Psikolojik Zorbalık -Akran Zorbalığı- Nedir ?

Psikolojik zorbalık, herhangi bir kasıtlı ve amaçlı zihinsel istismar olarak tanımlanabilir . Bazen insanlar istismar edilmiş gibi hissedebilirler, çünkü duygusal olarak zarar veren bir şey olabilir, ancak genellikle sadece kasıtlı olarak, özellikle kötü niyetle yapıldıysa zorbalık olarak nitelendirilebilir. İnsanların kişisel kazanç, intikam ve benlik saygısı gibi başkalarına zorbalık yapmak için birçok nedeni vardır. Psikolojik zorbalığa katlananlar, istismarın gerçekleşmesinden sonra yıllarca sürebilecek duygusal problemlere sahiptir.


Psikolojik Zorbalık Nedir ?

Ergenlik döneminde psikolojik zorbalık, kalıcı duygusal sorunlara neden olabilir.Ergenlik dönemindeki zorbalık genellikle kendini  -akran zorbalığı- şeklinde gösterir.


Akran zorbalığı nedir; çocuk ve ergenle aynı yaş grubunda olan birey  ya da bireylerin birbirlerine veya tek bir bireye karşı fiziksel, sözel ya da  davranışsal olarak örseleyici, zarar verici davranışlarda bulunmasına denilmektedir. Çocukların bu zor durumu anlaması ve yaşadığı zorbalığı anlatması uzunca sürebilir. Kendisine inanılmayacağından, dalga geçileceğinden ya da  zorbaca davranışların artacağından dolayı maruz kaldığı bu örseleyici davranışları yakınlarına, çevresine öğretmenlerine anlatmakta zorlanabilir.


Psikolojik zorbalık sırasında kullanılan en yaygın taktiklerden biri, insanlara kişisel olarak saldırmaktır. Bu olduğunda, zorba bir kişide bazı zayıflık veya fiziksel kusur hakkında şakalar yapabilir. Bu genellikle diğer insanların önünde komedi amaçları için veya zorbalığın akranlarının gözünde kurbanın üstüne yükseltilmesinin bir yolu olarak yapılır.



Psikolojik Zorbalık Nedir ?
                                        
Zorbaların sık sık yaptığı bir başka şey de, insanlar arasındaki farklılıklardan bilerek büyük bir sorun çıkarmaktır. Örneğin, zorba bir kişinin dini inançları veya ırkı hakkında şakalar yapabilir. Genellikle, kabadayı bu taktiklere ancak kurbanın akranlarının çoğundan farklı olduğu açık bir yol bulabilirse güvenir.

Bazı zorbalar mağdurlara zarar vermek için daha dolaylı bir yol izliyor. Söylentilere ve imalara güvenebilirler ve hatta birileri hakkında kasıtlı yalanlar bile yayabilirler. Bazı durumlarda, bu, mağdurun bilgisi olmadan, kabadayı kimliğini gizli tutmak için kendi yolundan çıkarak yapılabilir.




Kişisel saldırı, psikolojik zorbalık sırasında kullanılan en yaygın taktiklerden biridir.
Çocuklar genellikle hem fiziksel hem de psikolojik zorbalık ile ilgili problemlerle tanınırlar. Yetişkinler arasında fiziksel zorbalık hala gerçekleşir, ancak psikolojik tip genellikle daha yaygındır. Bunun nedeni kısmen fiziksel istismarın cezalarının olgunlaştıkça insanlar için çok daha şiddetli hale gelmesidir, hapishane bir olasılıktır.
Bir eşten bağırıp bağırmak psikolojik zorbalığa katkıda bulunabilir.

                      
Psikolojik Zorbalik Nedir ?
                     

Fiziksel ve zihinsel istismar genellikle el ele gider. Aslında, fiziksel istismar neredeyse bir tür psikolojik zorbalık olarak görülebilir, çünkü travmatik bir psikolojik etkiye sahiptir. Buna ek olarak, fiziksel zorbaların çoğu, fiziksel saldırılarına ek olarak kurbanlarına daha fazla işkence yapmak için psikolojik zorbalarla aynı taktiklere dayanır. Genellikle ikisini birbirinden ayıran şey, fiziksel zorbalığın neredeyse her zaman bir zihinsel bileşen içermesine rağmen, psikolojik zorbalığın herhangi bir fiziksel bileşen olmadan potansiyel olarak gerçekleşebilmesidir ve birçok durumda da öyle.

*Psikolojik zorbalık, rahatsız edici kısa mesajlardan gelebilir.
*Psikolojik zorbalık, başka bir kişi hakkında söylenti, innuendo veya kasıtlı yalanlar yayan biri şeklinde olabilir.

*Psikolojik zorbalık çocukları olumsuz etkileyebilir.
*Okulda psikolojik zorbalık meydana gelebilir.
Kötü niyetli zorbalık ve psikolojik istismar bir tür eş veya eş istismarı olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar