Sincap Özellikleri Nedir ? | Sincap Nasıl Bakılır,Nasıl Evcilleştirilir ?


Sincap Özellikleri Nedir ? |  Sincap Nasıl Bakılır ?


Minik yaramaz dostlarımız sincaplar bir çok kişi tarafından internet ortamında aranmakta. Farklı özellikleriyle öne çıkan sincaplar gerçekten çok tatlı hayvanlar.Bu yayınımızda sincaparla ilgili aşağıdaki sorulara cevap bulabileceksiniz; Sincap özellikleri nelerdir ? Sincap ne yer ne ile beslenir ? Sincap nasıl bakılır ? Sincap nasıl çoğalır ? Sincap nerede yaşar ? Sincap nasıl bir hayvandır ?Evde sincap nasıl bakılır ? 
Sincap nasıl evcilleştirilir ? Okumaya devam ediniz...



LATİN İSİM: Sciurus vulgaris
ÖMÜR: 10 yıla kadar
AĞIRLIK: 200-400 gr
UZUNLUK: 20-25 cm


Sincap görünüşü ve özellikleri nelerdir? Sincap 20 ila 25 santimetre uzunluğa ulaşırken, hayvanın ağırlığı genellikle 200 ila 400 gram arasındadır. Kemirgen vahşi doğada yaşamını 3 yıl kadar sürdürebilir.

Bu süre özel sincap besleme ve bakma söz konusu olduğunda  10 yıla kadar çıkabilir. Sincapın kürkü açık tilki kırmızısından koyu siyaha kadar bir renk alabilir.

Sincabın en özel farklılığı, kemirgenin denge ve iletişim için kullandığı gür kuyruğudur, bu kuyruk yaklaşık 20 santimetre uzunluğundadır. 

Sincap yaklaşık bir yılda cinsel olarak olgunlaşır. Dişiler daha sonra üç ila yedi genç doğurabilir. Küçüklerin bakımı, kuluçka bakımı olarak adlandırılır.

Sincap Profili: Davranış ve Gıda -Beslenme-

Bir sincabın yiyeceği esas olarak tohum ve meyveleri içerir. Ancak menüsü ayrıca çiçekler, kestane , fındık , mantar ve 
genç kuşlar gibi hayvan yiyeceklerini de içeriyor - sincap 
her yerde yaşayan bir cins olarak kabul ediliyor.

Kural olarak, hayvanlar yemek için geniş bir alana ihtiyaç duydukları ve diğer sincapları rekabet olarak gördükleri için yalnız takılırlar. Çoğunlukla iğne yapraklı ormanlardayaşarlar fakat  genellikle yeşil yerleşimlerde ve bahçelerde de görülürler.



Sincapın En Sevdiği Yiyecekler:

Ağaç meyveleri
Tohumlar ve çekirdekler
Sürgünler, tomurcuklar ve yapraklar

Küçük kuşlar ve kuş yumurtaları

Sincap: Kemirgenlerin Özellikleri

Sincabın bir özelliği, kıştan önce birçok yiyecek 
deposu oluşturma yeteneğidir. Sincapların depolardan birinden yiyecek almak için kışın 
bir ila iki saat aktivite kullanması gerekir. İlkbahardan sonbahara kadar 
sincaplar genellikle güneşin doğuşundan öğlene kadar 4 ile akşam 9 arasında aktiftir.

Sincaplar yaşlı ağaçlara sahip iğne yapraklı, yaprak döken ve karışık ormanlarda yaşar ve neredeyse tüm Avrupa'da yaygındır. Almanya ve diğer birçok ülkede kültürel halefler haline geldi. İnsanlara yakın durmayı severler ve yeterli yiyecek ve barınak olduğu sürece şehirlerde, bahçelerde ve parklarda bulunabilirler. Sincaplar kış uykusuna yatmazlar, 
kış uykusuna yatarlar ve sonbaharda yerdeki fındık ve tohumları saklayarak soğuk mevsimi stoklarlar.




Sincap Karakteristikleri

Sincaplar kürk renklerinde açık kırmızıdan kahverengi-siyaha değişir ve vücutları ağaçlarda tırmanma yaşam tarzına 
mükemmel bir şekilde uyarlanır. Erkekler ve kadınlar bedenlerine ve palto renklerine göre ayırt edilemezler. Yaklaşık 25 cm uzunluğunda ve neredeyse vücut uzunluğuna ulaşan “fırça kulakları” ve gür kuyruğu dikkat çekicidir.

Sincap Tüyü -Kürkü- Özellikleri Nelerdir 

Açık kırmızıdan siyahımsı kahverengiye: sincapların kürk rengi tüm tonlarda mevcuttur, sadece göbek her zaman beyaz kalır. Renk genetiktir ve iklim gibi çevresel faktörlere bağlıdır. İğne yapraklı ormanlar gibi daha yüksek rakımlarda, sincaplar alçak alanların yaprak döken ormanlarından daha koyu renklidir. Bunun nedeni düşmanlara karşı daha iyi kamuflaj olma ihtiyacıdır. Kürk rengi doğu Sibirya'dan batı Avrupa'ya doğru kahverengi-siyahtan açık kırmızıya, orta Avrupa'da sincaplar kırmızımsı ila koyu kırmızı arasında değişmektedir. Kürk yoğunluğu da batıya doğru azalır.Sincap ilkbahar ve sonbaharda kürk değiştirir, bu nedenle kemirgen ilgili dış sıcaklığa uyum sağlar.Kış kürkü, yaz kürkünden çok daha kalın ve daha koyu renklidir. Kulaklardaki saç fırçaları da kışın daha uzundur ve ilkbaharda kürk değiştirildiğinde başarısız olur.








Sincap Arka Bacaklar

Kaslı arka ayaklar orantısız olarak uzundur ve tırmanma yaşam tarzına daha fazla uyum sağlar. Arka ve ön pençelerde uzun, esnek kavrama ayak parmakları ve keskin pençeleri ile sincaplar, pürüzsüz ağaç gövdelerinde bile kolayca yukarı ve aşağı tırmanabilir.


Sincap Kuyruğu

Kuyruklarının yardımıyla, sincaplar tırmanırken ve atlarken dengesini koruyabilir. Ek olarak, kuyruk bir dümen olarak daldan dala veya ağaçtan ağaca uçuşta, aynı zamanda aynı türün üyeleriyle iletişim için kullanılır. Örneğin, iletişimde, birkaç erkek bir dişiye ses yaptığında. Yanal kuyruk salgısı sinirlilik ve heyecan anlamına gelir. Yuva ve uyku alanında, sincaplar da gür kuyruklarıyla tamamen kaplanabilir ve böylece onları ısıtabilir.

Sincap Yaşam Alanı

Sincaplar günlük ağaç sakinleridir ve iğne yapraklı, yaprak döken ve karışık ormanlarda, aynı zamanda bahçelerde ve parklarda yaşamayı tercih ederler. Meyve taşıyan ağaçların oluşumu, çeşitli ve istikrarlı bir gıda tabanı için önemlidir. 

Sonbaharda, sincaplar kış malzemelerini gizler. Çoğunlukla yalnız yaşıyorlar ve sadece üreme için bir araya geliyorlar. 

Sincaplar çevik hareketleriyle bilinir, zıplarken dört ila beş metrelik mesafeleri kapsar. Kemirgenler, bir hayvanın her zaman uyduğu kobel adı verilen dallardan küresel yuvalar oluşturur. 

Orada gün boyunca uyuyorlar ve dinleniyorlar. Genellikle birkaç Kobel kullanılmaktadır. Gençler için fırlatma kobelleri inşa ediliyor. Tehlike durumunda bir kaçış yoluna sahip olmak için en az iki çıkış veya giriş yapılıyor.

Beslenme İçin Kış Stoklaması 



Sincaplar kış uykusuna yatmazlar ve bu nedenle doğa artık yiyecek sağlamadığında kış mevsiminde stoklanırlar. Hayvanlar, genellikle ağaç gövdelerinin yakınında toprağa tohum, fındık veya mantar gömerler veya çatlaklara gizlerler. Kobel'de yiyecek depolanmaz. 

Kış için yeterli malzeme depolayabilmek için yaz ve sonbaharda yeterli tohum ve fındık bulunmalıdır.


Hayvanlar yiyecekleri bulmak için koku duyularını kullanırlar - bu durumdan şüphelenilse bile saklanma yerinin tam yerini hatırlamazlar. Bu nedenle sincaplar birkaç saklanma yeri yaratır. 

Stoklar genellikle bulunmaz, böylece gömülü tohumlar ilkbaharda çimlenmeye başlar. Bu nedenle sincaplar orman yapımında önemli bir ekolojik rol oynar


Sincaplar omnivordur, yiyecekleri bölgelere ve mevsime göre değişir. Tohum taşıyan ağaçlar önemlidir çünkü kemirgenler fındık ve tohum yemeyi tercih eder (fındık, ceviz, ladin tohumu, çam kozalakları). Meyveler (özellikle kayın fındık ve ayçiçeği çekirdeği), çilek, mantar, tomurcuk ve taze dal, ağaç kabuğu veya meyve filizleri de menünüzde. Sincaplar yuva avcılarına aittir ve genellikle genç kuşları ve yumurtaları yerler.






Boyut ve mevsime bağlı olarak, bir sincap günde yaklaşık 35 ila 80 g yiyecek tüketir. Yaz aylarında 80 g, kışın günde 35 g civarındadır.

Ladin veya kayınların çok fazla tohumu olduğu yıllarda, sincap sayısı da önemli ölçüde artar. Ve tersi: eğer ağaçlar az meyve verirse, standlar azalır. Bu genellikle daha verimli gıda alanlarında daha büyük göç hareketlerine yol açar.




Sincap Çiftleşme Döngüsü

Sinca çiftleşme mevsimi Ocak ve Şubat aylarında başlar ve vahşi kovalamacalarla başlar. Bir dişi genellikle birkaç erkek tarafından ağaçların arasından kovalanır. Çiftleşme yılda iki kez gerçekleşir: Ocak ayının sonundan  Ağustos ayının sonuna kadar devam edebilir. Atma goblini olarak adlandırılan yuva, en az altı metre yükseklikte uygun bir dal çatalına inşa edilmiştir. Çiftleştikten sonra erkek dişi tarafından uzaklaştırılır, çünkü sincaplar "çok eşli" dir. Bunun anlamı: erkekler birkaç dişi ile çiftleşir ve erkek çocuklarının yetiştirilmesi “bir kadının işi” dir. Kışın yeterli yiyecek yoksa, ilk çöp yaza kadar ertelenebilir.


Her doğum, 4 haftalık gebelikten sonr kör olarak doğan yaklaşık 5 yavru içerir. Doğumdan sonra,yavrula yuvada 8 hafta civarı emzirilir ve anne ile yaşarlar. Sincaplar en erken on iki ayda cinsel olgunluğa ulaşır. İlk yıl sadece dört ya da beş bebek hayatta kalır.Bunun ana nedeni, genç hayvanların kolay avlandığı çam sansarı gibi yırtıcılardır.


Sincan İçin Tehditler ve Nesli İle İlgili

Temel olarak, sincapın Avrupa'da tehdit altında olduğu düşünülmemektedir. Bununla birlikte, stok durumu hakkında çok az şey bilinmektedir, çünkü sayılar gıdanın kullanılabilirliğine bağlı olarak büyük ölçüde dalgalanmaktadır. Sincapların birçok düşmanı vardır, ancak nüfus üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Daha kötüsü, eski yaprak döken ve karışık ormanların artan kaybıdır ve bu da popülasyonlardaki azalmaya katkıda bulunabilir.



Evde Sincap Nasıl Bakılır ? Sincap Nasıl Evcilleştirilir ?



Yaratılışı itibariyle vahşi doğa için yaratılmış olan hayvanların en mutlu oldukları yaşam alanları şüphesiz ki doğal yaşamdır. Fakat çeşitli nedenlerden dolayı evde sincap bakmak isteyebilirsiniz. Peki evde sincap nasıl bakılır ? Öncelikle bilinmesi gereken bu vahşi doğaya ait kemirgenin evcilleştirilmesi için bebeklik çağından itibaren girişimlere başlanmalıdır, bunun nedeni ise vahşi doğayı görmeden ilk gözünü açtığı anlardan itibaren çevresinde insan görmesi gerekliliğidir.Doğası gereği yalnız yaşama alışık olduğundan evcilleştirme konusunda zorluklar çıkabilir.Büyük bir kafeste sincap bakmak ve evcilleştirmek gayet iyi olacaktır.Bu kafes sincabın doğal yaşamındaki gereksinimlerini de karşılamalıdır örneğin kafesin içinde uyku için oyuklar olmalıdır.Olası bir çiftleştirme için de bu oyuklar önemlidir.Kafese yine toprak koyulması sincap için doğal ortamdan bir nebze de olsa kesitler sunacaktır.Beslenme sırasında ona gıdaları ellerinizle verirseniz size daha çabuk alıştığını fark edebilirsiniz. Badem,kestane,fıstık,fındık,çekirdek,ceviz gibi yiyeceklere bayılırlar. Bu gıdaları verirken kesinlikle kabuklu olarak vermeyi ve tuzsuz olarak ikram etmeyi unutmamalısınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar