Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır ? Altın Öneriler >>>

Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır ?

                                    

Bu yayınımızda Diş Fırçası Nasıl Temizlenir ? Diş Fırçası Nasıl Dezenfekte Edilir ? Diş Fırçası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ? Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Temizlenir? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Diş sağlığınız için oldukça önemli olan bu konuyu önemsemeniz ağız sağlığı açısından oldukça önemli. Muhtemelen dişlerinizi temiz tutmak için her gün fırçalıyorsunuz. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş fırçanızı da düzenli olarak temizlemelisiniz. Diş fırçanızı nasıl dezenfekte edeceğinizi ve temiz tutacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin. 

Diş Fırçaları ve Bakteriler

Ağzınız birçok farklı türde mikrop ve bakteriye ev sahipliği yapar. Dişlerinizi ve dilinizi fırçaladığınızda bakteri, tükürük, diş macunu, yemek artıkları ve kan diş fırçanızda kalır. Araştırmalar, bir diş fırçasını suyla duruladıktan sonra bile yine de mikroorganizmalarla kontamine olabildiğini bulmuştur.

Uzmanlar, diş fırçası sapları ve kıllarında binlerce farklı türde mikroorganizmanın üreyebileceğini söylüyor. Bunların çoğu zararsızdır ve doğal olarak ağzınızda bulunur. Ancak bazıları grip gibi hastalıklara neden olabilir.  Bilim adamları, üzerinde normal bakteri bulunan bir diş fırçası kullanmanın ağız enfeksiyonlarına veya diğer sağlık sorunlarına yol açacağına dair bir kanıt olmadığını söylüyorlar. Ancak her ihtimale karşı diş fırçanızı temiz tutmak iyi bir fikirdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 💜DİŞ FIRÇASI NASIL OLMALI ? DOĞRU DİŞ FIRÇASI NASIL SEÇİLİR ? >>>

Diş Fırçası Nasıl Dezenfekte Edilir ?

Bir diş fırçasını dezenfekte etmenin en iyi yolunu arıyorsanız, birkaç seçeneğiniz var. Ama önce şunu unutmamalısınız ki uzmanlar diş fırçanızı bulaşık makinesine veya mikrodalgaya koymanızı önermez çünkü ısı ona zarar verebilir.

UV dezenfektanı. Bir çalışma, diş fırçası dezenfeksiyonu için bir ultraviyole diş fırçası dezenfektanının tuzlu su ve antiseptik gargaradan (klorheksidin glukonat) daha etkili olduğunu buldu. Diğer uzmanlar, UV dezenfektanı kullanmanın gerekli olmadığını ve diş fırçanıza zarar verebileceğini söylüyor.

Dezenfekte edici çözümler. Bazı araştırmalar, diş fırçanızı %3 hidrojen peroksit solüsyonuna veya antibakteriyel gargaraya batırmanın, üzerinde olabilecek bakterileri öldürmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Bu çözümü yapmak ve kullanmak için: 

  • 1 çay kaşığı peroksiti 1 su bardağı suya karıştırın 
  • Diş fırçanızın kıllarını solüsyonda çalkalayın veya 15 dakika bekletin. 
  • Fırçalamadan önce diş fırçanızı suyla durulayın
  • Diş fırçanızı solüsyona batırmaya karar verirseniz, solüsyonu her gün değiştirin.

Ayrıca diş fırçanızı antibakteriyel gargarada 30 saniye boyunca çalkalayarak da dezenfekte edebilirsiniz. Gargaranız yoksa 2 çay kaşığı karbonatı 1 bardak suya karıştırarak kullanabilirsiniz. Diş fırçanızı haftada bir beyaz sirkeye batırmak da dezenfekte etmeye yardımcı olabilir.

                                        

Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır ?

Bazı uzmanlar, diş fırçalarını gargara veya dezenfekte edici solüsyonlara batırmanın doğru koşullar altında mikropları yayabileceği konusunda uyarıyor.

Protez temizleyiciler. Diş fırçanızı dezenfekte etmek için protez temizleme solüsyonları kullanılabilir. Protez temizleyiciler, gıda proteinlerini parçalamaya yardımcı olan enzimlere ve deterjanlara sahiptir. Protez temizleyicilerindeki sitrik asit ve sodyum bikarbonat, diş fırçası kılları arasına sıkışmış yiyecekleri gevşetmeye de yardımcı olabilir. Diş temizleyici kullandıktan sonra diş fırçanızı iyice durulayın. 

Diş Fırçası Nasıl Temiz Tutulur

Sıcak suyla durulayın . Çoğu insan için diş fırçasını durulamak için sıcak akan su kullanmak genellikle onu temiz tutmak için yeterlidir. 

Diş fırçanızı kullanmadan önce ve sonra yıkayınız. Sıcak su, kılları yumuşatmaya ve diş macunu ve yiyecek parçacıklarını serbest bırakmaya yardımcı olacaktır. Başparmağınızı sıcak suyun altında kılların üzerine sürün ve kılların sertleşmesi için tekrar soğuk suyla durulayın. 

Kuru Hava. Nemli bir ortam bakteri veya küf oluşumunu destekler. Çalışmalar, kapalı kaplarda, seyahat çantalarında ve diş fırçası kılıflarında saklanan diş fırçalarının, havada kurumaya bırakılanlardan daha fazla bakteri barındırdığını bulmuştur.

Fırçalamayı bitirdikten sonra diş fırçanızı durulayın ve fazla suyu sallayın. Suyu çıkarmaya yardımcı olmak için kılların üzerinde parmağınızı veya baş parmağınızı gezdirin. Diş fırçanızı bir tutucu veya kap ile kapatmayı seçerseniz, diş fırçanızı önce dik konumda havayla kurutun.

İki diş fırçasına sahip olmak isteyebilirsiniz. Bu, diğer fırça kururken birini kullanmanızı sağlar.

Diş Fırçası Temizliği Nasıl Yapılır ?

                       

Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Temizlenir

Elektrikli diş fırçası başlığı, normal bir diş fırçasıyla aynı şekilde temizlenebilir. Temizlemeden önce diş fırçası kafasını tabandan çıkarın. Manuel diş fırçalarında olduğu gibi, elektrikli diş fırçası başlıkları da 3 ayda bir veya kılları solduğunda veya yıprandığında değiştirilmelidir.

Diş Fırçası Temiz Tutma İpuçları

  • Diş fırçalarını tuvaletten uzak tutun. Tuvaleti her sifonu çektiğinizde, ince tuvalet suyu damlacıkları havaya itilir. Bu damlacıklar 2 saate kadar havada kalabilir. Daha sonra diş fırçanızı da içerebilecek farklı yüzeylere yerleşirler. Kapak kapalıyken sifonu çekmeye çalışın ve diş fırçalarınızı mümkün olduğunca tuvaletten uzak tutun.
  • Alanı temiz tutun. Diş fırçası tutucunuzu düzenli olarak temizleyin ve sabun ve suyla kaplayın. Duvara monte diş fırçası tutucuları, bardakları ve sehpaları silmek için tek kullanımlık mendiller kullanın. Banyo tezgahınızı ve lavabonuzu düzenli olarak silin. Bu, tükürük damlacıklarını ve fazla diş macununu giderecektir.
  • Diş fırçasını paylaşmayın. Mutfak eşyaları ve yiyecekleri aile üyelerinizle düzenli olarak paylaşabilirsiniz, ancak diş fırçasını paylaşmamalısınız. Uzmanlar bunun nedeninin fırçalamanın bazen diş etlerinin kanamasına neden olabileceğini söylüyor. Bu, bir diş fırçasını paylaşmanın sizi kanla temas yoluyla yayılan hastalıklara maruz bırakabileceği anlamına gelir. Evinizin her üyesi kolayca tanımlanabilen farklı renkli bir diş fırçasına sahip olmalıdır. Bu yanlış bir diş fırçası kullanmanıza engel olacaktır.
  • Diş fırçalarınızı sosyal mesafeye koyun. Evinizdeki diğer kişilerle banyoyu paylaşıyorsanız, diş fırçalarınızı ortak bir diş fırçası tutucusu veya çekmecesine koymayın. Diş fırçalarını birbirinden birkaç santim uzakta tutmak en iyisidir.
  • Ellerinizi yıkayın. Kontaminasyon riskinizi azaltmak için dişlerinizi fırçalamadan önce ellerinizi yıkayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra da ellerinizi yıkamalısınız. Bu, ağzınıza ve dudaklarınıza dokunduktan sonra bakteri ve virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Diş Fırçası Ne Kadar Saklanmalı

Bazen diş fırçanızı temizlemek yerine değiştirmek daha iyi olabilir. Genel olarak, diş fırçanızı yaklaşık 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Kıllar aşındığında diş fırçanız dişlerinizi de temizlemeyebilir.

Diş fırçanızda birikme, yıpranmış kıllar veya renk değişikliği olup olmadığını kontrol edin. Bunlardan herhangi birini görürseniz, muhtemelen onu atmanın zamanı gelmiştir. Hastalandıktan sonra diş fırçanızı da değiştirmelisiniz. Bu, enfeksiyonun yeniden bulaşmasını veya enfeksiyonun hanenizin bir üyesine geçmesini önlemeye yardımcı olacaktır.

Grip gibi virüsler nemli yüzeylerde hayatta kalabilir. Hasta olduğunuzda diş fırçası tutacağını kimseyle paylaşmayın. Virüsler, örneğin diş fırçanızın başka birine dokunması gibi fiziksel temas yoluyla yayılabilir.

 

  •  Diş Fırçası Nasıl Temizlenir ? Diş Fırçası Nasıl Dezenfekte Edilir ? Diş Fırçası Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ? Elektrikli Diş Fırçası Nasıl Temizlenir? 

Yorum Gönder

0 Yorumlar