Zargana Balığı Nedir ? Zargana Balığı Nasıl Avlanır ?



Zargana Balığı Nedir ? Zargana Balığı Nasıl Avlanır ?

Zargana Balığı Nedir ? Zargana Balığı Özellikleri Nelerdir ? Zargana Balığı Nasıl Avlanır ?


Zargana nedir? Bir mızrak oluşturan çıkıntılı bir alt çeneye sahip küçük, uzun, ince gövdeli bir balık. Vücut açık mavi ila yeşilimsi bir sırt ile simli renktedir. Balıkların kenarları boyunca gümüş bir şerit belirgindir. Küçük yüzgeçler vücuda geri yerleştirilir. Teraziler, elleçleme sonucunda kolayca yerinden çıkar.

Zargana Balığı Nerelerde Yaşar ?


Zargana nerelerde yaşar? genellikle sıcak su türleri olarak düşünülür ve Akdeniz, Karadeniz, Madeira ve İspanya ve Fransa'nın Atlantik kıyı şeridinde daha sıcak sularda daha yaygındır. Bununla birlikte, Baltık Denizi, Norveç Denizi ve İzlanda sularına kadar kuzeye doğru bulunurlar. Zargana, güney ve batı çevresinde daha yaygın olmasına rağmen, Britanya Adaları'nın her yerinde bulunabilir.


Habitat, Davranış ve Beslenme ?

Zargana, suyun yüzeyinde beslenmeleri olağandışıdır (uskumru ve ringa balığı gibi diğer pelajik balıklar genellikle su kolonunun ortasında daha derin kalır). Kıyıya yaklaşacaklar ve genellikle denizin gelgit akışını kıran yapıların etrafında avlanacaklar.Yemlerini genellikle yüzeyin hemen altında yutarlar.

Zargana ayrıca sürülere dönüşecek ve grup olarak avlanmayı dolaşacak ve uskumru ve daha büyük avlularla da yüzecek. Zargana Beslenmesi, hamsi, küçük ringa balığı, uskumru ve kalamar gibi küçük balıklardan oluşur. Yaz aylarında sığ sularda bulunan ve kış aylarında İngiliz Adaları'ndan daha derin sulara taşınan göçmen bir türdür.




Zargana Balığı Ticari Değeri Nedir ?

Yeşil kemikleri, balıkların çürümüş veya hastalıklı olduğunu düşünen tüketicileri eritmesine rağmen, zargana mükemmel bir şekilde yenilebilir. Yeşil renk, biliverdin adı verilen mükemmel doğal ve zararsız bir pigmentten kaynaklanır. İngiltere'de bir balık olarak yakalanmamasına rağmen, zargana, ıslak balık tezgahlarında satıldığı ve aynı zamanda dünya çapında dondurulduğu ve ihraç edildiği güney Avrupa ülkelerinde popülerdir. IUCN (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği) sınıfları, hem Avrupa'da hem de küresel bazda En Az Endişe türü olarak zarganayı sınıflandırır.



Kıyı sularında yem balıklarının fazlasıyla olduğu yerlerde hayatını sürdüren zargana balığı kıyıdan ya da tekneden farklı tekniklerle avlanabilir.

Canlı yem,kaşık ve ipekle avlanmaları oldukça basittir.

Kıyıdan Zargana Balığı Nasıl Avlanır ?

Zargana balığı nasıl avlanır? Canlı yem olarak Gümüş,Papalin,Çaça ya da Kraça balıkları ile zargana avlamak oldukça mümkündür,aynı zamanda mideye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avlanmak mümkündür.Aynı zamanda şerit halinde kesilmiş kuyruk altı yem onu cezbedecektir.



Beden misinası olarak 0,30-0,35 ölçülerinde monofilament misina kullanmanız yeterli olacakken,köstek olarak 0,15-0,20 florokarbon misina kullanmamızda fayda vardır.İğne seçimi için 1522 veya 1521 uzun pala çapraz 7-8-9 numaralar ideal ölçülerdir.

Canlı balık kullanarak gerçekleştireceğiniz zargana avcılığında iğnenizi yemin kuyruk üstünden orta kılçığa vurmadan takmaya özen gösteriniz.

Yemimizin atış sonrası suda canlı kalması av performansı açısından fazlasıyla önemlidir.Midye,sülünez vs. yem kullandığımızda atış sonrası takımımızı kıyıya doğru sürtme yaparak çekmek zargana avcılığında oldukça verim sağlar.Takım kurgusunda ihtiyaç duyduğumuz en önemli malzeme 40-60gr. ağırlığında su yüzeyinde durabilen bir şamandıradır.


Beden misinamıza monte edeceğimiz şamandıranın diğer ucuna en az bir kulaç (1,20-1,50mt.)köstek misinası bağlamamız yeterli olacaktır.Köstek misinamızın ucunda uygun tek bir iğne takımımızı tamamlar.

Kıyıdan kamış ile kandırıcı kullanarak zargana avcılığı yapmayı düşündüğümüzde köstek misinamızı 20-25 cm. daha uzun tutmamız,şamandıramızı ise şeffaf renk Kullanmamız av performansımızı güçlendirir.Köstek ucuna monte edeceğimiz 00,0 numara kaşık veya ipek at-çek avcılığı ile zargana avlamamıza fazlasıyla yeterlidir.



Zargana Balığı Nedir ? Zargana Balığı Nasıl Avlanır ?


İpek veya Kaşık Kullanarak: Tekne ile zargana avcılığında oldukça sağlam ve esnek olmayan mukavemetli 0,25-0,28 monofilament misina kullanmalısınız,unutmamalısınız ki özellikle kaşık ile avlanır iken sinarit palazı,melenur,trakonya,ıskarmoz,palamut,torik,
uskumru vs. balıklar da takımınıza atlayabilir.İpek ile zargana avı yapacağınızda beden misinanıza monte edeceğiniz 20 gr.lık bir ağırlık yeterlidir.




Ağırlık önüne yine orta boy bir fırdöndü ve devamında köstek misinası olarak 0,20-0,25 sağlam 8-10 kulaç(10-12 mt.)monofilament misina ve en son ucuna halka şeklinde piyasada mevcut bulunan ipek monte etmemiz yeterli olacaktır.

Renk olarak turuncu her zaman çok daha iyi av performansına sahiptir.Halka şeklinde bulunan ipeği köstek misinanıza bağlamanıza müteakip makas ile düğümü keserek sağa sola iki saçak şekline getirmelisiniz.Ağırlık fırdöndü arkasında ve beden misinasında geriye doğru serbest olmalıdır.

Tekneniz rölanti üstü hızda seyir halinde iken ipeği suya salarak fırdöndündü sonrası  16-20 kulaç(20-25 mt.) beden misinasını salarak ince bir paket lastiğini beden misinanıza monte etmelisiniz.Teknenizde herhangi sabit bir noktaya lastiği geçirmeniz yeterli olup seyir hailde sürekli lastiğe bakmalısınız.İlk vuruşta lastikteki  çok kısa esnemeler sizi yanıltabilir taki lastiğin 20-25 santim esnemesi ve tekrar aynı şekli alması balığın yakalandığının habercisidir

Zarganayı çekmeye başladığınızda motor boşta olmalı mümkün mertebe hareket Halide takımı toplamamalısınız,aksi takdirde misinanızın gam yapması ve burkulmasına neden olursunuz.Köstek misinanıza kaşık monte edeceğiniz zaman 00,0.1 numaralı kaşıkları kullanmalısınız.

Kaşık ile zargana avında beden misinanızı bir miktar daha uzun kullanmakta fayda vardır özellikle güneşli ve açık havalarda kaşık ile yapılan avlar çok daha başarılı olur.Takımımızın elinizde olması ve fasılalarla yarım kulaç çekerek bırakmanız zargana için tam bir kandırıcı olur.Kaşık ile zargana avınızda unutmamalısınız ki zargana harici çok daha başka balıklar takımınıza atlayabilir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Merhaba
    zargana balığı nasıl avlanır
    konusunu uzun zamandır araştırma içerisindeydim şimdi daha da bilgilendim.Umarım işime yarar teşekkürler.

    YanıtlaSil
Emoji Kullan
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)