Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ?

polo-sporu-nasil-oynanır
Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ? 

Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir, Nasıl Oynanır ? Polo Oyun Kuralları Nelerdir ?

Polo sporu, at sırtında oynanan dinamik ve heyecan verici bir takım oyunudur. Dünyanın bilinen en eski sporlarından biri olan sporun 2000 yıl önce İran'da ortaya çıktığı düşünülüyor. Bugün bildiğimiz oyun, 1800'lerde Hindistan'da, orada konuşlanmış İngiliz askerlerinin oyunun yerel olarak oynandığını gördüğü ve kendi kullanımları için uyarladığı, genellikle süvari binicileri için eğitim olarak kullandığı Hindistan'da ortaya çıkıyor.



Kısa süre sonra Polo oyunu için İngiltere'ye getirilen kurallar belirlendi ve o zamandan itibaren oyun yayıldı ve şu anda tüm dünyada oynanıyor ve İngiltere'nin yanı sıra Arjantin ve ABD'de özellikle popüler. Spor, Uluslararası Polo Federasyonu tarafından denetlenmektedir .

Polo Oyunun Amacı Nedir ?

Polo oyununun amacı, bir takımın rakibinden daha fazla puan alarak oyunu kazanmasıdır. Her takım, sonunda gol atmak için topu rakip sahanın yarı sahasına taşımaya çalışır. Dört kişilik her takım, saldırganlar ve savunuculardan oluşur, ancak gerçekçi olarak, bir polo takımının tüm üyelerinin esnek olması ve ister hücum ister savunma amaçlı herhangi bir oyun oynaması ve takıma fayda sağlamak için gerektiğinde pozisyon değiştirmesi beklenir.

Polo Oyununda Oyuncular ve Ekipman Nasıldır ?

Her takım dört oyuncudan oluşur ve her birine forma giydiği numarayla gösterilen bir pozisyon atanır.

Pozisyon 1, futbolda bir forvet veya hokeyde forvet gibi hücum oyuncusu olarak bilinir. Topun sert ve isabetli vuruşları, asıl amaçları gol atmaktır, ancak savunurken, rakibin pozisyonundaki 3 oyuncusuna bakma sorumluluğuna da sahiptirler.

Pozisyon 2, öncelikli olarak hücum oyuncusu olup, saldırıda 1. pozisyondaki oyuncuyu destekler. Bununla birlikte, savunma sorumlulukları da vardır ve genellikle saldırdıklarında 3. pozisyondaki oyuncuyla değişirler.

polo-sporu-nasil-oynanir
Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ? 

Pozisyon 3, oyun kurucu pozisyonuna çok benzer ve genellikle takımdaki en iyi oyuncu tarafından doldurulan bir pozisyondur. Bu bir hücum pozisyonudur ve bu pozisyondaki oyuncular, 1. ve 2. pozisyonun üst sahasında topa doğru şekilde vurabilmelidir.

Pozisyon 4, takımın hedefini savunmakla görevli bir savunma pozisyonudur. Ancak, hücum sorumlulukları vardır ve golü başarıyla savunduklarında, topu takımın hücum oyuncularına doğru doğru bir şekilde ilerletmeleri beklenir.


Ekipman açısından en bariz ekipman parçası, Polo midilli olarak bilinen Polo oyunu için özel olarak yetiştirilmiş bir attır. Her oyuncunun chukka (oyun) arasında geçiş yapmak için en az iki kişiye ihtiyacı olacaktır ve bunlar oyuncunun kendi olabilir veya kulüp tarafından sağlanabilir. Bu atlar, oyuncunun güvenli bir şekilde oturmasını, atı kontrol etmesini ve tokayı sallamasını sağlayacak özel bir eyere ihtiyaç duyacaktır. Diğer önemli ekipman parçaları kask, polo sopası, dizlik ve toptur.

Polo Sporunda Puanlama Nasıl Olur ?

Polo oyununda puanlama basittir ve top kaleye vurulduğunda bir sayı (gol olarak bilinir) atılır. Devre arası gibi belirli dönemlerde yarı değişen diğer birçok oyunun aksine, Polo'da takımlar her gol atıldığında saha yönünü değiştirir. Durumun tam olarak neden böyle olduğu bilinmemekle birlikte, sahaların geleneksel olarak Doğu / Batı ekseninde olduğu ve takımların yüzlerinde güneş veya rüzgar varken uzun süreler geçirmek istemeyeceği geçmişten kaynaklandığı düşünülmektedir.


polo-sporu-nasil-oynanir
Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ? 

Oyunu Kazanmak

En çok gol atan ve böylece maçın sonunda en yüksek puanı alan takım galip sayılır. Oyun berabere biterse, başka bir chukka (oyun) oynanır ve ilk gol atan kazanır. Bunda kimse gol atmazsa, kale direklerinin genişlediği ve ilk gol atanın kazandığı başka bir chukka (oyun)oynanır.

Polo Oyun Kuralları  Nelerdir ?

*Polo, 300 yarda uzunluğunda ve 200 yarda genişliğinde bir Polo sahasında oynanır, ancak bu bir tahta sahaysa, bu sadece 160 metre genişliğinde olabilir.

*Kale direkleri 8 yarda genişliğe sahiptir ve tepeleri açıktır.

*Her Polo maçı, her biri 7 dakikalık gerçek oyun süren 4 chukkadan (oyun) oluşacaktır.

*Oyun, hakem topu iki takımın arasına attığında başlayacaktır. Bir gol de atıldıktan sonra oyun bu şekilde yeniden başlatılır.

*Bir gol atıldığında, takımlar uçları değiştirir, bu da herhangi bir zemin veya hava avantajını eşitlemeye yardımcı olur.

polo-sporu-nasil-oynanir
Polo Nedir ? Polo Sporu Nedir,Nasıl Oynanır ? 


*Oyuncular, rakip takım üyelerine 'atlayarak' meydan okuyabilir; bu, bir ödeyenin kendi midillisini rakibinin yanına sürdüğü ve onları toptan uzaklaştırmaya veya hatta oyundan çıkarmaya çalıştığı yerdir. Oyuncu ayrıca hokeyde vücut kontrolüne benzer fiziksel bir manevra olan rakibi de 'çarpabilir'. Oyuncular ayrıca topa vurmaya çalışırken rakiplerinin sopasını kancaya geçirebilirler.

*Polo, kararlar konusunda birbirlerine danışan iki atlı hakem tarafından denetlenir. Aynı fikirde değillerse, 'üçüncü adam' olarak da bilinen maç hakeminin görüşünü alabilirler.

*Bir faulün ardından, gole serbest vuruş verilebilir.

*Maçın sonunda en çok gol atan takım kazanan ilan edilir.


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 

Bu yayınımızda polo nedir, polo sporu nedir , polo sporu oyun kuralları nelerdir gibi soruları yanıtlamış olduk >>>

Yorum Gönder

0 Yorumlar