5 Basit Yolla Uyku Apnesinden Nasıl Kurtulursunuz ?

Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir
Uyku Apnesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir ?

Bu yayınımızda Uyku Apnesi Nedir ? Uyku Apnesi Neden Olur, Belirtileri Nelerdir ?Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir ? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Uyku apnesi nedir?

Uyku apnesi, uyurken havanın solunum sisteminizden düzgün bir şekilde geçmemesi durumudur. Sonuç olarak, uyurken iyi nefes almıyorsunuz. Sonuç olarak, uykunuzda nefes nefese kalabilir ve yorgun veya ağız kuruluğu ile uyanabilirsiniz.

Uyku Apnesi Olup Olmadığımı Nasıl Anlarım ?  Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir ?

Çok yüksek sesle horlarsanız, yorgun bir ağız kuruluğuyla uyanırsanız, gün içinde çok uykulu olma eğilimindeyseniz veya uyku kesintisi yaşıyorsanız, uyku apneniz olma ihtimali yüksektir.

uyku apnesi nasıl geçer
Uyku Apnesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir ?

                                    

Uyku Apnesi Risk Faktörleri Nelerdir ?

Uzmanlara göre uyku apnesi zihinsel sağlık sorunlarını tetikleyebilir, zayıf bağışıklık fonksiyonuna yol açabilir, hafıza kaybına katkıda bulunabilir ve hatta kalp yetmezliği riskinizi artırabilir  .

Uyku Apnesi Geleneksel Tedavisi Nedir ? 

CPAP tedavisi ve hatta bazı durumlarda ameliyatlar bile uyku apnesi için en yaygın geleneksel tedavilerdir.

CPAP tedavisini okursanız, belki de herkesin tedaviyi tolere edemediğini anlarsınız. Bu nedenle bazıları uyku apnesine alternatif çözümlere sahip olmak isteyebilir. Aşağıda 5 alternatif uyku apnesi tedavisi seçeneğinin bir listesi bulunmaktadır:

1. Bir Oral Cihaz

CPAP tedavisini tolere edemeyen hastalarda uyku apnesi için en iyi alternatif tedavi oral apareydir. Dili yerinde tutarak ve bu süreçte hava yolunu açarak çalışır. “Ağızdan uyku apnesi tedavi cihazları, dili yerinde tutarak veya hastanın çenesini öne kaydırarak hava yolunun çökmesini önler, böylece hastalar uyurken nefes alabilir. Bir uyku teknolojisi uzmanı, uyku tıbbı konusunda eğitimli bir diş hekimi tarafından takılan bir oral cihazı titre edebilir.”

2. Uygun Egzersizler

Doğru egzersizler daha iyi nefes almanıza yardımcı olabilir. Bazı nefes egzersizleri yapın. Uyku apnesi uykudayken vücutta oksijen eksikliğini içerdiğinden, uygun egzersiz yoluyla enerji seviyelerini artırmak oksijen alımını artırır ve uyku apnesini azaltır. Yoga yapmanız şiddetle tavsiye edilir. Yoga, gelişmiş nefes alma, artan enerji ve daha sağlıklı bir kalp ile ilişkilidir.

3. Günlük Alışkanlıklarınızdan Bazılarını Değiştirin

Uzmanların bildirdiğine göre , yatmadan önceki birkaç saat içinde herhangi bir ağır yemek veya kafein almazsanız ve hatta tutarlı uyku saatlerini koruyarak uyku apnesi azaltılabilir.

Ayrıca, sigara içmeyi bırakmayı veya içmeyi azaltmayı düşünün. Sigaranın hava yollarınızın iltihaplanmasına ve şişmesine neden olduğu bilinmektedir.

uyku apnesi
Uyku Apnesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir ?

                                         

4. Kilo Kaybı

Sağlıklı bir kiloyu korumak, uyku apnesinden kurtulmada oldukça etkilidir. Fazla kilolu olmak, dar hava yollarına sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu da hava akışını engeller ve nefes nefese kalmanıza veya horlamanıza neden olur. Sağlıklı kiloyu korumak, hava yolunu uygun şekilde açık tutar ve hava akışını kolaylaştırır.

5. Nemlendiricileri Kullanma 

Uyku apnenizden bir dereceye kadar kurtulmak için nemlendiriciler kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunun nedeni nemli havanın nefes almayı kolaylaştırmasıdır. “Nemlendiriciler havaya nem katan cihazlardır. Kuru hava vücudu ve solunum sistemini tahriş edebilir. Nemlendirici kullanmak solunum yollarınızı açabilir, tıkanıklığı azaltabilir ve daha net nefes almayı teşvik edebilir. Ek faydalar için nemlendiriciye lavanta, nane veya okaliptüs yağı eklemeyi düşünün. Bu üç esansiyel yağın bilinen anti-inflamatuar ve yatıştırıcı faydaları vardır.”

Horlamanız uyku apneniz olduğu anlamına gelmez. Öğrenmek için birinden çok yüksek sesle horlayıp horlamadığınızı veya uykunuzda nefes nefese olup olmadığınızı kontrol etmesini isteyin. Bazı durumlarda uyku apnesi hastaları horlama bile yapmaz. Bu nedenle, uyku apnesinden şüphelenmek için makalenin başlarında listelenen diğer semptomları arayın. Bazı ciddi dönüşler alabilen bir bozukluktur. Bu nedenle, uyku apneniz varsa, uyku apnesi tedavilerine bugünden başlayın!

Yorum Gönder

0 Yorumlar