Körling -Curling- Nedir? Körling Sporu Nasıl Oynanır, Oyun Kuralları Nelerdir ? >>>


curling-nedir
Körling Nedir? Körling Sporu Nasıl Oynanır, Oyun Kuralları Nelerdir ?

Körling Nedir ?  Körling Sporu Nasıl Oynanır, Oyun Kuralları Nelerdir ? 

İzlemesi ve oynaması keyifli buz sporlarından olan körling sporu hakkında bilgileri sizler için derledik. Körling sporu kış sporları müsabakaları arasında yer alıyor gibi görünse de aslında dünya genelinde oldukça popüler bir spordur. Körling müsabakalarını izlediğimizde salonlardaki seyircilerin çokluğu gözlerden kaçmayan bir detay. Buz üzerinde oynanan satranç olarak da bilinmektedir. Peki Körling nedir ? Körling Nasıl Oynanır ? Körling Oyun Kuralları Nelerdir ? Bilgilenmek için okumaya devam ediniz >>>



Körling Topları

                                                   Körling Fırçası


Körling Tarihçesi

Körling oyunun tarihi 1500’lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda İskoçya’da ortaya çıkan oyun, 1924 yılında ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları’nda yer almıştır. Ancak düzenli olarak olimpiyat oyunlarının programına yer alması 1998 Kış Olimpiyat Oyunları ile oldu.

Körling en genel tanımıyla iç içe dairelerden oluşan hedeflere ağır taşları ulaştırma amacına dayanan bir buz oyunudur . Körling 42 m uzunluğunda 4,3 m genişliğinde ring adı verilen buz alanı üzerinde oynanır. Her iki ucunda iç içe geçmiş 4 dairenin oluşturduğu ev adı verilen iki alan bulunur. En içteki küçük daire düğme olarak adlandırılır. Her körling takımı 4 er kişiden oluşur. Sporcular 1. 2. 3. Ve de kaptan olarak adlandırılır. Körling taşının ağırlığı 19,96 kg dır. Taşın hareket etmesini sağlayan taşıma sapı vardır. Bu saplar takıma göre renk farklılığı göstetir.

Körling Sahası

Körling Nasıl Oynanır ?

Körlingte bir sporcu taşı hedefe doğru fırlatır bu sırada kaptan evin başında bekler ve taşın yönlendirilmesini sağlamaktadır. Diğer iki oyuncu da taşın daha iyi yönlenmesi için ellerindeki süpürge ile önlerindeki buz tabakasını süpürürler. İki taraf için de amaç kendi taşlarını merkeze en yakın noktaya getirmektir.Dairelerin dışında kalan taşlar için puan verilmez. Müsabakalar 10 devre şeklinde oynanır tüm sporcular atışlarını tamamladıktan sonra müsabaka ters yönde devam eder. Tüm atışlar 73 dk içinde bitmek zorundadır.  Devre sonrasında puanlama yapılır ve 10 devre sonunda üstün takım galip sayılır. Beraberlik olması durumunda her takıma 10 dklık uzatma şansı verilir. Galip takım belirlenene kadar uzatma dakikaları devam eder.



körling-kuralları-nelerdir
Körling Nedir? Körling Sporu Nasıl Oynanır, Oyun Kuralları Nelerdir ?


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 

Bu yayınımızda körling nedir, körling nasıl oynanır, körling oyun kuralları nelerdir gibi soruları yanıtlamış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar