Fareler Ne Yer, Nasıl Beslenir ? | Nerede Yaşar ?




fareler nerede yaşar
Fareler Ne Yer, Nasıl Beslenir ? | Nerede Yaşar ?



Bu yayınımızda fareler ne yer ? fareler nasıl beslenir ? fareler nerede yaşar ? fare özellikleri nelerdir ? gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

Fare, sivri burunlu, tüylü yuvarlak gövdeli, büyük kulaklı ve uzun, genellikle tüysüz kuyruklu küçük bir kemirgendir. Eski Dünya veya Yeni Dünya türlerinin alt familyalarına bölünmüş yüzlerce fare türü vardır. Yaygın çeşitler arasında geyik faresi, ev faresi, tarla faresi, ahşap fare, deniz faresi, dikenli fare ve zebra fare bulunur. 

Bazı insanlar fareler ve sıçanlar hakkında aynı şeymiş gibi söz etseler de, bunlar aslında kemirgen ailesindeki farklı hayvan türleridir. Sıçanlar genellikle farelerden daha büyüktür ve kel, pullu ve silindir şeklinde olabilirler.

Fare Boyutları Nelerdir ?

Fareler çok çeşitli renk ve boyutlardadır. Bazı yaygın fare renkleri beyaz, kahverengi ve gridir. Bazıları çok küçük, bazıları ise fırında patates büyüklüğünde. 

Fareler tipik olarak 1 ila 7 inç (2,54 ila 18 santimetre) uzunluğunda büyür ve 0,5 ila 1 ons (0,23 ila 0,028 kilogram) arasında bir ağırlığa sahiptir. Afrika cüce gezegendeki bilinen en küçük faredir. 1,2 - 3,1 inç (3,04 ila 7,874 cm) boyutlarındadır ve 0,35 onstan (0,01 kg) daha hafif olabilir. Bu ölçülere kuyruk uzunluğu dahil değildir. Bazı farelerin vücutları kadar uzun kuyrukları vardır.

FARE KOVUCU CİHAZ NEDİR, NASIL ÇALIŞIR ?

ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN >>>

 

Fareler Nerede Yaşar?

Fareler, hemen hemen her ülkede ve her türlü arazide bulunan dayanıklı yaratıklardır. Fareler ormanlarda, çayırlarda ve yapay yapılarda rahatlıkla yaşayabilirler. Fareler, vahşi doğada yaşıyorlarsa, genellikle yeraltında bir yuva yaparlar. Yuvaları onları yırtıcılardan korumaya yardımcı olur. Doğal yırtıcıları kediler, kuşlar, vahşi köpekler ve tilkilerdir.

Fareler gecedir, yani gündüz uyumayı severler. Bu nedenle evcil farelerin veya ev farelerinin gece boyunca oyun oynadıkları veya yiyecek aradıkları duyulabilir. Çoğu vahşi fare, insanlara ve diğer hayvanlara karşı çekingendir, ancak diğer farelerle çok sosyaldir. Evcil fareler insanlara karşı çok arkadaş canlısıdır ve daha büyük çocuklar ve yetişkinler için iyi evcil hayvanlar yapabilir.

Fareler Ne Yer ?

Çizgi filmlerde gördüklerinize inanırsanız, farelerin peynir yediğini düşünürdünüz. Aslında meyve, tohum ve tahıl yemeyi severler. Her yerde bulunurlar, yani hem bitkileri hem de etleri yerler ve sıradan ev fareleri bulabilecekleri hemen hemen her şeyi yerler. Aslında, eğer yiyecek kıtsa, fareler birbirini bile yiyecektir.

Farelerin açgözlü iştahları vardır. Günde yaklaşık 15 ila 20 kez yemek yiyorlar, bu nedenle evlerini kolayca erişilebilen gıda kaynaklarına sahip yerlere yakın inşa ediyorlar.

fareler nerede yaşar
Fareler Ne Yer, Nasıl Beslenir ? | Nerede Yaşar ?


Ev fareleri omnivordur ancak tahıl, meyve ve tohum tüketmeyi tercih ederler. 
Sonuç olarak, ekinlere ve ev bahçelerine ciddi zararlar verebilirler. Farelerin peynire ilgi duyduğuna inanılsa da, daha yüksek karbonhidratlı yiyecekleri tercih etme eğilimindedirler. Çikolata, fareler için peynirden daha etkili olabilir. Bununla birlikte, ev fareleri ayrım gözetmez ve kendilerine sunulan herhangi bir besin kaynağını tüketirler. Genellikle yiyecek ararken çöp tenekelerini rahatsız ederler ve çok az yiyecekle uzun süre hayatta kalabilirler.

Açlık zamanlarında farelerin yamyam davranış sergiledikleri bile biliniyor. Dişiler yavrularını tüketebilir ve bazı fareler kendi kuyruklarını tüketebilir. Ancak, bu davranış genellikle yalnızca baskı altındayken sergilenir.

Fareler ayrıca görünüşte yenmez diğer malzemeleri de kemirebilir. Elektrik kabloları, karton kutular, kağıt ve diğer ev eşyaları çiğneme izleri gösterebilir. Ancak bu tahribat, farenin yuvalama alışkanlıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Fareler, genellikle insanların erişemeyeceği karanlık alanlarda yaşar ve ürer. Yuvalarını buldukları nesnelerden inşa ederler

Bebek Fareler

Evler fareler tarafından istila edildiğinde, insanlar genellikle evlerinin çevresinde çiğnenmiş teller, kitaplar, kağıtlar ve yalıtım bulurlar. Fareler bu maddeleri yemiyor, yuvalarını yapmak için kullanabilecekleri parçalar halinde çiğniyorlar. Bunun nedeni, fare yuvalarının dişi farenin bulabildiği her şeyden yapılmış olmasıdır.

Yaklaşık 4 ila yedi haftalıkken dişi bir fare çiftleşir ve yavruları olur. Florida Üniversitesi'ne göre, yavrularını 19 ila 21 gün boyunca taşıyacak ve dört ila bir düzine bebek doğuracak  . Fareler her üç haftada bir yeni yavru doğurabilir. 

Evcil fareler altı yıla kadar yaşayabilirken, vahşi fareler genellikle sadece 1 ila 2,5 yıl yaşar.

 

fareler ne yer ? fareler nasıl beslenir ? fareler nerede yaşar ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar