Soda Külü Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir ?

Soda Külü Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir ?



Soda Külü Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir ?

Bu içerikte Soda Külü Nedir ? , Sodyum Karbonat Nedir ? , Soda Külü Ne İşe Yarar ? Soda Külü Kullanım Alanları Nelerdir ? Soda Külü Diğer Adı Nedir ? Soda Külü Formulü Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Soda külü, imalatta, endüstride ve hatta evin çevresinde sıklıkla kullanılan bir kimyasal bileşik olan sodyum karbonatın ortak adıdır . Cam üretimi, sodyum karbonatın birincil kullanımlarından biridir. Deterjanlar ve temizlik maddeleri de kullanılabilir, yemek pişirmede veya gıda katkı maddesi olarak da kullanılabilir.

Soda Külü Evde Kullanım Alanları

Sodyum karbonat, doğal bir su yumuşatıcıdır ve bu da onu deterjanlara ortak bir katkı maddesi yapar. Bu amaçla kullanılan ürünler genellikle çamaşır külü veya çamaşır sodası olarak satılmaktadır. Soda külü , sert suyun deterjanla yapışmasını önleyerek yıkama sırasında daha eşit dağılmasını sağlar.

Ek olarak soda külü, bileşik, birikmeyi ortadan kaldırmaya yardımcı olma yeteneğini göstermiştir. Giysilerdeki alkol ve yağ lekelerinin yanı sıra cezve ve espresso makinelerinden kazanlara ve sıcak su ısıtıcılarına kadar her şeydeki kireçlenmelerin giderilmesine yardımcı olabilir. Zaman zaman bu sistemlerden bir sodyum karbonat ve su çözeltisi çalıştırmak, sudaki minerallerin içlerinde birikmesini önlemeye ve en iyi şekilde çalışmalarını sağlamaya yardımcı olacaktır.

Soda külü, yüzme havuzlarında alkaliniteyi artırmak için de kullanılabilir ve suyun uygun pH dengesini sağlamaya yardımcı olur. Boyanın kumaşa etkili bir şekilde bağlanmasına yardımcı olmak için boyamada kullanılabilir. Fotoğrafçılar ayrıca fotoğraf geliştirme sürecinin bir parçası olarak bir sodyum karbonat çözeltisi kullanır.

Soda Külü Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir ?

                                      

Soda Külünün Yemek ve Yemek Pişirmede Kullanım Alanları

Bazı tarifler ayrıca genellikle reaktif bir ajan olarak soda külü gerektirebilir. Örneğin birçok Alman pretzel tarifi, gevrek bir dış kabuk veya kabuk oluşturmak için pişirmeden önce soda külü karışımında kaynayan hamur topaklarını gerektirir. Külün bu şekilde kullanılması genellikle küllü su yerine geçer .

Bir dizi hazır yiyecek ve içecek de sodyum karbonat içerir. Örneğin, popüler bir tatlandırıcı madde olan mısır şurubuna yaygın olarak eklenir. Soda külü, unlu mamullerin kabarmasına yardımcı olmak ve bazı gıdaların asitliğini kontrol etmeye yardımcı olmak için topaklanma önleyici bir madde olarak kullanılabilir. Bileşik ayrıca farmasötiklere, özellikle reçetesiz satılan ağrı kesicilere dahil edilebilir.

Soda Külünün Camda Kullanım Alanları

Soda külü ile yapılabilecek en yaygın ürünlerden biri camdır; Dünyada üretilen tüm sodyum karbonatın %50'den fazlası bu amaçla kullanılmaktadır. Kum ve kalsiyum karbonat ile orantılı olarak karıştırıldığında, doğru sıcaklığa ısıtıldığında ve daha sonra hızla soğutulduğunda, sonuç mükemmel dayanıklılık ve berraklığa sahip soda-kireç silika camdır. Bu tür cam, otomotiv ve imalat endüstrilerinde yoğun talep görmektedir ve ön camlardan aynalara ve bira şişelerine kadar her şeyde bulunabilir. 

Soda Külünün Endüstriyel ve İmalat Kullanımları

Soda külü de çok yaygın bir endüstriyel kimyasaldır. Gıda ve kozmetik ürünlerinin yanı sıra gübrelerde de kullanılmaktadır. Egzoz kuleleri ve kimyasal bacalar söz konusu olduğunda, bu kül hava temizlemede çok önemli bir rol oynayabilir çünkü sodyum karbonat örneğin kükürt dioksit ve hidroklorik asit ile reaksiyona girdiğinde daha az zararlı bileşikler üretilir.

Kimyasal Formül

Sodyum karbonat, baz bileşimini oluşturan elementlere göre Na2C03 kimyasal formülüyle bilinir: Na , yani sodyum ; karbon olan C ; ve oksijen olan O. Na2C03 kombinasyonu genellikle doğada izole halde oluşmaz, bu nedenle bilim adamları tarafından kasıtlı olarak rafine edilmelidir.

Üretme

Sodyum karbonatı rafine etmenin iki ana yolu vardır. Dünya genelinde buharlaşmış göl yataklarındaki doğal tortularda oluşan bir mineral olan Trona, en yaygın kaynaktır. Bazı tuzlu sular ayrıca sodyum karbonat bileşikleri içerir. Bilim adamları külü çıkarmak için genellikle trona cevherini veya tuzlu suyu farklı kırma, ısıtma, döndürme ve diğer tekniklere tabi tutarlar.

Bileşik ayrıca mevcut bileşiklerden izole edilmek yerine Solvay işlemi kullanılarak bir laboratuarda oluşturulabilir. Sentetik sodyum karbonat genellikle doğada bulunanla aynı özelliklere sahiptir, ancak üretilmesi daha pahalı olabilir. Üretim süreci ayrıca, potansiyel olarak kirliliğe neden olabilecek kalsiyum klorür de dahil olmak üzere atık ürünler oluşturur .

Emniyet

Sodyum karbonat genellikle güvenli bir madde olarak kabul edilir. Olağanüstü önlemler olmadan ele alınabilir ve Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi, onu her şekliyle insan tüketimi için güvenli kabul etmiştir. Bileşiği ham cevherden veya laboratuvarlarda çıkarmak için çalışanlar, herhangi bir toz partikülüne uzun süre maruz kalmak zararlı olabileceğinden maske takmalıdır.


 Soda Külü Nedir ? , Sodyum Karbonat Nedir ? , Soda Külü Ne İşe Yarar ? Soda Külü Kullanım Alanları Nelerdir ? Soda Külü Diğer Adı Nedir ? Soda Külü Formulü Nedir ? 


Yorum Gönder

0 Yorumlar