Diyabet Nedir Kısaca ? >>> Diyabet Türleri Nelerdir ?


Bu makalemizde diyabet nedir kısaca ? Diyabet nedir,nasıl olur ? Diyabet Tedavisi Var mıdır ? Diyabet Türleri Nelerdir ? Tip 1 Diyabet Nedir ? Tip 2 Diyabet Nedir ?Gestasyonel Diyabet ( Gebelik Diyabeti Nedir?) sorularınıza cevap bulacaksınız...

Diyabet, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye nasıl dönüştürdüğünü etkileyen kronik (uzun süreli) bir sağlık durumudur. Yediğiniz yiyeceklerin çoğu şekere (glikoz da denir) parçalanır ve kan dolaşımınıza salınır. Kan şekeriniz yükseldiğinde, pankreasınıza insülin salması için sinyal verir. İnsülin, kan şekerinin enerji olarak kullanılmak üzere vücudunuzun hücrelerine girmesine izin veren bir anahtar görevi görür.

                         


Şeker hastalığınız varsa, vücudunuz ya yeterince insülin üretmez ya da ürettiği insülini gerektiği kadar kullanamaz. Yeterli insülin olmadığında veya hücre insüline yanıt vermediğinde , kan dolaşımınızda çok fazla kan şekeri kalır. Zamanla kalp hastalığı , görme kaybı ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir .

Henüz diyabet için bir tedavi yok, ancak kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gerçekten yardımcı olabilir. Gerektiği gibi ilaç almak, diyabetin kendi kendine yönetimi eğitimi ve desteği almak ve sağlık hizmeti randevularına uymak da diyabetin yaşamınız üzerindeki etkisini azaltabilir.

Diyabet Türleri Nelerdir ?

Üç ana diyabet türü vardır : tip 1 , tip 2 ve gebelik diyabeti (hamileyken diyabet).

Tip 1 Diyabet

Tip 1 diyabetin, vücudunuzun insülin yapmasını engelleyen bir otoimmün reaksiyondan (vücut yanlışlıkla kendi kendine saldırır) kaynaklandığı düşünülmektedir. Diyabetli kişilerin yaklaşık% 5-10'u Tip 1'e sahiptir. Tip 1 diyabet semptomları genellikle hızlı gelişir. Genellikle çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde teşhis edilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, hayatta kalmak için her gün insülin almanız gerekir. Şu anda kimse tip 1 diyabetin nasıl önleneceğini bilmiyor.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet ile vücudunuz insülini iyi kullanmaz ve kan şekerini normal seviyelerde tutamaz. Diyabetli kişilerin yaklaşık% 90-95'i tip 2'ye sahiptir. Yıllar içinde gelişir ve genellikle yetişkinlerde teşhis edilir (ancak daha çok çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde). Herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz, bu nedenle risk altındaysanız kan şekerinizi test ettirmeniz önemlidir . Tip 2 diyabet, kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve aktif olmak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir veya geciktirilebilir.

Gestasyonel diyabet (Gebelik Diyabeti)

Gebelik diyabeti, hiç diyabeti olmayan hamile kadınlarda gelişir. Gebelik diyabetiniz varsa, bebeğiniz sağlık sorunları açısından daha yüksek risk altında olabilir. Gebelik diyabeti genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur, ancak daha sonraki yaşamınızda tip 2 diyabet riskinizi artırır. Bebeğinizin çocuk veya ergen yaşlarında obezite olma olasılığı daha yüksektir ve daha sonra hayatında da tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK HAMİLELİKTE ŞEKER NEDİR ? , HAMİLELİKTE ŞEKER NASIL DÜŞÜRÜLÜR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ...





Yorum Gönder

0 Yorumlar