Astım Hastaları Hangi Sporları Yapabilir ?

Astım Hastaları Hangi Sporları Yapabilir ?

                                           

Bu yayınımızda Astım ve Spor İlişkisi Nasıl Olmalıdır ? Astım Hastaları Hangi Sporları Yapabilir ? gibi sorulara cevap verilmiştir.

Astım ve spor bir arada mı ? Evet, çünkü araştırmalara göre spor bronşları güçlendiriyor ve astım semptomlarını önemli ölçüde azaltıyor. Ancak tüm sporlar bunun için ideal değildir.

Dünya genelinde astımdan etkilenen sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Astım, günlük yaşamı biraz kısıtlayabilir - etkilenenlerin çoğu spor hakkında düşünmek bile istemez. Ancak astımdan muzdarip olanlar mutlaka onsuz yapmak zorunda değildir. Uzmanların bildirdiğine göre, dayanıklılık sporu astım semptomlarını önemli ölçüde azaltabilir.

Astım Nedir?

Astım, şu anda tedavisi olmayan kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Hava yollarını daraltır ve çocuklar sıklıkla etkilenir.

Astım öksürük nöbetlerini veya nefes darlığını tetikleyebilir. Etkilenen insanlar genellikle göğüste sıkışma veya ıslık solunum seslerinden şikayet ederler.

Alerjik ve alerjik olmayan astım türleri arasında bir ayrım yapılır. Alerjik astım, saman nezlesi veya nörodermatit içerir, bağışıklık sistemi dış uyaranlara aşırı tepki verir.

Örneğin polen, hayvan kılı veya ev tozu akarları alerji tetikleyicileri olarak kabul edilir.

Alerjik olmayan astım türleri genellikle 30 yaşından sonra ortaya çıkarken, alerjik astım çocuklukta başlar.

Astım ve Spor: Günde 30 Dakika 

Kanada'daki Concordia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günlük egzersiz yapan astım hastalarının astım semptomları üzerinde günlük egzersiz yapmayanlara göre iki buçuk kat daha iyi kontrole sahip olduğunu gösteriyor.

Günde 30 dakika bisiklete binmek, yürüyüşe çıkmak veya yavaş yoga yapmak semptomları hafifletmek için yeterlidir.

Çalışma için, 20 ila 50 yaşları arasında orta ve şiddetli astımı olan bir grup hastaya, normal ilaç ve tedavilerine ek olarak haftada iki kez 30'ar dakikalık yoğun dayanıklılık eğitimi verilirken, diğer gruba antrenman yapılmadı.

Üç ay sonra Profesör Martin Kohlhäufl, eğitim alan hastaların değerlerini eğitim talimatı olmayanlarla karşılaştırdı. Sonuç: Egzersiz yapan tüm astım hastaları ayda yaklaşık 24 gün semptomsuzdu - egzersizsiz kontrol grubu sadece 16 gün boyunca. Eğitim sadece astıma özgü yaşam kalitesini iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda hastaların ruhsal durumlarını da eğitimle önemli ölçüde iyileştirdi.

Kohlhäufl, "Astım hastaları için dayanıklılık eğitimi de koşulsuz olarak tavsiye edilir" diyor. 

Astım Hastaları Hangi Sporları Yapabilir ?
                                       

Astımlılar Hangi Sporları Yapabilir ?

Astım hastasıysanız mutlaka doktorunuzla konuşmalı ve durumu birlikte tartışmalısınız. Ancak temel kural şudur: Vücudunuzu dinlediğiniz sürece yapmak istediğiniz herhangi bir sporu yapabilirsiniz.

Akciğerleri ve solunum kaslarını da güçlendiren sporlar özellikle astımlılar için uygundur. Ve bu öncelikle aşağıdakiler gibi klasik dayanıklılık sporlarını içerir:

  • Koşmak
  • Yüzmek
  • Bisiklete Binmek 
  • Kürek Çekme
  • Dans
  • Yürüyüş
  • Jimnastik

Futbol, ​​hentbol veya voleybol gibi grup sporlarında astımlıların her an durabileceği unutulmamalıdır. Kaya tırmanışı veya yelken gibi sporları da yapabilirsiniz ancak daha dikkatli olmanız gerekir - mola verebilmelisiniz.

Klasik kuvvet antrenmanı da  semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Duruşu iyileştiren ve solunum kaslarını güçlendiren hedefe yönelik egzersizler ile nefes derinliği arttırılabilir .

Önerilerin arkasında nefes alma ekonomisinin iyileştirilmesi var . İyi eğitimli bir kişinin vücuda yeterli oksijen sağlaması için daha az nefes alması gerekir.

Bu, solunum kaslarını rahatlatır ama aynı zamanda sizi zihinsel olarak da rahatlatır. Çünkü daha fazla hava rezervine sahip olma hissi, eğitimsiz astımlıların özellikle duyarlı olduğu tehdit edici nefes darlığı korkusunun ortadan kalkması anlamına gelir. 

Eğitime Nasıl Başlarsınız ?

İdeal olarak, kendi hızınızda antrenman yapmanıza izin veren bir spor seçin. Özellikle yeni başlayanlar için yavaş başlamaları tavsiye edilir. Düzenli eğitim size kısa sürede sonuç verecektir.

Örneğin,  her sabah tempolu bir şekilde 1.5 km koşmak iyidir.

Astımlılar ayrıca egzersiz sırasında efor ve dinlenme arasında ani değişikliklerden kaçınmaya çalışmalıdır. Bu rahatsızlığa neden olabilir, bu nedenle egzersizden önce ısınmanız ve tempoyu yavaş yavaş artırmanız önerilir.

Astım Hastaları Hangi Sporları Yapabilir ?
                                             

Eğitim Sırasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Antrenman sırasında nabzınızı dikkate alma imkanınız varsa anaerobik eşiği aşmamaya özen gösterilmelidir. Anaerobik eşik bireyseldir ve eğitilebilir.

Nabzınızı ölçemiyorsanız, nefesiniz kesilir kesilmez yavaşladığınızdan emin olun - vücudunuzu dinleyin ve aşırıya kaçmayın!

Anaerobik Eşiği Nasıl Belirleyebilirim?

Conconi testi kullanılarak belirlenebilir ve özellikle eğitime hazırlanırken astım hastaları tarafından dikkate alınmalıdır.

Antrenmanınızı ciğerlerinizin mevcut performansına uyarlamaya çalışın. Eğitimli astımlılar bile herhangi bir semptomu tetiklememek için her zaman stres limitlerine dikkat etmelidir.

Tek başına antrenman yapmaktan hoşlanmayanlar ise özel astım spor gruplarına katılma seçeneğine sahiptir .

Nefes Darlığı veya Astım Krizi?

Belirli bir nefes darlığının zindelikten mi yoksa astım krizinden mi kaynaklandığını öğrenmek istiyorsanız , tepe akış ölçer ile solunum akışını kontrol edebilirsiniz.

Ağızlıklı küçük cihaz, hava yollarının performansını ölçer ve tepe akışını belirler. Spor doktorlarının tavsiyesi, temel olarak egzersizden önce bir kez ve yoğun nefes almanız gerektiğinde ikinci kez en yüksek akışı ölçmektir.

İkinci ölçüm yüzde 15 ila 20'den daha az düşerse, bu zayıf bir fitness seviyesinin ve daha az astım krizinin bir göstergesi olabilir. 

Önemli not:  Bu makaledeki bilgiler yalnızca genel bilgiler içermektedir. Bir sağlık sorununu netleştirmek için eğitimli ve tanınmış bir doktora gitmenizi öneririz.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar