Böbrekte Kum,Taş Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir ?

böbrekte taş tedavisi
Böbrekte Kum,Taş Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir ?


Bu  yayınımızda Böbrek Taşı Nedir ? , Böbrekte Kum Neden Olur ? Böbrek Taşları Nedir ?, Böbrekteki Kum ve Taş Nasıl Tedavi Edilir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Genellikle idrarda çözünen küçük partiküller aşırı doygun hale gelip küçük kristaller oluşturmaya başladığında böbreklerde idrar yollarındaki taşlar oluşur. Bu küçük kristaller, böbrekte kum, çakıl veya küçük kayalara benzeyen daha büyük katı kristallere dönüşmeye devam edebilir.

Böbrekteki bu taşlar zamanla bir istiridyedeki (kaba kenarlı) inciler gibi büyüyebilir ve idrarın böbrekten idrarı böbrekten mesaneye taşıyan daha küçük tüp olan üretere doğru akışıyla hareket edebilir. Bu tüpe bir taş sıkıştığında, idrarın arkasında birikerek tüpün ve böbreğin şişmesine neden olabilir.

Böbrek Taşlarının Belirtileri Nelerdir?

  • Karında veya yanda şiddetli ağrı
  • İdrarda kan (görünür veya mikroskobik)
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İdrar yaparken rahatsızlık veya sık idrara çıkma

Bazı taşlar hiçbir belirtiye neden olmaz ve başka bir nedenle yapılan bir röntgen veya ultrasonda tesadüfen keşfedilir.

Böbrekte Kum,Taş Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir ?


Böbrek Taşlarının Nedenleri Nelerdir ?

Taşların birçok farklı nedeni olabilir. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Dehidrasyon
  • Yüksek düzeyde tuz alımı veya diğer diyet faktörleri
  • Kronik idrar yolu enfeksiyonu
  • Bazı ilaçlar
  • Anormal idrar yolu anatomisi

Özellikle çocuklarda böbrek taşlarının nedenlerini belirlemeye yardımcı olmak için idrar ve kan testi ile metabolik değerlendirme yapılabilir. Böbrekte taşlara neyin yol açtığını bilmek, tıbbi tedaviye rehberlik etmeye ve böbrek taşlarının geri dönmesini önlemeye de yardımcı olabilir.

Böbrek Taşları Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek ve üreterdeki bazı küçük taşlar, sadece daha fazla sıvı içerek ve bazı ilaçlar alarak idrarla geçebilir, ancak diğer taşların ameliyatla parçalanıp çıkarılması gerekebilir.

Böbrek taşı tedavisi ,özel pediatrik boyutlu teleskoplar ve böbrek taşlarını çıkarmak için lazer teknolojisi de dahil olmak üzere, taş cerrahisi için en son ve en gelişmiş cerrahi ekipmanla birlikte şok dalgası prosedürleri ve diğer minimal invaziv teknikleri içerir.


Not: Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için hekiminize danışmanız gerekmektedir.


Böbrek Taşı Nedir ? Böbrekte Kum Neden Olur ? Böbrek Taşları Nedir ?, Böbrekteki Kum ve Taş Nasıl Tedavi Edilir ? 


Yorum Gönder

0 Yorumlar