Sodyum Tripolifosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır ?

Sodyum Tripolifosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır ?

Bu makalede Sodyum Tripolifosfat Nedir ? Sodyum Tripolifosfat Bileşenleri Nelerdir ? Sodyum Tripolifosfat Nerelerde Kullanılır ?Sodyum Tripolifosfat Ne İşe Yarar ? Sodyum Tripolifosfat Zararları Nelerdir ? gibi sorulara cevap verilmiştir.

Sodyum tripolifosfat (STPP), temizlik ürünlerindeki bir bileşenden bir gıda koruyucusuna kadar endüstride birçok kullanımı olan bir kimyasaldır. Pentasodyum tuzu veya trifosforik asit gibi alternatif isimlerle de bilinen madde, genel olarak Güvenli Olarak Görülen (GRAS) sınıflandırmasına girer, bu da kimyasalın geçmiş kullanımının sağlık açısından hiçbir risk oluşturmadığı anlamına gelir. Diğer kullanımların yanı sıra bazı boya ve seramik ürünlerinde de bulunabilir.

Kimya

Sodyum tripolifosfat (STPP) yapısal olarak birbirine yapışmış beş sodyum atomu, üç fosfor atomu ve on oksijen atomundan oluşur. Genellikle monosodyum fosfat ve disodyum fosfatın karıştırılmasıyla , kokusu olmayan ve suda kolayca çözünen beyaz bir kristal toz elde edilir. Bu kullanışlı özellikler onu çeşitli kullanımlar için uygun hale getirir.

Temizleme Gücü

Sodyum tripolifosfat (STPP) yaygın kullanımlarından biri, deterjanlarda ve sabunlarda bir bileşen olarak kullanılmasıdır. Hem çamaşır hem de bulaşık makinesi deterjanının çoğu jel, sıvı, tablet ve toz formları onu içerir. Temel işlevi, yüzeydeki kirin çözülmesine yardımcı olan moleküller olan yüzey aktif maddelerin tam potansiyellerinde çalışmasına izin vermesidir. Kimyasal ayrıca daha kolay köpürme ve temizlik için sert suyu yumuşatabilir ve kirin temizlenmekte olan nesnenin yüzeylerine yapışmasını önlemeye yardımcı olur. Yüzey ve tuvalet temizleyicileri dahil birçok genel ev temizlik ürünü STPP içerir.

Sodyum Tripolifosfat Nedir,Nerelerde Kullanılır ?



Gıda Uygulamaları

Sodyum tripolifosfat ayrıca kırmızı etler, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi yiyecekleri korumak için de kullanılır ve saklama ve taşıma sırasında hassasiyetlerini ve nemlerini korumalarına yardımcı olur. Evcil hayvan yemi ve hayvan yemi de onunla işlenebilir ve insan gıdasında olduğu gibi aynı genel amaca hizmet eder. STPP ayrıca süt ve meyve suları gibi içeceklerin kalitesinin korunmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır.

Sodyum tripolifosfat, karides ve tarak gibi deniz ürünlerinin görünümünü iyileştirebildiğinden, vicdansız satış görevlilerinin, ürünlerin bozulmaya başladığına dair işaretleri göremeyen tüketicilere taze olmayan ürünler satabileceğine dair bazı endişeler vardır. Özel olarak bu amaç için kullanılamasa da, bu kimyasal aynı zamanda suda tutularak deniz mahsullerini daha ağır ve dolayısıyla daha pahalı hale getirir. Bazı gıda kalitesi uzmanları, bu kimyasalla işlem görmemiş deniz ürünleri için bir balıkçıdan veya başka bir satış temsilcisinden yardım istemenizi önerir. 

Diğer Kullanımlar

Sodyum tripolifosfat kimyasal özellikleri, pigmentleri eşit şekilde dağıtmak için boyada ve seramikte kili eşit olarak dağıtmak için kullanılır. Kağıt fabrikaları, kağıdı kaplarken yağa dirençli bir madde olarak kullanır ve aynı zamanda deri için tabaklama maddesi olarak da kullanılabilir. Temizleme etkisi nedeniyle diş macununda da bir bileşen olabilir.

Sodyum Tripolifosfat Zararları Nelerdir ?

Sodyum tripolifosfat genellikle güvenli olarak kabul edilmesine rağmen, çok yüksek miktarlarda (büyük miktarlarda saf kimyasalı yutmak gibi) toksik olabilir. Kimyasal üreticileri, pazar için endüstriyel ve gıda sınıfı sodyum tripolifosfat üretmektedir; gıda sınıfı en az kirliliği içerir. Gıdalardaki STPP gibi yapay koruyucuların varlığıyla ilgili bazı kamuoyu endişeleri var, ancak güncel araştırmaların çoğu, normal olarak alınan miktarlarda sağlık sorunlarına neden olmadığını gösteriyor.

İsterseniz buraya tıklayarak Monosodyum Fosfat Nedir, Nerelerde Kullanılır öğrenebilirsiniz >>>



Sodyum Tripolifosfat Nedir,Nerelerde Kullanılır ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar