Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ? Tenis Öğren >>>

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?


TENİS NEDİR , NASIL OYNANIR ? TENİS OYUN KURALLARI NELERDİR ?

Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır, tenis oyun kuralları nelerdir ? tenis oyun kuralları maddeler halinde nelerdir? tenis terimleri nelerdir ? tenis kaç set ve kaç sayı üzerinden oynanır? tenis saha ölçüleri nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. İsterseniz yayının en altında bulunan tenis nedir, tenis oyun kuralları nelerdir video slaytımızı da izleyebilirsiniz. Tenis oyun kurallarını merak ediyorsanız yayınımızı okumaya devam ediniz. >>>

Tenis  dikdörtgen bir sahada karşılıklı iki kişinin ya da ikişer kişiden oluşan iki takımın karşılıklı mücadelesini içeren raketle oynanan bir spordur. Kort diye adlandırılan tenis sahası açık ve kapalı kort özelliği taşıyabilir Kortlar  aynı zamanda farklı zemin özellikleri de göstermektedir. Bu zemin özellikleri toprak, çim, halı, sentetik ve de  sert zemin şeklindedir.


TENİSTE AMAÇ NEDİR ?

Kurallar çerçevesinde, raket vasıtasıyla topu karşı sahaya rakibin karşılayamayacağı şekilde atmak yine aynı zamanda rakibin bizim tarafımıza gönderdiği topu da etkili bir şekilde karşılamaya çalışmaktır. Rakibin bize gönderdiği topun sahamıza düşmesini beklemeden de havada vuruşla karşılayabiliriz, bu vuruş özellikle fileye yakın alanda gerçekleşir.


TENİSTE HANGİ DURUMLARDA SAYI KAZANILIR ?


* Servis atışı başarılı olduktan sonra rakip sporcu topu karşılayamazsa.(ace)

* Rakip oyuncu topu fileye takar(kendi sahasına) ya da oyun sınır çizgisi dışarısına atarsa.

* Sporculardan birinin sahasına düşen top raketle karşılık verilemeden en az iki kez  ve daha fazla sekerse.

* Rakibimiz iki kez üst üste servis atma hatası yaparsa (çift hata)

* Rakibin raketinin topa en az iki kez çarpması ya da topun vücuduna çarpması ile.

* Rakip topa vurduktan sonra , rakibin raketi fileyi aşmışsa , sayı kazanılır.

 

TENİS SAHA ÖLÇÜLERİ NELERDİR ?

 

Tenis saha ölçüleri şu şekildedir; Tenis sahası 23,77 metre uzunluğunda , 10,97 metre genişliğindedir. Tekler müsabakasında ise genişlik ölçüsü 8,23 metredir.

Gergin bir özellikte olması gereken filenin tam ortadan yerden yüksekliği ise 0,91 metredir.

Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?


TENİS KAÇ SET ÜZERİNDEN OYNANIR ?


3 set ya da 5 set üzerinden oynanan tenis sporunda, 3 set üzerinden oynanan maçlarda 2 set alan maçı kazanırken, 5 set üzerinden oynanan maçlarda ise 3 set alan maçı kazanmaktadır. Altı oyuna ulaşan taraf, rakip tarafla aralarında en az 2 oyun fark varsa seti kazanmış olur. Mesela, 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4 gibi. 6-5'le set bitmez, çünkü aradaki fark 1 oyun (game) dur. Ya oyunculardan birinin 7-5 yaparak seti bitir­mesi lazımdır veya diğer oyuncu 6-6 yaparak (tie-break) uygulamasına hak kazanır. Tie-Break setin sonucunu tayin etmek demektir (7-6 gibi). Tie-break oyunu esnasında oyuncular her altı puanda bir saha değiştirirler.


Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?

TENİSTE SAYI VE SET NASIL KAZANILIR ?


Teniste bir seti kazanmak için 6 oyun alınması gerekir. 1 oyun kazanabilmek için 4 sayı alınması gerekir. 1 oyunda puanlar şu şekildedir: Maç başlangıçta 0-0 ile başlar. Ardından her sayı alındığında 15-30-40 ve Oyun Sayısı şeklinde devam eder.

Bir oyundaki sayı durumu 40-40 (deuce) olduğunda bundan sonraki ilk sayıyı alan oyunu kazanmış olmaz sadece avantaj kazanır .Avantaj yakalayan sporcu bir sayı daha almışsa o oyunu kazanır.Tekrar aynı beraberlik olduğunda aynı kural uygulanmaya devam eder.

Üst üste iki kez başarısız servis atan sporcunun rakibi 1 sayı kazanmış olur. (Çifte Hata)

 

TENİSTE SERVİS NE ZAMAN TEKRARLANIR ?


Eğer aşağıdakilerden birisi gerçekleşirse atılan teniste servis tekrarlanır:

a. Servis atılan top fileye orta banda veya file bandına çarptıktan sonra doğru servis karesine düşerse ya da fileye orta banda veya file bandına çarptıktan sonra yere düşmeden önce rakibine ya da partnerine veya bunların taşıdıkları giydikleri bir nesneye çarparsa; ya da

b. Karşılayan oyuncu hazır değilken servis atılmış ise. Servis tekrarında sadece atılan servis sayılmaz ve servis atan oyuncu aynı servisi tekrar atar fakat daha önce yapılmış servis atası aynen kalır.

 

SERVİS ATAN NASIL BELİRLENİR ? SERVİS HANGİ DURUMLARDA DEĞİŞİR?


Maç öncesinde kura ile maça başlayacak olan sporcu ve de sahalar belirlenir. Servis atışı öncelikle merkez çizginin sağ tarafından yapılır bu durumda rakip çapraz karşı alanda servis bekler. .(servis çapraza atılmak zorundadır)  Bir sonraki servis ise merkez çizginin sol tarafından yapılır, yine servis karşılayan karşı sahada çaprazda bekler. Servis atışında topun öncelikle fileden rakip saha alanına uzanan 6,40 metre uzaklıktaki bölmeye düşmesi gerekmektedir. Üst üste iki servis hatası yapan sporcu 1 sayı kaybeder.

İlk oyunda servis atan sporcu bir sonraki oyunda servis karşılayan olurken servis karşılayan ise servis atan olur.


ÇİFTLER OYUNUNDA SERVİS KARŞILAMA SIRASI


İlk oyunda servis karşılayacak takım ilk oyun başlamadan önce ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. Aynı şekilde ikinci oyun başlamadan önce de diğer takım ilk puanı kimin karşılayacağına karar verir. İlk puan için atılan servisi karşılayan oyuncunun partneri ikinci puan için atılacak servisi karşılar. Bu değişim sırası oyun ve set bitene kadar devam eder. Servis karşılandıktan sonra takımdaki iki oyuncu da topa vurabilir.

Soru-Cevap: Çiftler takımının bir oyuncusu rakiplerine kar ı tek başına oynayabilir mi?    Cevap: Hayır.


Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?

TENİSTE SAHALAR NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR ?


Oyuncular her setin birinci üçüncü beşinci ve izleyen tek sayılı oyunların sonunda saha değiştirirler. Oyuncular eğer set çift sayılı bir skorla bitmemiş ise her setten sonra da saha değiştirirler. Böyle bir durumda oyuncular bir sonraki setin ilk oyunundan sonra saha değişimi yaparlar.


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


TENİS TOPU ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?


Yaklaşık 6.7 cm (2.63 inç) büyüklüğündedir.Yapımında majör olarak sarı rengin kullanıldığı tenis topları aslında her renkte olabilir fakat sarı dışındaki bu renkler profesyonel camiaca pek tercih edilmez.Tenis topları lifli yapıdaki keçeyle kaplanmıştır. Bu tür bir malzemenin kullanımı tenis topuna aerodinamik açıdan yarar sağlamaktadır.Ek olarak, tenis topunu üstten ve alttan çevreleyen iki tane kalın beyaz çizgi vardır.

 

TENİSTE BAZI TERİMLER 

KORT: Tenis sporunun oynandığı sahaya verilen isim.

ÇİFT HATA: Üst üste iki kez yapılan servis hatasıdır.

FOREHAND: Raket sporlarında elin iç kısmıyla yapılan vuruşlar.

BACKHAND: Raket sporlarında elin dış kısmıyla yapılan atışlar.

TİE-BREAK: Setin uzatmaya gitmesi sonucu galibin belirleneceği son set.

ACE: Servis atıldıktan sonra rakibin hiçbir şekilde topa dokunamayarak sayı kazanılması. -Servis atışıyla direk sayı kazanma-

DEUCE: Oyuncunun oyunu alabilmesi için iki sayı kazanmasını gerektiren eşitlik durumu. (40-40)


Tenis Oyun Kuralları Nelerdir ?


TENİSTE KAÇ HAKEM VARDIR ?


Teniste toplam 13 hakem görev almaktadır.


1 adet hakem (yüksek sandalyede oturan)

1 adet başhakem (kenarda oturur )

2 adet ayak hatası hakemi (her iki yanda birer tane)

1 adet ağ hakemi

2 adet çizgi hakemi yatay

6 adet çizgi hakemi dikey


TENİSTE KAÇ MOLA VARDIR ?

 

Tekler kategorisinde oyuncular 3 setlik bir maçta 1 tane mola 5 setlik maçta 2 tane mola alabilirler. Çiftler maçlarında Her takımın iki (2) mola hakkı vardır. Eğer partnerler korttan birlikte ayrılır ise bu iki mola dan biri (1) olarak değerlendirilir.

 

TENİSTE KURALLARA AYKIRI HAREKETLER (SUÇLAR)


a) Oyunun devamlılığına engel olmak ve oyunu geciktirmek, ısınma süresinin bitiminde, hakemin oyuna başlaması hususundaki ikazına rağmen 30 saniye içerisinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki ikazına rağmen 30 saniye içersinde oyuna başlamamak, bir puanın bitimi ile sonraki puanın başlaması için en fazla süre olan 30 saniye içinde oyuna başlamamak, saha değişimi sırasındaki en fazla süre olan 90 saniye içinde oyuna başlamamak.
b) Duyulacak şekilde küfür etmek, kötü söz söylemek.
c) Müstehcen ve ayıp hareketlerde bulunmak.
d) Kasdi olarak topu saha sınırları dışına atmak, kızgınlıkla topu tekmele­mek, tehlikeli biçimde topu saha görevlilerine, seyircilere fırlatmak.
e) Sözle saldırganlık yapmak.
f) Saha görevlilerine, rakibine, seyircilere veya diğer kişilere fiziksel olarak cisimlerle saldırıda bulunmak.
g) Raket atmak, etrafa zarar vermek.
h) Sportmenliğe aykırı hareket etmek.
i) Kanunen yasaklanmış bulunan uyuşturucu ve bunun gibi ilaçlar kullanmak.
Yukarıdaki kurallara aykırı hareketlerden herhangi birinin;
- Birinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncuya İHTAR edilir.
- İkinci defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR PUAN verilir,
- Üçüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncunun rakibine BİR OYUN verilir.
- Dördüncü defa yapılmasında, hakem tarafından o oyuncu OYUNDAN İHRAÇ edilir.
Puan ve oyun cezası hakem tarafından, ancak başhakeme danışmak suretiyle verilebilir. Oyundan ihraç cezası verildikten sonra, hakem maçın sonucunu şu şekilde ilan eder: Oyun, set ve maç 3/6 6/3 6/3 4/2 hükmen.

TENİSTE DOĞRUDAN DOGRUYA İHRAÇ

Bazen oyuncunun kurallara aykırı bir hareketi sonunda, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezası da verilebilir. Ancak, ceza puanlaması sistemindeki kademeler uygulanmaksızın, doğrudan doğruya oyundan ihraç cezası verilmesi çok ağır ve ciddi bir cezadır. Bu durumda ilgili oyuncu Başhakeme itirazda bu­lunabilir; bu durumda Başhakemin vereceği karar kesindir.


Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır, tenis oyun kuralları nelerdir,tenis kaç set oynanır,tenis nasıl oynanır gibi bazı temel sorularınızı yanıtlamış olduk.



İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


Bu yayınımızda tenis nedir, nasıl oynanır, tenis oyun kuralları nelerdir,tenis kaç set oynanır,tenis nasıl oynanır gibi bazı temel sorularınızı yanıtlamış olduk.


Yorum Gönder

0 Yorumlar