Su Topu Nedir, Nasıl Oynanır ? Su Topu Kuralları Nelerdir ?

su topu oyun kuralları nelerdir
Su Topu Nedir, Nasıl Oynanır ? Su Topu Kuralları Nelerdir ?


SU TOPU NEDİR, NASIL OYNANIR ? SU TOPU KURALLARI NELERDİR ?

Bu yayınımızda su topu nedir, su topu nasıl oynanır, su topu oyun kuralları nelerdir gibi sorulara cevap verdik. Ayrıca isterseniz yayınımızın en altından su topu nedir, su topu oyun kuralları nedir adlı video slaytımızı izleyebilirsiniz.

Su topu sporu-oyunu- 6 oyuncu bir kaleci olmak üzere 7 şer kişilik iki takımın mücadelesini içerir amaç rakip kaleye gol atmaktır. 7 kişi de yedek sporcu mevcuttur. Su topu zor spor dallarındandır. Su topu sahası uzunluğu 33 m iken genişliği ise 20 metredir havuzun derinliği ise  1.90- ila 2.00 metre arasındadır. Kaleler ise 3 metre uzunluğunda ve 90 cm yüksekliğindedir. Su topu oyununda kullanılan topun ağırlığı 450 gr iken çapı ise 71 cm’dir genellikle sarı renkli olan top kaygan olmayan malzemelerden üretilir. Karşılaşma sırasında takımlardan biri mavi diğeri ise beyaz bone takmak zorundadır kaleciler ise diğer oyunculardan ayırt edilebilmesi için kırmızı renk bone takmaktadır. Bonelerin üzerinde sporcuların numarası da yazmaktadır.

 

su topu oyun kuralları nelerdir
Su Topu Nedir, Nasıl Oynanır ? Su Topu Kuralları Nelerdir ?

Su topu 8’er dakikalık 4 devre üzerinden oynanmaktadır. Süre sonunda eşitlik söz konusu ise 3 er dakikalık 2 uzatma devresi daha oynatılır eğer hala gol atan takım yoksa altın gol kuralı devreye girer ve ilk golü atan takım maçı kazanmış sayılır.

Oyun başlamadan önce sporcular kendi kalelerinin 1 metre önünde yan yana dizilerek hakemin düdüğünü bekler, tüm sporcular düdük çalındıktan sonra tam orta noktada duran topa doğru yüzmeye başlarlar, ilk önce topu alan takım ilk hücum hakkına da sahip olmaktadır.

su topu oyun kuralları nelerdir
Su Topu Nedir, Nasıl Oynanır ? Su Topu Kuralları Nelerdir ?

                                

Su topu oyununda sporcular topu kollarının arasına alarak yüzerler. Paslaşırken tek ellerini kullanabilirler. Kaleciler iki ellerini de kullanabilir fakat diğer oyuncular iki elini kullanamaz. Sporcular topu suyun dibine batıramazlar ve topa yumrukla vuramazlar.

Her takımın 30 sn hücum hakkı vardır bu süre içerisinde hücum yapılamazsa top karşı takıma geçer. Olası gol atma şansı olan sporcuya kaleyle 4 metre çizgisi arasında set bir faul yapılırsa bu durum penaltı atışı ile cezalandırılır. Penaltı atışı kaleye tam 4 metre uzaklıkta olan bölgeden yapılmaktadır.

Su topu oyununda hem suyun içerisinde oynanması hem de 30 sn içerisinde hücum yapılması gerekliliği oyunu oldukça zorlu kılmaktadır.

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


 

Bu yayınımızda su topu nedir, su topu oyun kuralları nelerdir, su topu nasıl oynanır gibi soruları cevapladık.

Yorum Gönder

0 Yorumlar