Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ? (TÜM BRANŞLAR)

Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ?

ATLETİZM NEDİR ? ATLETİZM TÜM KATEGORİLERİ HAKKINDA BİLGİ


Bu yayınımızda atletizm nedir ? atletizm dalları nelerdir ? atletizm koşular,atmalar, atlamalar, yürüyüşler, çoklu branşlar nelerdir ? atletizm kuralları nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.İsterseniz yayının en altında bulunan atletizm nedir video slaytımızı da izleyebilirsiniz.Atletizm hakkında detaylı bilgileri öğrenmek için okumaya devam ediniz.

>>>


Atletizm; Koşuları ,Atmaları, Atlamaları, Yürüyüşü ve de Çoklu Branşları içerisine alan bir spor dalıdır. Bu kategoriler ise aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. 

Koşular: Kısa mesafe, orta mesafe, uzun mesafe, engelli koşular, bayrak koşuları, kros, yol koşuları ve dağ koşuları şeklinde düzenlenmektedir.

Kısa Mesafe Koşular: 100 METRE , 200 METRE VE 400 METRE

Orta Mesafe Kolular: 800 METRE , 1500 METRE , 1 MİL ,3000 METRE

Uzun Mesafe Koşular: 5.000 METRE, 10.000 METRE

Engelli Koşular: 110 METRE ENGELLİ (ERKEKLER) ,100 METRE ENGELLİ (KADINLAR),400 METRE ENGELLİ, 3000 METRE SU ENGELLİ 

Bayrak Koşuları: 4X100 BAYRAK VE 4X400 BAYRAK  AYRICA  OLİMPİK OLMAYAN 4×200 METRE, 4×800 METRE, 4×1500 METRE VE DE 100,200,300,400 METRE KARIŞIMINDAN OLUŞAN İSVEÇ BAYRAK YARIŞLARINDAN OLUŞUR.

Yol Koşuları: MARATON (42.195 METRE), YARI MARATON (21.097 METRE) 10 KM , 15 KM

Kros ve Dağ KoşularıAçık arazide zaman zaman çamurlu zeminde koşulan kır koşusudur. Kros, çok yaygın bir disiplin olarak özellikle mesafecilerin sıklıkla katıldığı bir branştır. Krosun mesafesi 10 kilometreye kadar varan veirtifa yüksekliğinin 300 metreyi aştığı versiyonu dağ koşusudur. Dağ koşusunun parkuru, kros yarışına göre çok daha engebelidir.


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ?


Atmalar: Gülle atma, cirit atma, çekiç atma ve disk atma olmak üzere 4'e ayrılır. 


Gülle Atma: Ağırlık büyük erkeklerde 7,26 kg, büyük ve genç kadınlarda 4 kg, u20 erkeklerde 6kg, u18 erkeklerde 5kg,u18 kızlarda ise 3kg'dır.

Cirit AtmaAğırlık büyük erkeklerde ve u20 erkeklerde 800 gr, (260-270 cm), u18 erkeklerde 700 gr, büyük kadınlarda 600 gr (220-230cm) ve u18 kategorisinde 500 gr ağırlığındadır.

Çekiç Atma : Ağırlık ölçüleri gülle ile aynıdır.

Disk Atma: Ağırlık büyük erkeklerde 2 kg, u20 erkeklerde 1,75 kg, u18 erkeklerde 1,5 kg, kadınlarda ise 1kg'dır.

Atlamalar: Uzun atlama, 3 adım atlama, Yüksek atlama ve Sırıkla yüksek atlama olmak üzere 4'e ayrılır.

Atletizm Nedir ? Atletizm Dalları Nelerdir ?

Uzun Atlama:  Uzun atlamada atlet, yaklaşık 30-45 metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basarak atlayışını yapar. Tahtanın 20 cm’lik beyaz bölümü basış alanı olup 10 cm’lik alanı ise kırmızıdır. Kırmızı alana basış faul olur.

3 Adım Atlama 3 adım atlama uzun atlama pistinde yarışılan, atletizmin bir dalıdır. Yeterince hızlanabilmek ve 10 santimetrelik sıçrama tahtasından, olabildiğince uzağa fırlayabilmek gerekir. Üç adım atlamanın, adından da anlaşılacağı gibi, üç aşaması vardır. Atletin yükseldiği ayağının üstüne düştüğü ilk adım; ağırlığını öbür ayağına kaydırdığı ikinci adım ve atlayış.

Yüksek AtlamaYüksek atlama atletizmin bir dalıdır. Koşarak hız kazandıktan sonra sağlam iki dik sehpanın arasındaki çıtanın üzerinden atlayarak yapılır. Bu atlamada prensip vücudun çıtanın üzerinden düşürmeden geçmesidir. Atlama alanı olarak kullanılan, çıkış noktası ile yarım daire şeklinde olan hızlanma sahasının uzunluğu, 15 m'den az olamaz. Atlama sehpası, sert ve bükülmez ağaçtan veya madendendir. Aralarındaki mesafe 3.66 - 4.02 m'dir. Atlama çıtasının uçları kare, üçgen veya yuvarlak olabilir. Ağırlığı 2 kg'ı geçemez. Kullanılan malzemelerin başında, topuğu korumak için plastik ve lastik çivili ayakkabıları sayabiliriz. Topuğun kalınlığı 6 mm'yi, taban kalınlığı da 13 mm'yi geçemez. Atlamadan önce hız kazanabilmek için koşulması gerekir. Atlayıcı, 7 - 11 adım arası yaklaşma koşusunu, 30 - 40 derecelik bir açı ile giderek hızlanan bir koşu temposu ile yapar.

Sırıkla Yüksek AtlamaSırıkla yüksek atlama Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atlama noktasına 45 metre uzunluğundaki bir pistten koşularak yapılır. Atletler 5 metre uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglas sırık kullanırlar.

Yürüyüşler: Yürüyüşler yolda ve stadyumda olmak üzere düzenlenir. Var olan disiplinler; 5km, 10km, 50km ve 5000m pist, 10.000m pist , 20.000m pist şeklindedir.

Çoklu Branşlar: Dekatlon (10)’lu,Heptatlon (7)’li,Pentatlon (5)’li,Modern Pentatlon,Triatlon,Duatlon şeklindedir.

Dekatlon: Dekatlonatletizmde 10 pist ve saha yarışından oluşan etkinlik. Bu yarışma peş peşe iki gün içerisinde gerçekleşir ve atletlerin tüm branşlardaki performansı değerlendirilir.

1.GÜN : 100 METRE , UZUN ATLAMA, GÜLLE ATMA , YÜKSEK ATLAMA,400 METRE

2.GÜN: 110 ENGELLİ , DİSK ATMA , SIRIKLA ATLAMA, CİRİT ATMA,1500 METRE

Heptatlon: Heptatlon, yedili yarışmadır; sadece kadınlar yarışır. Sporcular 2 gün içerisinde 7 tane branşta yarışmak zorundadırlar. 100 m Engelli koşu, Yüksek Atlama, Gülle Atma,200 m koşu, Uzun atlama, Cirit atma,800m koşu

Salon yarışlarında ise erkeklerdeki çoklu yarışa da heptatlon denir. Fakat orada branşlar farklıdır. Kadınlar ise salonda pentatlon yapar(5 li YARIŞ) 

Salonda Heptatlon: Açık hava atletizmindeki salon atletizminde yerini heptatlona bırakır. Kapsamındaki yarışlar:60 metre koşu, 60 metre engelli koşu , yüksek atlama, sırıkla atlama, uzun atlama, gülle atma,1000 metre koşu

Pentatlon: Günümüzde pentatlon, yüzme  (200 m serbest), atıcılık, binicilik, eskrim, ve 3000 metre kros yarışları olarak  yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur

Salonda Pentatlon: Açık hava atletizminde bayanlardaki heptatlon dalı, salon atletizminde yerini pentatlona bırakır. Kapsamındaki yarışlar:60 metre engelli koşu, Yüksek atlama, Gülle atma, Uzun atlama,800 metre koşu.

Modern Pentatlon:  Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir.

Triatlon: Triatlon, üç branşın bir arada yapıldığı bir spor demektir. Bu branşlar sırasıyla yüzme, bisiklet, ve koşunun peşi sıra yapılmasıdır. Ferdi bir spordur ve sporcu her bir branşa ait mesafeyi bitirir bitirmez kurallara uygun kıyafetlerini giymek için, belirli kuralara uymak şartı ile, değişim alanına girer ve diğer branşa başlar.

Duatlon: Duatlon içerisinde iki sporu barındıran bir spor dalıdır. İçerisinde barındırdığı sporlar koşu ve bisiklettir. Duatlon olimpik mesafeleri 10 kilometre koşu 40 kilometre bisiklet 5 kilometre koşu şeklindedir. Elitler de dahil olmak üzere draft serbesttir. Bu mesafeler sprint yarışlarda kısaltılabilir. Sprint mesafeler ise 5 kilometre koşu 20 kilometre bisiklet ve 2.5 kilometre koşu olarak yapılır. Türkiye'de duatlon yarış kuralları Türkiye Triatlon Federasyonu tarafından belirlenir.


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 



Bu yayınımızda atletizm nedir ? atletizm dalları nelerdir ? atletizm koşular, atmalar, atlamalar, yürüyüşler, çoklu branşlar nelerdir ? atletizm kuralları nelerdir ? gibi soruları yanıtlamış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar