Tütsü Nedir, Neden,Nasıl Yakılır ? Faydaları,Zararları Nelerdir >>>


tütsü-neden-yakilir
Tütsü Nedir, Neden Yakılır ? >>>

Bu yayınımızda tütsü nedir,neden,nasıl yakılır,tütsü ne işe yarar , tütsü ne demektir  tütsü neden yakılır ,tütsü sağlığa faydaları ve zararları nelerdir?  sorularınıza yanıt vermeye çalışacağız.Tütsü ortama hoş koku yaymak için,büyü yapmak ve de nazardan korunmak gibi durumlarda kullanılmaktadır.       

Tütsü, hoş koku üretmek için yakılan bir maddedir. Aslında, “tütsü” kelimesi Latince “yanmak” kelimesinden türemiştir. Tütsü eski zamanlardan beri var olmuştur - eski Mısır, Babil ve Yunanistan'daki dini ritüellerde kullanılmıştır. 

Tütsü Neden Yakılır ?

Yüzyıllar boyunca ve günümüze kadar, dünyadaki insanlar tütsüleri aşağıdakiler gibi çeşitli nedenlerle kullanmıştır:

Çeşitli dini uygulamaların bileşeni

Kötü veya nahoş kokuları önleme aracı

Şeytanları veya kötü ruhları püskürtmenin yolu

Bu popüler madde -tütsü- hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Tütsü nedir?

tütsü-faydalari-nelerdir
Tütsü Nedir, Neden Yakılır ? >>>

Tütsü yanma süresi şekline göre değişir. Örneğin, bir tütsü çubuğu 50 ila 90 dakika arasında sürebilir . Tütsü yakıldığında bittiğinde kendini söndürür.Tütsü doğal olarak yangın tehlikesi oluşturur. Bazı tütsü üreticilerine göre :Tütsü yakarken bir tütsü brülör veya stand kullanın. Bu, yanan tütsü ve külünü içermeye yardımcı olacaktır.

 Tütsü tutucuları ateşe dayanıklı bir yüzeye yerleştirin.Yanan tütsüyü asla gözetimsiz bırakmayın.

Tütsü yakmak Sağlığa Yararlı Mı ?


Tütsü yakma herhangi bir sağlık yararı sağlıyor mu?Tütsü yüzyıllardır tüm dünyada kullanılmıştır, ancak sağlığa veya iyiliğe faydası var mı?

Olası sağlık yararları hakkında sınırlı araştırma vardır. Mevcut çalışmaların birçoğu tütsü bileşenleri sığla ve mür üzerinde odaklanmaktadır.Tütsü yakmak uzun zamandır dini uygulamalar ve meditasyon ile ilişkilendirilmiştir. Fakat tütsü aslında sakinleştirici veya psikoaktif bir etkiye sahip mi?

Bir çalışmada hücre kültürlerinde ve farelerde, sığla reçinesinde bir antidepresana benzer bir yanıta neden olabilecek bir bileşik belirledi. Ek olarak, beynin anksiyete ve depresyon ile ilişkili bölgelerinde bu bileşiğe bir cevap görülmüştür . Ayrıca sıcaklık hissi ile ilişkili reseptörleri aktive etti.

Yine farklı bir çalışma buhur ve mür reçine izole bazı bileşikler, farelerde bir anti-enflamatuar etkiye sahip olduğu bulundu. Araştırmacılar, reçinelerden birkaç bileşik izole ettiler ve bazılarının doza bağlı olarak farelerde inflamatuar bir yanıtı inhibe edebildiklerini buldular.

Bununla birlikte, bu çalışmalardaki araştırmacıların sığla reçinesinden saflaştırılmış bileşiklerle çalıştıklarına dikkat edilmelidir. Tütsü dumanında bulunup bulunmadığını ve insanlarda aynı yanıtı ortaya çıkıp çıkmadıklarını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulacaktır.


tütsü-sağlığa-yararli-mi
Tütsü Nedir, Neden Yakılır ? >>>

Tütsü dumanı sağlığınıza zararlı olabilir mi?

Tütsü bileşenlerinin olası sağlık yararlarına sahip olabileceğini gösteren bazı veriler olsa da, tam tersi ne olacak? Tütsü dumanını solumak zararlı olabilir mi?
Tütsü dumanı çeşitli bileşenlerden oluşur. Bunlar tütsünün yakılmasından kaynaklanan küçük parçacıkları ve karbon monoksit dahil olmak üzere çeşitli gazları içerir.
Çeşitli çalışmalar, yanan tütsü veya tütsü dumanını solumayı çeşitli zararlı etkilere bağlamıştır. 

Bazı örnekler:

Bir çalışmada -2008- Singapur'daki yetişkinlerin çoğu, uzun süreli tütsü yakmanın yassı hücreli akciğer kanseri geliştirme riski ile ilişkili olduğunu buldu .

Bir çalışmada -2009- Umman'da tütsü yakan çocukların oranı astımlı çocuklarda hırıltıya neden oldu. Bununla birlikte, tütsü yakma, astım prevalansının artmasıyla ilişkili değildi . Tütsü astıma neden olmaz, ancak bir saldırıyı tetikleyebilir.

Yine 2015 yılında bir çalışmada çalışma tütsü duman bileşenleri sigara dumanı daha düşük konsantrasyonlarda kültürlenmiş hücreler için toksik olduğu bulundu. Bu çalışmada sadece dört tütsü çubuğu ve bir sigaranın dumanının değerlendirildiğine dikkat edilmelidir.

2017 yılındaki farklı bir çalışmada Çinli yetişkinlerde tütsü yakmanın yüksek kan basıncı riskinde rol oynayabileceğine dair kanıtlar bulundu .

Tütsünün yüzyıllardır var olmasına rağmen, sağlık etkileri hakkındaki bilgiler karışıktır. Bazı çalışmalar tütsü bileşenlerinin olası antidepresan ve antienflamatuar etkilerini göstermektedir. Diğer çalışmalar tütsü yakma ile kanser gibi olumsuz sağlık etkileri arasında ilişki olduğunu buldu.


Tütsü yakmayı seçerseniz, yangın tehlikelerini en aza indirmek için bunu güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olun.

Bu yayınımızda tütsü nedir, tütsü neden yakılır , tütsü faydaları nelerdir,tütsü zararları nelerdir,tütsü ne işe yarar, tütsü kullanım alanları nelerdir

Yorum Gönder

0 Yorumlar