Atletizm Çekiç Atma Nedir ? | Kuralları Nelerdir ?

atletizm çekiç atma kuralları nelerdir
Atletizm Çekiç Atma Nedir ? | Kuralları Nelerdir ?

                            

Bu yayınımızda Çekiç Atma Nedir ? Çekiç Atma Kuralları Nelerdir ? Çekiç Nasıl Atılır ? Çekiç Ağırlığı Nedir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Çekiç atma, atletizmdeki atma branşlarından biridir. Diğer atma branşlarında olduğu gibi amaç kurallar çerçevesinde çekiç olarak anılan malzemeyi olabildiği kadar uzağa atmaktır. Çekiç atmada kullanılan mataryel, bir tele bağlı çelikten ufak bir toptur. Bu telin uzunluğu en fazla 1.22 m'dir. Atletizimde çekiç kelimesinin kullanılması eski zamanlarda gerçekten çekiçin fırlatılmasından dolayıdır. 

Çekiç Özellikleri Nelerdir ?

Çekiç Ağırlığı Nedir ? Erkeklerde Çekiç Ağırlığı: 7,257 kg dır. Kadınlarda Çekiç Ağırlığı: 4 kg dır.

Başı: Demir veya pirinçten yumuşak olmayan diğer metallerden yapılır. Tam küredir ve en az çapı 102 mm, en fazla 120 mm'dir.

Teli: Başla tutma halkasını birbirine bağlar. Tel tek parça çapı 3 mm'den fazla olmayan çelikten yapılmıştır.

Tutma Halkası: Sert, eğilmez, kalınlığı 9 mm. olan metalden yapılır. Eni 11 cm., uzunluğu telin tam gerilmesinde 11,5 cm’dir. Aletin uzunluğu 117,5 cm.'den daha az olmamalıdır.

Koruma Kafesi: Disk atma kafesiyle aynıdır. Güvenlik önlemleri için kullanılır, kafesin yüksekliği en az 3,35 metre olmalıdır.

Atma Dairesi: 2.135  çapındaki daireden oluşmaktadır.

atletizm çekiç atma kuralları nelerdir
Atletizm Çekiç Atma Nedir ? | Kuralları Nelerdir ?

                                      

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 🏅ATLETİZM NEDİR ? ATLETİZM GENEL BRANŞLARI NELERDİR ?

Çekiç Nasıl Atılır ?

Sporcu atış yapacağı alana sırtını döner, ardından harekete başlamadan önce çekiçin bulunduğu alanda hızlanmasını sağlayarak çekiçi birkaç tur başının üstünde kol açısının yardımıyla çevirmeye başlar, ardından atış için harekete geçer öncelikle kollar gergin vaziyette olacak şekilde bulunduğu yerde dönerek iyice hızlanır ardından vücut konumu atış yönüne döndüğünde çekiçi kuvvetli bir şekilde ileriye fırlatır. İyi bir atış için güç ve zamanlama bileşenleri çok iyi olmalıdır. 

Çekiç Atma Kuralları Nelerdir ?

Atış tekniği uygulanırken çembere basmak ya da çemberin dışına çıkmak atışı geçersiz kılar. Atılan çekiçin geçerli olabilmesi için düşmesi gereken nokta sektör çizgilerinin içi olmalıdır. Bu çizgi 40 derecelik açıyla merkezden başlamak üzere çizilmiştir.

Sporcuların 3’er kez çekiç atma hakkı vardır. Bu atışlar yapıldıktan sonra en iyi 8 dereceye sahip sporcu tekrardan 3’er atış daha yapar ve en iyi dereceler ortaya çıkar.

Çekiç atma sporunun erkekler için Olimpiyat Oyunları'na girmesi 1900 yılında olmuştur. Bayanlar için ise IAAF 1995 yılında karar alana kadar resmî sporlar içinde yer almadı. Bayanlarda çekiç atma ilk kez 2000 yılında Sidney'de düzenlenen Olimpiyatlar'da resmî sporlar arasına girmiştir.

Çekiç Atma Dünya Rekoru Nedir ?

2020 itibariyle erkekler için çekiç atma dünya Rekoru 86,74 m derece ile, Yuriy Sedykh'e aittir. Sedykh, rekoru 1986 yılında Almanya'nın Stuttgart kentinde düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kırmıştır. Kadınlarda çekiç atma dünya rekoru Anita Włodarczyk'e aittir. Polonyalı Włodarczyk 15 Ağustos 2016 günü 2016 Rio Olimpiyatları'nda eski rekorunu geliştirerek 82,29 metre yapmıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar