Çocuklarda Öfke Nöbeti Nedir ve Öfke Nöbeti İle Nasıl Başa Çıkılır ?

Öfke Nöbeti Türleri Nelerdir ve Öfke Nöbeti İle Nasıl Başa Çıkılır ?

BU MAKALEDE

Öfke nöbeti nedir?
Yeni yürümeye başlayan çocuklar neden öfke nöbetleri geçiriyor?
Bir yürümeye başlayan çocuk öfke nöbeti geçirdiğinde ne yapılmalı
Farklı öfke nöbetleri nelerdir ?


sorularınıza cevap bulabilirsiniz...

Yürümeye başlayan çocuklarda öfke nöbeti kadar evrensel ebeveynlik deneyimi çok azdır. Ebeveynlik felsefeniz ne olursa olsun , bir gün, çoğu zaman şimdiye kadarki en saçma nedenlerle , soğukkanlılığını tamamen kaybetmiş bir yürümeye başlayan çocukla uğraşmak zorunda kalacaksınız . Şanslıysanız, öfke nöbetiyle kendi evinizin mahremiyetinde başa çıkacaksınız. Değilseniz… pekala, umarım bakkaldaki kimse fazla yargılayıcı olmaz. Öfke nöbetleri ağlamak, bağırmak, somurtmak, yere düşmek ve hatta vurmak veya ısırmak gibi birçok şekilde olabilir. Ama neden oluyorlar ve - daha da önemlisi - ebeveynler, yürümeye başlayan çocuklarının öfke nöbetlerini aşmasına yardımcı olmak için ne yapabilir?



Yeni yürümeye başlayan çocuklar neden öfke nöbetleri geçiriyor?

Yeni yürümeye başlayan çocukların büyük duyguları vardır, ancak genellikle bu duyguları ifade etmek için gereken dil veya gelişim becerilerine sahip değildir. Ve tıpkı geri kalanımız gibi, açlık veya yorgunluk gibi şeyler bu büyük duyguların üstesinden gelmeyi daha da zorlaştırabilir.

Uzmanlara göre , "Yeni yürümeye başlayan çocukların isteklerini, ihtiyaçlarını ve duygularını işlevsel bir şekilde ifade edemediklerini unutmamak önemlidir. Çoğunlukla öfke nöbeti, karşılanmamış bir ihtiyacın ifadesidir. Bir dedektif şapkası takmak ve öfke nöbetinin işlevini belirlemek ebeveynin işidir. Çocuğumun öfke nöbeti açlığa, yorgunluğa ve aşırı uyarılmaya fiziksel bir tepki mi? Dikkat çekmek için mi, bir görevden kaçınmak için mi yoksa tercih edilen bir öğenin elinden alındığı için mi bir hayal kırıklığı göstergesi? "

Hatırlanması gereken anahtar bir şey - özellikle de küçük çocuğunuz genel bir öfke nöbeti geçiriyorsa - sizi utandırmaya çalışmadıkları ve muhtemelen kendilerini öfke nöbeti geçirmekten alıkoyacak duygusal düzenlemelere sahip olmadıklarıdır. Yani, kişisel olarak alma. Onlarınkini koruyamadıklarında sakinliğini korumaya çalış.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK ÇOCUKLARDA UYKU DÜZENİ OLUŞTURMANIN 5 PÜF NOKTASINI ÖĞRENEBİLİRSİNİZ... >>>

Farklı öfke nöbetleri

Bir çocuğun öfke nöbeti geçirmesinin çok çeşitli yolları ve nedenleri vardır. Bir yürümeye başlayan çocuk öfke nöbetinin en yaygın nedenlerinden bazıları öfke, hayal kırıklığı, yorgunluk ve hatta kaygıdır.



Uzmanların hem fikir olduğu bir konu ise  "Yürümeye başlayan çocuk öfke nöbetleri çok geniş. Bir çocuğun öfke nöbeti, başka bir çocuğun surat asması gibi görünebilir. Başka bir çocuğun öfke nöbeti, doğal bir felaketten kaçmaya çalışıyormuş gibi görünebilir. Her çocuğun kendi mizacı vardır ve bunun içinde kendi öfke nöbetleri vardır. Çoğunlukla, istediklerini alamamak, bir şeyi elinden almak, biri belirli bir yemeği yemek istememek, ya da  yatmak istememek gibi öfke nöbetleri vardır. 

Ebeveynin onu neyin tetiklediğine dair hiçbir fikri olmadığı öfke nöbetleri vardır. Ayrıca, çocuğun kendi kasırgasına öyle kapıldığı ve aslında hiçbir şey iletmediği, ancak ebeveyn aktif olarak sıfır bilgiyle neyin yanlış olduğunu anlamaya çalıştığı 'sana yardım etmeme yardım et' öfke nöbetleri de var. "

Bazen, bitene kadar öfke nöbetine neyin sebep olduğu hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir - bu yüzden, eğer yapabilirseniz, çocuğunuza öfke nöbeti boyunca yardım etmeye çalışmak isteyeceksiniz.

Öfke Nöbeti Türleri Nelerdir ve Öfke Nöbeti İle Nasıl Başa Çıkılır ?




Yürümeye başlayan çocuk öfke nöbeti geçirdiğinde ne yapılmalı.

Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiğinde yapılacak ilk şey, fiziksel olarak güvende olduğundan emin olmaktır. Bazı çocuklar kaçmayı deneyebilir veya tekmelemek ve çığlık atmak için yere düşebilir. Kendilerine veya bir başkasına zarar veremeyeceklerinden emin olmak çok önemlidir.

Amacınız, çocuğunuzun büyük duygularıyla uğraşırken muhtemelen mantıklı olamayacağını anlarken sakinleşmesine yardımcı olmaktır. Bazı ebeveynler öfke nöbetini görmezden gelmenin yardımcı olabileceğini düşünürken, diğer ebeveynler biraz derin nefes alarak veya sinir krizi döngüsünü kırmak için dikkat dağınıklığı kullanarak çocuklarına yardım etmeye çalışmak isteyebilirler. 

Öfke nöbeti sırasında yapmak istemediğiniz şey, çocuğunuzun duygularını geçersiz kılmaktır - bunlar bir yetişkin için makul olmayabilir, ancak duyguları onlar için çok gerçektir. Ayrıca öfke nöbetini kişisel olarak almaktan ve kendi öfkenizle karşılık vermekten kaçınmak isteyeceksiniz. Birinin o an sakin kalması gerekiyor ve bu sizin çocuğunuz olmayacak!

Çocuklarda Öfke Nöbetleri Nasıl Önlenir

Yürümeye başlayan çocuklarda tüm öfke nöbetlerini önlemenin bir yolu yoktur. Ancak çocuğunuzun kendi dünyasını daha fazla kontrol altında hissetmesine yardımcı olarak onları minimumda tutabilirsiniz. Bu, tutarlı bir günlük rutini takip etme veya yapabildiğiniz zaman kıyafet veya atıştırmalık gibi şeyler için seçenekler sunma şeklinde olabilir. Ayrıca uykusuzluk, aç çocuklar veya aşırı uyarılma gibi tetikleyicilerden de kaçınmayı deneyebilirsiniz.

Unutulmaması gereken en önemli şey, tüm öfke nöbetlerinin sonunda sona erdiği ve çocuğunuzun sandığınızdan daha erken normal haline dönmesi gerektiğidir!

Yorum Gönder

0 Yorumlar