Mükemmel Görünümlü Begonya Çiçeği Bakım Önerileri Nelerdir ? >>>

Begonya Çiçeği Bakım Önerileri Nelerdir ?


Begonyaları uygun şekilde hazırda bekletme, bakım ve dikme nasıl yapılır ?

Mevsimsel bir balkon bitkisi olarak çok popüler olan Begonya, eğik yapraklar olarak da bilinir. Begonya cinsi çok büyük ve çeşitlidir. Eğimli yapraklar arasında toplam 900 tür ve yönetilemez miktarda melez ve haç sayılmaktadır. Peki begonya çiçeği nasıl bakılır ? begonya nasıl dikilir,ekilir ? begonya nasıl büyütülür ? begonya nerede bakılır? begonya nasıl çoğaltılır ? begonya nasıl kesilir? sorularının cevaplarını arıyorsanız okumaya devam ediniz...



Çoğu begonya Afrika, Amerika ve Asya'da tropikal ormanlar yetişmektedir. Çok yıllık, alt çalı veya çalı gibi büyürler. Bazı türler yumrular oluşturur ve uygun şekilde yumrulu begonyalar olarak adlandırılır. Yeşillikleri çok dekoratif, genellikle çarpıcı desenli veya renklidir. Daha da tipik olanı, begonyaların isimlerini eğik yaprağa borçlu oldukları yaprakların asimetrik şeklidir. Dekoratif değerleri, dekoratif yaprak süslemelerinin ve renkli çiçeklerin etkileşiminden kaynaklanmaktadır. Çiçekler begonya ve begonyalarda biseksüel. Erkek çiçekler 2 ila 4 eşit olmayan yaprakları ve dişi 2 ila 6 aynı yaprakları vardır. Meyveler dişi çiçeklerden toz ince tohumlar içeren kapsül olarak ortaya çıkar.

Bahçelerde iki grup begonya hakimdir: soğanlı begonyalar (dahil Tuberhybrida, multiflora ve pendula begonias) ve Semperflorens begonyalar, bunlar dünyada Tanrı'nın gözleri olarak daha iyi bilinir ve yıllıklar olarak yetiştirilir. Soğanlı begonyalar, çoğu Güney Amerika'dan gelen soğanlı türlerin geçişlerinden kaynaklanmıştır. Bunların farklı formları vardır, örneğin basit, büyük çiçekli, kıvırcık, saçaklı, yarı çift veya çift. Asılı soğanlı begonyalar Pendula grubuna atanır. Multiflora begonyalar, sarı, kırmızı, pembe veya beyaz, kısmen doldurulmamış veya çift çiçeklerin güçlü çiçekleriyle kompakt, kompakt büyüme ile karakterizedir.

Birkaç dayanıklı tür dışında, çoğunlukla tropik bitkiler dona dayanıklı değildir ve açık havada kalıcı ekime uygun değildir. Donmayan kışlama veya bir yıl ile konteyner bitkileri olarak yetiştirilirler. Begonyalar yatak takımı ve balkon ekimi için vazgeçilmezdir. Tencere veya kutularda yetiştirilirler ve yaz yatakları ve mezar dikimlerinde bulunabilirler. Bazı çeşitlerin çiçekleri yoğun kokuyor. Çiçeklenme dönemi çoğu yaz için neredeyse tüm yaz boyunca uzanır.


Begonyalar nasıl düzgün şekilde ekilir ? 

Tüm begonyaları birleştiren şey, güneşe duyarlılıklarıdır. Güçlü güneş ışığı ve ısı yumuşak yapraklara ciddi şekilde zarar verir. Uygun bir yer için, özellikle soğanlı begonyalar için, tam güneşten uzak bir yer seçmelisiniz. Kuzey, doğu veya batı cepheleri, çalıların veya ağaçların altındaki bir konum kadar uygundur. Bir istisna, daha fazla güneşe tahammül eden Tanrı'nın gözleri veya Semperflorens begoniaslarıdır. Yeterli toprak nemi ile, tam ışıkta daha iyi çiçek açarlar. Öte yandan, çok karanlık yerlerde uzun bacaklı büyürler, çürürler ve düşerler. Bulunduğunuz yere bağlı olarak bir rüzgâr siperi tavsiye edilir. Güçlü hava hareketleri bitkilerin buharlaşmasına neden olur. Yüksek nem daha iyidir. Ancak, ağaç tepelerinin düşmeye başladığı kadar güçlü olmamalıdır.  

Begonyaların kökenleri ormanlardadır. Kireç içermeyen hafif, humus bakımından zengin toprakların yanı sıra toprak nemini ve çok iyi su drenajını tercih ederler. Toprak neminin eşit ve çok fazla olması arasındaki dengeleme etkisi bazen bitki bakımında başarısızlığa neden olur. 

Begonyalar, son donma riskinden sonra Mayıs ayının ortalarında en erken açık havada yer alır. Geç donlar yapraklara ve sürgünlere o kadar çok zarar verebilir ki, bitkiler bazen artık düzgün bir şekilde iyileşemez.


 Begonya Çiçeği Bakım Önerileri Nelerdir ?

Begonyalara nasıl özen gösterirsiniz?

Begonyalara ve özellikle soğanlı çeşitlere bakarken, bazen mutlu bir bahçıvanın eli gerekir. Büyük yapraklar nedeniyle, eğimli yapraklar genellikle susuzdur. Artan su gereksinimlerine rağmen, topraktaki su basmasına son derece duyarlıdırlar. Optimal ve çok fazla sulama arasındaki ince çizgiyi bulmak, sıcak günlerde deneyimli profesyoneller için her zaman kolay değildir. Dikim yaparken, fazla nemi kolayca emen yüksek geçirgenliğe sahip humus substratı tarafından iyi bir baz oluşur. Sulama sıklığı ışığa, sıcaklığa, rüzgara ve bitkilerin gelişme durumuna bağlıdır. Begonyalar büyüdükçe daha fazla su buharlaşır. 

Bitkilere, daha az cömertçe sulamaktan daha az miktarda su ne zaman verilmesi önerilir. Bitkinin bağışıklık sistemi azalmaya başlarsa, gri küf, filiz çürümesi ve köksap çürüklüğü nedeniyle mantar hastalıkları riski artar. Bu risk, begonyaların çiçeklerini zorlukla gösterebileceği ıslak, serin yazlarda da vardır.

Her ikinci sulamada suya bir çiçek veya tam gübre eklenir. Başka bir olasılık, depo gübreleri olarak da adlandırılan yavaş salınımlı gübrelerin kullanılmasıdır. Granül ekim sırasında toprağa karıştırılır veya ekim deliğinin altına işlenir. Depo gübreleri, begonyalara birkaç ay boyunca gerekli besinleri sağlar. Dozaj, doğru seviyeyi korumak için üreticinin bilgisine dayanmaktadır.

Üreme çalışmaları, son on yıllarda begonyaları daha esnek hale getirdi. Tüm çabalara rağmen, hala bitlerin, thrips, tırtılların veya akarların hedefi. Bahçe yatağına ekilen, çatlak biti, yumru köklere ciddi zarar verebilir.

Begonyalar nasıl kışlanır?

Çok az begonya türü hariç (örn. Begonia grandis var. Evansiana), kış açık havada kalın don koruması ile hayatta kalabilen, donmadan kışlama gereklidir. Yumrulu begonyalar ilk ışık gece donuna kadar açık havada bırakılır. Sonra ölmekte olan filizleri kırıyorsun. Bitkiler 10 ila 15 ° C'de sonbaharın sonlarına kadar bir kovada tutulur. Yumru büyümesi, dinlenme aşamasından önceki yılın sonlarına kadar zirve yapmaz. Sonbaharın sonlarında, yumrular kazılır, torbalara doldurulur ve 5 ila 10 derecede kuru depolanır. Torbalar yumru köklerin kurumasını önler. Kendinizi kazma çabasından kurtarmak istiyorsanız, saksılar bahara kadar kuru olarak saklanır. Toprağın kurumasını önlemek için çok az miktarda nem eklenir. Kazılan yumrular buz azizlerinden sonra ilkbaharda yatağa geri konur.

Begonyaları nasıl çoğaltırsınız?

Begonyalar tohumlarla çoğaltılabilir. Dişi çiçekler üzerinde çok ince, neredeyse toz benzeri tohumlara sahip kapsüller gelişir. Bir sonraki baharda yaklaşık 20 ° C'de ekilirler. Yumru oluşturan begonyalarda, büyük yumrular kış hazırlıkları sırasında sonbaharın sonlarına bölünür. Her bölümün eğitimli bir gözü olmalıdır. Yeşil kesimler ilkbaharda durgun hava altında köklenebilir.

Begonyalar nasıl kesilir?

İlk hafif don sonbaharda meydana geldiğinde sürgünler ölür. Bitki parçaları dinlenme aşamasının başlangıcında doğrudan zeminden kesilir. Solmuş veya ölü bitki parçaları yıl boyunca düzenli olarak çıkarılmalıdır. Nem ile bağlantılı olarak, eski bitki kalıntıları mantar enfeksiyonları için ortak bir başlangıç ​​noktasıdır. Temizlik ayrıca yeni çiçek oluşumunu teşvik eder. İlkbaharda, uzun sürgünlerin dinlenmesi gür ve iyi dallanmış bitkilerin üretilmesine yardımcı olur.

Begonyaların kullanımları nelerdir?

Begonya, renkli yaprakları ve uzun ömürlü çiçek açmaları sayesinde popüler balkon ve bahçe bitkileridir. Aylar boyunca çiçek tarhlarını, saksıları ve kutuları süslüyorlar. Begonyalar şimdi ilkbahar ve yaz ekimi için bahçe standardının bir parçası. Her yıl yeni melezler ve çeşitler sunulur ve uzman mağazalarda çiçek severler sunulur.

Begonyalar zehirli mi?

Bazı begonya türleri zayıf toksik olarak kabul edilir. Bu nedenle, tüketimden kaçınmak ve yoğun cilt temasını önlemek genellikle tavsiye edilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar