Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?


goalball-oyun-kurallari-nelerdir
Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?

 Goalball -Golbol- Nedir,Nasıl Oynanır, Goalball Oyun Kuralları Nelerdir ?   Goalball Saha Ölçüleri Nelerdir ?

Goalball nedir, kör ve görme engelliler için en popüler takım sporudur. Spor, 1946'da Avusturyalı Hanz Lorrenzen ve Alman Sett Reindle'ın oyunu, kör olmuş 2. Dünya Savaşı gazilerini fiziksel olarak aktif tutmanın bir yolu olarak geliştirmesiyle ortaya çıktı. Goalball-golbol-, o zamandan beri kör sporcular için önde gelen takım sporu haline geldi ve şu anda 112 ülkede rekabetçi bir şekilde oynanıyor.Uluslararası Kör Sporları Federasyonu (IBSA) bu oyunu görme engellilere yönelik takım oyunu haline getirerek kurallarını belirlemiştir. Goalball oyunu, ilk olarak 1976 yılında Kanada’da yapılan Engelliler Olimpiyatlarında dünyaya tanıtılmıştır.

Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?


Goalball Nasıl Oynanır ?

Goalball'da, dokuz metre genişliğinde ve 18 metre uzunluğundaki bir sahada her biri üç oyuncudan oluşan iki takım karşı karşıya gelir -aynı zamanda takımlarda üç kişi yedek bulunur. Oyunun amacı, basketbol topu büyüklüğünde zillerle rakibin kale çizgisinin üzerinden yuvarlamaktır. Rakipleriniz karşıdan gelen topu dinler ve vücutları ile onu engellemeye çalışır. Topu durdurup kontrolünü ele geçirdiklerinde hücum takımı olurlar.Oyun esnasında tribünün sessiz olması ve oyunu bu şekilde izlemesi önemlidir.
goalball-nasil-oynanir
Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?
Goalball Oyun Kuralları Nelerdir ?

Oyuncunun alanı, oyuncuların elleri veya ayaklarıyla hissetmeleri için sahaya ağır bir ip bantlanarak sahanın her iki ucunda işaretlenir. Oyun 10 dakika üzerinden toplam iki devre üzerinden oynanır. Olası beraberlik durumunda 3 er dakikalık iki devre uzatma oynatılır, uzatmalarda da eşitlik bozulmazsa serbest atışlar kazananı belirler.Oyuncu bölgesi 3 metre derinliğinde ve sahanın genişliğini artırıyor. Her oyuncu bölgesinde, oyuncuların kendilerini sıralamak ve sahaya olan yönlerini korumak için kullandıkları üç yön çizgisi vardır. Oyuncunun sahasının üç metre önünde highball hattı var. Kale topu, bu çizgiyi geçmeden önce en az bir kez zemine temas etmelidir veya bir hakem tarafından ceza verilir. Diğer yaygın cezalar arasında topu çok uzun süre tutmak, bir oyuncunun arka arkaya çok fazla atması ve bir hakemin izni olmadan siperinize dokunmak sayılabilir. Bir penaltı meydana geldiğinde, suçlu oyuncu tüm sahayı tek başına savunmalıdır.

SOFTBALL NEDİR, NASIL OYNANIR ? SOFTABALL OYUN KURALLARI NELERDİR ? BURAYA TIKLAYARAK ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Goallbalda Strateji

Goalball oyununda savunma ekibi genellikle bir bölge savunması kurar. Sahanın ortasındaki oyuncuya merkez denir. Merkez, birincil savunma oyuncusudur. Oyuncunun bölgesinin önünde oynar ve sahanın çoğunluğunu savunur. Merkezin sağında ve solunda kalan oyunculara kanat denir. Kanatlar genellikle birincil hücum veya fırlatma oyuncularıdır. Defansif olarak, kendi alanlarını savunmak için merkezin arkasında, solunda ve sağında oynarlar. Oyun sırasında, merkez genellikle topu durdurur ve bir kanada pas verir. Kanat topu atarken, merkez kendini sahanın merkezine doğru yeniden yönlendirecektir. Bir atıcının savunma pozisyonuna yavaşça döndüğünü veya bir oyuncunun savunma pozisyonunda olmayabileceğini bilerek, birçok takım, rakibini pozisyon dışına çıkarmak umuduyla "hızlı atış" yapacaktır. Kavisli toplar, hız dışı toplar ve diğer çeşitli toplar bazen diğer takımı şaşırtma umuduyla atılır. Oyuncular, sahanın farklı bir tarafından atarak savunma ekibini şaşırtmayı umarak topla sessizce kanat pozisyonlarını değiştirebilirler.

golbol-nedir-nasil-oynanir
Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?



Goalballda Ekipmanları

Gol topları
Goalball topu ,bir basketbol topu büyüklüğündedir, içi boştur ve yaklaşık 1,250 gr ağırlığındadır. Goalball topunun içindeki çanlar, oyuncuların topun nereye gittiğini bilmelerini sağlar.
Göz farı
Herkesin aynı oyun alanında olduğundan emin olmak için tüm oyuncular karartılmış gözlük takmalıdır. Bazı takımlar ticari kale topu göz kapakları kullanır ancak kayak gözlüğü genellikle daha düşük maliyetli ve tercih edilen bir alternatiftir. Kayak gözlüklerini örtmek için herhangi bir tür bant kullanılabilse de, gözlük yüze yerleştirildiğinde lens ve havalandırma alanlarından hiçbir ışığın görülmemesini sağlamanız gerekir. 
golbol-oyun-kurallari-nelerdir
Goalball - Golbol- Nedir, Nasıl Oynanır ?

Göz Yamaları
Tüm büyük müsabakalarda yapışkan yamalar gereklidir ve oyuncuların oyun sırasında görememesini sağlamak için doğrudan oyuncuların yüzüne uygulanır. Göz kapakları daha sonra yamaların üzerine yerleştirilir.

Diz, Dirsek ve Kalça Dolgusu
Yerel spor malzemeleri mağazanızda bulunan tüm yastıklar işe yarayacaktır. Bununla birlikte, çoğu Team USA oyuncusu Trace markasını kullanmayı tercih ediyor çünkü Trace pedleri daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü görünüyor. Kalça dolgusu gerekli değildir ancak çoğu oyuncu hokey, futbol veya futbol kaleci pantolonu kullanmayı tercih eder. Bu pantolonların kullanımına izin verilmesine rağmen, tüm takım üyelerinin aynı renk ve stili kullanması gerekmektedir.
Formalar
Formalar, eşleştikleri ve hem öne hem de arkaya kalıcı olarak yapıştırılmış minimum 20 santimetre  yüksekliğe sahip numaralara sahip oldukları sürece hokey, futbol, ​​futbol veya başka bir forma olabilir. Rakamların zıt renkler olması ve okunması kolay olması hakemler ve yazı hakem masası için yararlıdır.


Zemin Bandı ve İp
5cm genişliğinde spor salonu zemin bandı kullanmak için en iyisidir ve çoğu yerel spor mağazasından satın alınabilir. İp (0,003 metre çapında) yerel nalburdan satın alınabilir.

Çoğu zaman zemine zarar vereceği için zeminde koli bandı kullanmamanız önerilir; Maskeleme bandı da kolayca yırtıldığı ve çıkarılması zor olduğu için tavsiye edilmez. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar