Paradil Nedir ? | Paradil Örnekleri Nelerdir ?

paradil örnekleri
Paradil Nedir ?

Bu yayınımızda Paradil Nedir ? Paradil Örnekleri Nelerdir ? Sözsüz İletişim Nedir ? Sözsüz İletişim Örnekleri Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Yan dil , düşünce ve duyguları ifade etme aracı olarak beden dilini ve ses nüanslarını vurgulayan sözsüz iletişim alanıdır . İnsanlar normalde günde birkaç kez paradil kullanırlar ve bazen bunu yaptıklarının farkında bile olmazlar. Bu tür insan iletişimini doğru yorumlama yeteneği, hem kişisel hem de profesyonel ortamlarda önemli bir yetkinlik olarak kabul edilir. Beden dili genellikle konuşulan kelimeler kadar anlam taşır. İyi iletişimciler ayrıca kendi yan dillerinin başkalarını nasıl etkilediğini ölçme ve başkalarının güvenini kazanmak ve güven yansıtmak için onu değiştirme yeteneğine de sahiptir.

Paradilinin çeşitli yönleri arasında duruş, göz teması, el hareketleri ve ses tonu bulunur. Hacim ve tempo gibi ses nitelikleri de sözsüz iletişimin bir parçasıdır. Bir konuşmacı bu yönlerden birini bile değiştirirse, ortaya çıkan anlam dinleyiciler için oldukça farklı olabilir. Sözel olmayan dillerini çeşitli durumların ihtiyaçlarına göre ayarlayabilen insanlar, tartışmalar gibi zahmetli etkileşimleri yaymada genellikle daha iyidir. Bu tür iletişim becerisi, meta-iletişimsel yeterlilik olarak bilinir.

Para-dilin bazı alanları anlamlarında açık olabilirken, diğerleri daha inceliklidir. Örneğin, kavisli sırt duruşu ve yuvarlak omuzlar genellikle duygusal güvensizliği ifade eder. Çatlayan bir ses, ister kahkaha, ister öfke, ister üzüntü olsun, konuşurken genellikle yüksek derecede duyguya işaret eder. Birçok kültürün de yerleşik ideolojilere ve inanç sistemlerine göre kendi uygulamaları ve beden diline atanmış anlamları vardır. Bu farklılıkları tanıma ve bunlara uygun şekilde yanıt verme yeteneği, kültürlerarası yeterlilik olarak bilinir. 

BEDEN DİLİ NEDİR ? NEDEN ÖNEMLİDİR ?  ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ.>>>

Kültürlerarası yeterlilik, farklı kültürel geçmişlerden gelen insanların etkili ve üretken bir şekilde iletişim kurmasını sağlar. Farklı kültürlerin paradilini doğru bir şekilde tanımak, uluslararası ticarette özellikle önemlidir. Ses düzeyi ve belirli hareketler bir kültürde kabul edilebilirken, bazen başka bir kültürde rahatsız edici olarak görülebilir. Küresel ticaretle uğraşan şirketlerin sahipleri, çalışanlarına bu tür iletişimle ilgili anlam ve davranışları öğretmek için genellikle biraz zaman ve çaba harcarlar.

Beden dili ve sözsüz iletişim normalde okullarda öğretilmez, bu nedenle çoğu insan bu yetkinlikleri sosyal ortamlarda doğal olarak öğrenir. Otizm spektrum bozukluğu olan kişilerde yaygın olan, paradili algılayamama ve buna yanıt vermede gözle görülür bir yetersizliğe dissemi denir . Bu kişiler, birçoğunun bu iletişim alanında ekstra eğitim ve öğretimden yararlanmasına rağmen, başkalarının sözel olmayan ipuçlarına yanıt vermede zorluklarla karşılaşabilirler.

 Paradil Nedir ? Paradil Örnekleri Nelerdir ? Sözsüz İletişim Nedir ? Sözsüz İletişim Örnekleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar