşe Yarar ?


Teknolojinin umulmadık eylemler gerçekleştirmesini önlemek adına yapay zeka yazılımı geliştiricilerinin izlemesi gereken bazı kanunlar da bulunmaktadır.

Bu parametreler Robotik Yasaları ya da “Asimov Yasası” (tarihin en önemli bilim kurgu yazarlarından Isaac Asimov’un adı) esas alınarak oluşturulmuştur. İlkelerden bazıları ise şunlardır:

Bilginin kısıtlanması: Yapay zekanın öğrenebilecekleri ve yapabilecekleri konusunda bir sınırlama getirmektedir..

Kendi kendini çoğaltması yasaktır: AI’nın çoğalmasını önler, yani yazılımın kopyalarını bağımsız olarak oluşturmaktadır.

Etkileşim yasağı: Yapay zekanın yetkisiz kişilerle iletişim kurmasını engellemektedir.

Düzen: Yapay Zeka, cihazın kendi kendini imha etmesine rağmen programlayıcının sisteme girdiği tüm emirlere uymak zorundadır.
Bu “engeller” yapay zeka katılımı ve katılım alanını daraltmakta, öğrenilmiş ancak amacına uymayan eylemleri gerçekleştirmesini engellemekte kullanışlıdır.
Yapay zeka örnekleri
Yapay zeka çoğu insanın günlük hayatında, farkında olmasalar da  mevcuttur. Bazı temel örnekler ise:

Örneğin Facebook gibi büyük sosyal ağlarda bulunan fotoğraflarda kolay tanınmayı sağlayan teknolojiler . Yapay zeka biçimlerinden oluşumlardandır; çünkü sistem, kişinin fizyodomisinin özelliklerini hemen hemen tanıyabilir ve o bireyin profili ile ilişkilendirebilir.

Bazı yazılımların, edindiği deneyimlerle kullanıcılarının kararlarını öğrenme” yeteneği , yapay zekanın önemli bir örneği olarak kabul edilebilir.
İphone Siri gibi görevleri gerçekleştirmek için ses işlemeyi kullanan cihazlar, yapay zekanın insanların günlük yaşamlarında nasıl bulunduğuna bir başka örnektir.



Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Ne İşe Yarar ?
Yapay Zekanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir ?

Yapay Zeka Olumlu yönleri

Yapay zeka makinelerinin kullanımı, insanların problemleri çözmelerine ve çeşitli aramaları daha hızlı ve daha az hatayla hızlandırmaya yardımcı olabilir .

Yapay Zeka (AI), günlük hayatı daha pratik hale getirebilir, çünkü farklı durumları yorumlamak ve cevapları veya çözümleri her bir özelliğe göre uyarlamak için programlandığından.

Yapay zekaya sahip cihazlar, okyanusun derinliklerinde ya da  uzayda keşifler gibi ulaşılması zor yerlerde de yararlı olacaktır.

Yapay Zeka Olumsuz yönleri

Makineler hala insan zekasının ne olacağı kavramından çok kısa olsa da, bilim adamları çok uzak bir gelecekte yapay zekanın insanlık için bir tehdit olabileceğini düşünüyorlar.

Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bilimin içinde yer alan araştırmacı ve kişiliklere göre, bağımsız bir biçimde hareket etme ve “düşünme” yeteneğine sahip teknolojinin ortaya çıkması , risk almak, insanları aşmak ve hükmetmek anlamına gelebilmektedir. insanoğlunun yönettiği bir medeniyetin varlığı.

Bu korkuya ilaveten, yapay zekanın, bazı alanlardaki profesyonellerin makinelerle yer değiştirmesi gibi gelecekte dezavantajları olabilir.

Yapay zeka teknolojisi, gelecekteki insanların zihinsel sürecine çok benzerse, etik meseleler de bir problem haline gelebilecektir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar