Lyme Hastalığı Nedir,Nasıl Bulaşır ? Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?



Lyme hastalığı nedir ? Lyme hastalığı nasıl bulaşır ? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme hastalığı nasıl anlaşılır? Lyme hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme Hastalığı Nasıl Önlenir ?
Lyme Hastalığı Nedir ? Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?


Lyme hastalığı nedir ? Lyme hastalığı nasıl bulaşır ? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme hastalığı nasıl anlaşılır? Lyme hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme Hastalığı Nasıl Önlenir ?


Lyme hastalığı nedir; keneler vasıtasıyla taşınan dört ana bakteri türünden birinin enfeksiyonu sonucunda oluşmaktadır.

Lyme hastalığı neden olur ? Lyme hastalığına dört ana bakteri türü neden olur. Borrelia burgdorferi ve Borrelia mayonii Amerika Birleşik Devletleri'nde Lyme hastalığına neden olurken, Borrelia afzelii ve Borrelia garinii Avrupa ve Asya'nın önde gelen nedenleridir.

Lyme hastalığı nasıl bulaşır? En yaygın kene kaynaklı hastalık olan Lyme hastalığı, genellikle geyik kenesi olarak bilinen enfekte siyah bacaklı bir kene ısırmasıyla bulaşır.
Lyme hastalığını taşıyan kenelerin geliştiği çimenli ve ağır ormanlık alanlarda yaşıyorsanız veya zaman geçirirseniz Lyme hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Kene enfekte alanlarda sağduyulu önlemler almak önemlidir.

Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Lyme hastalığının belirti ve semptomları değişir. Genellikle aşamalar halinde görünürler, ancak aşamalar çakışabilir.

Erken belirti ve bulgular

Sivrisinek ısırığının yumrularına benzer küçük, kırmızı bir yumru, genellikle bir kene ısırığı veya kene çıkarma yerinde görülür ve birkaç gün içinde düzelir. Bu normal olay Lyme hastalığını göstermez.Bununla birlikte, bu belirti ve bulgular enfekte olduktan sonraki bir ay içinde ortaya çıkabilir:

Lyme Hastalığı Nasıl Anlaşılır ? Döküntü. Enfekte bir kene ısırmasından üç ila 30 gün sonra, bazen merkezde temizlenen ve bir boğa gözü deseni oluşturan genişleyen kırmızı bir alan görünebilir. Döküntü,günler içinde yavaşça genişler ve 30 santimetreye yayılabilir. Genellikle kaşıntılı veya ağrılı değildir, ancak dokunulduğunda sıcak hi oluşabilir.


Eritema göçmenleri Lyme hastalığının ayırt edici özelliklerinden biridir, ancak Lyme hastalığı olan herkes döküntü geliştirmez. Bazı insanlar bu döküntüyü vücutlarında birden fazla yerde geliştirir.

Diğer belirtiler. Ateş, titreme, yorgunluk, vücut ağrıları, baş ağrısı, boyun sertliği ve şişmiş lenf düğümleri döküntüye eşlik edebilir.

Lyme hastalığı nedir ? Lyme hastalığı nasıl bulaşır ? Lyme hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme hastalığı nasıl anlaşılır? Lyme hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir ? Lyme Hastalığı Nasıl Önlenir ?
Lyme Hastalığı Nedir,Nasıl Bulaşır ? Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Daha sonraki belirti ve bulgular

Lyme hastalığı Tedavi edilmezse, sonraki haftalardan aylara kadar Lyme enfeksiyonunun yeni belirtileri ve semptomları ortaya çıkabilir. Bunlar:

Eritema göçmenleri. Döküntü vücudunuzun diğer bölgelerinde görülebilir.
Eklem ağrısı. Şiddetli eklem ağrısı ve şişlik nöbetleri özellikle dizlerinizi etkiler, ancak ağrı bir eklemden diğerine kayabilir.

Nörolojik problemler. Haftalar, enfeksiyondan aylar hatta yıllar sonra, beyninizi çevreleyen zarlarda iltihaplanma (menenjit), yüzünüzün bir tarafının geçici felci (Bell'in felci), uzuvlarınızdaki uyuşma veya güçsüzlük ve kas hareketlerinde bozulma gelişebilir.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK CORONAVİRÜS NEDİR,NASİL BULAŞIR NASIL TEDAVİ EDİLİR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Daha az yaygın belirti ve bulgular

Enfeksiyondan birkaç hafta sonra, bazı insanlar gelişir:
Düzensiz bir kalp atışı gibi kalp sorunları
Göz iltihabı
Karaciğer iltihabı (hepatit)
Şiddetli yorgunluk

Lyon Hastalığında Ne zaman Doktora Görünmelidir ?

Bir kene tarafından ısırıldıysanız ve belirtileriniz varsa,Kene ısırıklarının sadece az bir kısmı Lyme hastalığına yol açar. Kene cildinize ne kadar uzun süre bağlı kalırsa, hastalığa yakalanma riskiniz o kadar artar. Kene 36 ila 48 saatten daha kısa bir süre takılırsa Lyme enfeksiyonu olası değildir.

Isırıldığınızı ve Lyme hastalığının belirtileri ve semptomları olduğunu düşünüyorsanız - özellikle Lyme hastalığının yaygın olduğu bir bölgede yaşıyorsanız - doktorunuza danışın. Lyme hastalığının tedavisi erken başlarsa daha etkilidir.
Semptomlar ortadan kalksa bile doktorunuza görünün

Belirti ve semptomlar ortadan kalksa bile doktorunuza danışın - semptomların olmaması hastalığın gittiği anlamına gelmez. Tedavi edilmezse, Lyme hastalığı enfeksiyondan birkaç ay ila yıl sonra vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir ve bu da artrit ve sinir sistemi sorunlarına neden olabilir. Keneler ayrıca babesiosis ve Colorado kene ateşi gibi diğer hastalıkları da iletebilir.



Lyme Hastalığı Risk Faktörleri Nelerdir ?

Yaşadığınız ya da tatil yaptığınız yer Lyme hastalığına yakalanma riskinizi etkileyebilir. Mesleğinizi yaparken ve açık hava aktivitelerinizde de dikkatli olmalısınız. Lyme hastalığı için en yaygın risk faktörleri şunlardır:

  • Ormanlık veya çimenli alanlarda zaman geçirmek. Amerika Birleşik Devletleri'nde geyik keneleri çoğunlukla Kuzeydoğu ve Orta Batı'nın yoğun ormanlık bölgelerinde bulunur. Bu bölgelerde dışarıda çok zaman geçiren çocuklar özellikle risk altındadır. 
  • Açık hava meslekleri olan yetişkinler de artmış risk altındadır.
  •  Keneler çıplak tene kolayca yapışır. Kenelerin yaygın olduğu bir bölgede iseniz, uzun kollu ve uzun pantolonlar giyerek kendinizi ve çocuklarınızı koruyun. Evcil hayvanlarınızın uzun otların ve otların arasında dolaşmasına izin vermeyin.
  • Keneleri derhal veya düzgün bir şekilde çıkarmamak. Bir kene ısırığından gelen bakteriler, kene cildinize 36 ila 48 saat veya daha uzun süre bağlı kalırsa kan dolaşımınıza girebilir. İki gün içinde bir kene çıkarırsanız, Lyme hastalığı alma riskiniz düşüktür.


Lyme Hastalığı Komplikasyonları Nelerdir ?

Tedavi edilmeyen Lyme hastalığı aşağıdakilere neden olabilir:

Kronik eklem iltihabı (Lyme artriti), özellikle diz
Yüz felci ve nöropati gibi nörolojik semptomlar
Hafıza bozukluğu gibi bilişsel kusurlar
Kalp ritmi düzensizlikleri

Lyme Hastalığı Nasıl Önlenir ?

Lyme hastalığını önlemenin en iyi yolu, geyik kenelerinin yaşadığı alanlardan, özellikle uzun otların olduğu ağaçlık, gür alanlardan kaçınmaktır. Bazı basit önlemlerle Lyme hastalığına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz:

Örtmek. Ormanlık veya çimenli alanlarda, ayakkabı, çoraplarınıza sıkışmış uzun pantolonlar, uzun kollu bir gömlek, şapka ve eldiven giyin. Patikalara sadık kalmaya çalışın ve alçak çalılıklardan ve uzun otların arasından geçmekten kaçının. Köpeğinizi tasmalı tutun

Lyme hastalığından korunmak için;Böcek kovucular kullanın. Cildinize yüzde 20 veya daha yüksek DEET konsantrasyonlu böcek kovucu uygulayın. Ebeveynler, çocuklarına ellerinden, gözlerinden ve ağzından kaçınarak itici uygulamalıdır.
Kimyasal kovucuların toksik olabileceğini unutmayın, bu nedenle talimatları dikkatlice takip edin. Permetrinli ürünleri giysilere uygulayın veya ön işlem görmüş giysiler satın alın.

Bahçenizi kene geçirmez hale getirmek için elinizden geleni yapın. Temiz fırça ile  kenelerin yaşadığı yerleri temizleyin. Çiminizi düzenli olarak biçin. Keneleri taşıyan kemirgenleri caydırmak için odunu kuru ve güneşli alanlarda düzgün bir şekilde istifleyin.

Kıyafetlerinizi, kendinizi, çocuklarınızı ve evcil hayvanlarınızı keneler için kontrol edin. Ormanlık veya çimenli alanlarda zaman geçirdikten sonra özellikle uyanık olun. Geyik keneleri genellikle bir iğnenin başından daha büyük değildir, bu yüzden dikkatlice aramadığınız sürece bunları keşfedemeyebilirsiniz.

İçeri girer girmez duş almak faydalıdır. Keneler kendilerini takmadan önce saatlerce cildinizde kalır. El bezi yıkamak ve kullanmak bağlanmamış keneleri kaldırabilir.
Bağışık olduğunuzu varsaymayın. Lyme hastalığını bir kereden fazla alabilirsiniz.
Cımbızla en kısa sürede bir keneyi çıkarın. Kene kafasını veya ağzını yavaşça kavrayın. Keneyi sıkmayın veya ezmeyin, ancak dikkatli ve istikrarlı bir şekilde çekin. Tüm keneyi çıkardıktan sonra, alkole koyarak veya tuvalete atarak atın ve ısırık alanına antiseptik uygulayın.,



Not: Bu yayın bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir risk faktörü görüldüğünde derhal en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar