Morfolojik Analiz Nedir, Nasıl Yapılır ?

 Morfolojik Analiz Nedir, Nasıl Yapılır ? 


Bu yayınımızda Morfolojik Analiz Nedir ? Morfolojik Analiz Tekniği Nedir ? Morfolojik Analiz Nasıl Yapılır ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Dilbilim disiplini içinde morfolojik analiz , içinde yer alan anlamlı parçalara dayalı bir kelimenin analizini ifade eder. Bazı kelimeler birden fazla anlamlı parçaya bölünemez, ancak birçok kelime birden fazla anlamlı birimden oluşur. Bir kelimedeki en küçük anlam birimine biçimbirim denir . Biçimbirimler serbest veya bağlı olabilir ve bağlı biçimbirimler çekimsel veya türevsel olarak sınıflandırılır. Dil öğretmenleri, öğrencilerine kelime oluşturma süreçlerini açıklamak için genellikle morfolojik analiz kullanırlar.

Bir dilde en küçük anlam birimini belirtmek için kullanılan teknik terim biçimbirimdir. Bir morfem bir kelimeye eşit olabilir veya olmayabilir. Bazı kelimeler birden fazla biçimbirimden oluşurken, diğerleri sadece bir biçimbirim uzunluğundadır. Birden çok biçimbirim üzerine kurulu sözcüklerin, başka biçimbirimlerin eklendiği bir kök sözcük içerdiği söylenir. Örneğin, "kurbağa" kelimesi, yeşil olan ve sıçrayan küçük bir amfibi yaratık anlamını taşıyan tek bir biçimbirim içerir. "Kurbağalar" kelimesi iki biçimbirim içerir; ilki kelimenin kökü olan "kurbağa", ikincisi ise çoğul "lar" işaretidir.

Bir sözcük olarak tek başına durabilen biçimbirime serbest biçimbirim denir. Başka bir biçimbirime eklenmesi gereken biçimbirime bağlı biçimbirim denir. Bağlı morfemler, çoğul lar-ler veya geçmiş zaman -di , dı, du vb. gibi tanıdık dilbilgisi eklerini içerir.  Bazı diller, bir kelimenin anlamını değiştirmek için başka bir morfem içine yerleştirilmiş bir morfem olan ekleri kullanır. Terimi Eklerin bir grup olarak ön ek, sonek ve ekleri içermemelidir başvurmak için kullanılabilir.

Morfolojik analiz alanı içinde, iki biçimbirim sınıfı tanımlanır. İki sınıf, çekim ve türevdir . Çekim morfemleri, çoğul lar-ler veya geçmiş zaman -di , dı, du vb gibi dilbilgisel bir işleve hizmet edenlerdir. Türetme biçimbirimleri, bir kelimenin anlamı üzerinde daha doğrudan çalışır. Türetimsel biçimbirime bir örnek, gülünç sözcüğündeki -ünç ekidir . Bu son ek, "gülebilmek" kelimesine "yapabilmek" anlamını ekleyerek, "kahkahaları kışkırtmak" anlamına gelen yeni bir kelimeyle sonuçlanır.

Birçok dil öğretmeni, öğrencilerin dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için morfolojik analiz kavramını faydalı bulmaktadır. Kökler ve ekler kullanılarak kelimelerin nasıl oluşturulduğunu anlayan öğrenciler, daha geniş kelime dağarcığına ve daha iyi okuduğunu anlama eğilimindedir. Bir dil öğretmeninin bir kelime oluşturma alıştırmasını morfolojik analizde bir alıştırma olarak tanımlaması nadir olsa da, uygulama genellikle sınıfta kullanılır ve bir ev ödevinin parçası olarak verilir.

Morfolojik Analiz Nedir ? Morfolojik Analiz Tekniği Nedir ? Morfolojik Analiz Nasıl Yapılır ? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar