Psikomotor Öğrenme Nedir?

Psikomotor Öğrenme Nedir?

Bu yayınımızda Psikomotor Beceriler Nelerdir ? Psikomotor Beceri Örnekleri Nelerdir ? Psikomotor Beceri Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Psikomotor öğrenme, 1950'lerde öğrenme hedefleri için Bloom'un Taksonomisini geliştiren BS Bloom'a göre üç öğrenme alanından biridir. Bilişsel bilgiyi ince ve kaba motor beceriler yoluyla uygulamaya koyan öğrenme türüdür . Bloom, bilişsel ve duyuşsal öğrenmeyi yaptığı gibi psikomotor öğrenmeyi alt bölümlere ayırmadı, ancak daha sonra eğitim teorisyenleri bunu değerlendirmek için çeşitli sistemler geliştirdiler.

Okulda öğretilen ince motor beceriler , psikomotor öğrenmenin bir alanıdır. Boyama, kesme ve yazma gibi görevler, çocuğun önce çizgileri kesme, daire çizme gibi görevin neyle ilgili olduğunu anlamasını ve ardından gerekli adımları tamamlamasını gerektirir. Bir bilgisayarda çalışmak da aynı şekilde hem bilişsel anlayışı hem de klavye ve fareyi kullanma becerilerini içerir.

Başka bir psikomotor öğrenme türü, kaba motor becerilere odaklanır . Drama ve beden eğitimi dersleri, bu becerilere ihtiyaç duyulması muhtemel eğitim alanlarıdır. Basketbol oynamak gibi atletik aktiviteler, hangi eylemin gerekli olduğuna hızla karar verme ve ardından buna göre yanıt verme yeteneğini birleştirir. Drama kursları, öğrencilerin canlandırdıkları karakterlerin motivasyonlarını anlamaları için duyuşsal öğrenmeyi de kullanmalarını gerektirir.

Psikomotor Öğrenme Nedir?
                                          

Bloom, bilişsel ve duyuşsal öğrenmeyi giderek karmaşıklaşan altı göreve ayırdı. Bunlar basit olgusal bilgilerle başlar ve fikirleri analiz etmeye ve değerlendirmeye kadar uzanır. Aynı şeyi psikomotor öğrenme için yapmadı, çok sayıda rakip taksonomi geliştirdi.

EJ Simpson'ın 1972 psikomotor gelişim modeli, basit görevleri anlamayı ve nasıl yapılması gerektiğini algılamayı içeren algı ile başlar. Ardından, öğrenciler görevi tamamlamak için uygun zihniyetleri geliştirmelidir. Rehberli yanıt aşamasında, bir öğretmen veya koç öğrencilere sürecin adımlarında rehberlik eder. Mekanizma ve karmaşık açık yanıt aşamalarında, öğrenciler görevi artan hız, güç, çeviklik veya güvenle gerçekleştirirler. Son olarak, öğrenenler becerilerini yeni durumlara uyarlayabilmeli veya kendi beceri setlerine dayalı olarak yeni ürünler yaratabilmelidir.

A. Harrow ve RH Dave, Simpson'ınki kadar popüler olmayan alternatif taksonomiler önerdiler. Harrow'un psikomotor öğrenme taksonomisinde, çocuklar öğrenilmiş olmaktan çok kendiliğinden olan refleks hareketlerle başlar. Daha sonra yürüme gibi temel yetenekler geliştirirler ve sonunda beceri gerektiren hareketlere doğru ilerlerler. Dave'in beş aşamalı modeli, diğerlerinin hareketlerini düşük beceri düzeyinde taklit etmeyi, harekette artan hassasiyet geliştirmeyi ve nihayetinde sürecin otomatik ve doğal hale geldiği kadar yüksek bir düzeyde çalışmayı içerir.

 

Psikomotor Beceriler Nelerdir ? Psikomotor Beceri Örnekleri Nelerdir ? Psikomotor Beceri Nedir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar