Topuk Ağrısı Neden Olur ? Nasıl Geçer ?

Topuk Ağrısı Neden Olur ? Nasıl Geçer ?


Bu içeriğimizde Topuk Ağrısı Nedir ? Topuk Ağrısı Neden Olur ? Topuk Ağrısı Nasıl Geçer ? Topuk Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir ? Topuk Ağrısına Ne İyi Gelir ? Topuk Ağrısı İçin Egzersizler Nelerdir ? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Lütfen okumaya devam ediniz...

Topuk ağrısının (tıbbi: tarsalji) farklı nedenleri olabilir. Örneğin, birçok koşucu aşırı kullanımın bir sonucu olarak topuk ağrısı yaşar. Kemik çıkıntıları (topuk dikeni), kırık kemikler ve romatizmal hastalıklar da topuk ağrısını tetikleyebilir. Burada topuk ağrısının olası nedenleri ve tedavileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi okuyabilir ve topuk ağrısını kontrol altına almanıza yardımcı olacak ipuçlarını ve egzersizleri öğrenebilirsiniz.

Hızlı ve Genel Bakış

Nedenleri : ayak tabanında tendinit (plantar fasiit veya plantar fasiit ), topuk mahmuzları, Aşil tendonunda patolojik değişiklikler , bursit, kırık kemikler, Bechterew hastalığı , S1 sendromu, tarsal tünel sendromu, topuk ve skafoid kemiklerin konjenital füzyonu

Doktora ne zaman gidilmeli ? Topuk ağrısı daha uzun sürüyorsa, eforla artıyorsa, yürümeyi kısıtlıyorsa veya eklem şişmesi gibi diğer semptomlar eşlik ediyorsa.

Teşhis : Doktor-hasta görüşmesi ( anamnez ), fizik muayene, X-ışını (örn. bir kemik kırığından şüpheleniliyorsa), manyetik rezonans görüntüleme (örn. Aşil tendonunda değişikliklerden şüpheleniliyorsa), elektromiyografi ve elektronörografi (tarsal tünel sendromu varsa) şüpheli).

Tedavi : nedene bağlı olarak, örneğin topuk mahmuzları, özel ayakkabı ekleri, ağrı kesiciler, fizik tedavi ve gerekirse ameliyat. Altta yatan bir hastalık yoksa: Topuk ağrısına karşı öneriler ve egzersizler.

İpuçları ve egzersizler : Fazla kilolu olmaktan kaçının , ayaklarınızı düzelttirin, aşırı oturmaktan kaçının, dar ayakkabılardan kaçının, spordan önce ısının, ölçülü egzersiz yapın, akut ağrı durumunda (örneğin koşarken) ayaklarınızı yükseltin , serinleyin ve alın kolay.

Topuk ağrısı: nedenleri

Topuk ağrısının çeşitli nedenleri olabilir. Burada hangilerinin en önemli olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ayak tabanının tendiniti (plantar fasiit veya plantar fasiit)

Plantar fasiit, topuk kamburunda (topuk kemiği kamburu) tendon plakası bağlantısının aşınmayla ilişkili (dejeneratif) bir hastalığıdır. Tendon plakası, topuk kamburunu ayak topuzuna bağlar ve birlikte ayağın uzunlamasına kemerini oluştururlar. Plantar fasiit topukta basınç ağrısına neden olur.

Bu basınç ağrısı başlangıçta sadece ayak yüklendiğinde, yani üzerine basıldığında ortaya çıkar. Ancak sabahın ilerleyen saatlerinde yataktan kalktıktan ve istirahat ettikten sonra ayak sırtında da topuk ağrısı oluşabilir. Ağrı bazen o kadar şiddetli hale gelir ki, etkilenenler artık yürüyemez. Topuğa yük bindikten sonraki gün artması da bu topuk ağrısının tipik özelliğidir.

Plantar fasiitin bir sonucu olarak ortaya çıkan topuk ağrısına genellikle koşma veya zıplama gibi fiziksel aktiviteler neden olur. Ancak hastalık yaşa bağlı doğal aşınma ve yıpranma sonucu da ortaya çıkabilir.

Topuk Dikeni

Topuktaki ağrı da bir topuk mahmuzunu gösterebilir. Bu, topuk kemiğinde diken benzeri bir kemik büyümesidir, ancak mutlaka acıtmaz.

Konuma bağlı olarak, doktorlar alt (plantar) ve üst (arka) topuk dikeni arasında ayrım yapar.

Alt (plantar) topuk mahmuzu (calcaneus spur), ayağın kısa kaslarının ve ayak tabanının tendon plakasının başladığı topuk kamburunun alt tarafında ortaya çıkar. Topuk kemiğinin alt orta ucunda şiddetli basınç ağrısını tetikler. Ayak yüklü ise ayak tabanında batma şeklinde bir ağrı olur. Aşırı durumlarda, etkilenenler yalnızca ön ayaklarına basabilir.

Üst (arka) topuk dikeni (Haglund ekzostoz, Haglund topuğu) daha az görülür. Aşil tendonunun insersiyonunda gelişir. Etkilenen kişiler, sağlam ayakkabılarla yürüdüklerinde veya ayakta durduklarında baskı ve ağrı hissederler. Ek olarak, Aşil tendonunun yerleştirilmesi canınızı yakabilir.

İsterseniz buraya tıklayarak TOPUK DİKENİ NEDİR ? BELİRTİLERİ NELERDİR ? TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR ? gibi soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Aşil tendonundaki patolojik değişiklikler

Üst topuk bölgesi ağrıyorsa, genellikle arkasındaki Aşil tendonunda patolojik değişiklikler olur. Aşil tendonu insan vücudundaki en güçlü tendondur. Baldır kasını topuk kemiğine bağlar. Topuk kemiğindeki Aşil tendonu tutunma yeri kireçlenirse basınç ağrısı ile lokal şişlik oluşabilir. Bu semptomlar, Aşil tendonu bağlantısı aşırı gerildiğinde veya iltihaplandığında da ortaya çıkabilir.

Bursit

Aşil tendonu ile topuk kemiğinin birleştiği bölgede iki adet bursa bulunur. İltihaplandıklarında sıklıkla topuk ağrısı oluşur.

Bursalardan biri Aşil tendonu ile topuk kemiği (Bursa subachillaea) arasında bulunur. Örneğin üst topuk mahmuzu, aşırı kullanım veya gut gibi belirli hastalıklar nedeniyle  iltihaplanabilir .

İkinci bursa (bursa postachillaea) Aşil tendonu ile cilt arasında bulunur . Ayağınıza tam oturmayan, sıkıştıran veya sürten ayakkabılar giyerseniz iltihaplı hale gelebilir.

Kırık

Topuk bölgesindeki kırık bir kemik, örneğin kırık bir topuk kemiği de topuk ağrısına neden olabilir. Kırıkların çoğu kaza sonucu oluşur. Ancak yorgunluk kırıkları (stres kırıkları) olarak adlandırılanlar da vardır. Örneğin profesyonel koşucularda aşırı yüklenmiş kemiklerde oluşabilirler. Kaval kemiği, metatarsal ve topuk özellikle sıklıkla etkilenir. İkinci durumda, topuk ağrısı oluşur.

Bechterew hastalığı (ankilozan spondilit)

Bechterew hastalığı kronik, inflamatuar, romatizmal bir hastalıktır. Omurganın giderek kemikleşmesine ve sertleşmesine yol açabilir . Diğer eklemler ve organlar da etkilenebilir.

Bechterew hastalığının yaygın semptomları, örneğin eklem iltihabı, sabah tutukluğu ve değişken kalça ağrısıdır. Lomber omurganın hareketliliği genellikle sınırlıdır ve ağrı uyluklara, hatta sıklıkla topuklara yayılır.

S1 sendromu

Omurgada sıkışmış bir sinir topuk ağrısının arkasına saklanabilir. S1 sendromu olarak adlandırılan durumda, birinci sakral omurda omurilikten çıkan sinir kökü daralır. Daralmanın nedeni örneğin lokal bir bel fıtığı olabilir . Sonuç, kalçadan aşağıya, uyluk ve alt bacağın arkasına uzanan, topuktan ayağın dış kenarına (ayak parmakları üç ila beş dahil) yayılan tek taraflı ağrıdır.

Tarsal Tünel Sendromu

Burada da bir sinir, yani tarsal kanaldaki tibial sinir sıkışır. Bu, ayak bileği kemiği, topuk kemiği ve iç malleolün oluşturduğu bir tür tünel ve ayrıca bir "çatı" olarak bant benzeri bir yapıdır. Tarsal tünel sendromunun semptomları ayak tabanının tamamında, ayak parmaklarının fleksör tendonlarında veya sadece topukta karıncalanma , yanma ve rahatsızlık hissini içerir. Topuk ağrısı baldıra yayılabilir. Ayrıca iç ayak bileğinin arkasında yoğun baskı ağrısı vardır.

Tarsal tünel sendromunun bir başka belirtisi: ayak tabanları normalden çok daha az ter salgılar.

Topuk ve naviküler kemiğin füzyonu (coalitio calcaneonaviculare)

Topuk ve navikula kemikleri doğuştan kaynaştığında ayak bileği ve Chopart ekleminin (tarsal eklem) hareketi kısıtlanır. İlk belirtiler genellikle okul çağında ortaya çıkar: uzun süre ayakta durmak ve yürümek, kronik ayak ağrısına (topuk ağrısı dahil) yol açar. Ek olarak, ayak bilekleri hareket ederken sertleşir.

Topuk Ağrısı Neden Olur ? Nasıl Geçer ?

                                             

Bu belirtiye sahip hastalıklar

Semptomun ortaya çıkabileceği hastalıklar hakkında buradan daha fazla bilgi edinin:

Topuk dikeni

Tarsal Tünel Sendromu

Fibrom

Düz taban

Topuk ağrısı: ipuçları ve egzersizler

Halihazırda topuk ağrısı çekiyor musunuz veya topuk ağrısını etkili bir şekilde önlemek mi istiyorsunuz? O zaman aşağıdaki ipuçları ve alıştırmalar size yardımcı olabilir.

Uzun süredir topuk ağrınız varsa, belirtilerinizin nedenlerini açıklığa kavuşturmak için her zaman bir doktora (aile hekimi veya ortopedist) başvurmalısınız. Daha sonra doktor tarafından medikal tedaviye ek olarak belirtilen ipuçlarını ve egzersizleri uygulayabilirsiniz.

Topuk ağrısına karşı ipuçları

Aşağıdaki ipuçlarına uyarsanız, topuk ağrısını sıklıkla etkili bir şekilde giderebilir ve önleyebilirsiniz:

  • Fazla kilolu olmaktan kaçının : Her ekstra kilo ayakları zorlar ve topuk mahmuzlarını ve diğer ayak problemlerini teşvik eder. Bu yüzden sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olduğunuzdan emin olun. Fazla kiloluysanız, kilo vermeye çalışmalısınız.
  • Ayaklarınızı düzelttirin : Düztabanlık gibi yanlış hizalamalar topuk dikenine neden olabilir ve bu nedenle topuk ağrısını tetikleyebilir. Bu nedenle ayak şekil bozukluklarını tedavi ettirmelisiniz.
  • Aşırı oturmaktan kaçının
  • Dar ayakkabılardan kaçının
  • Egzersizden önce ısınmak : Egzersizden önce kaslarınızı, tendonlarınızı ve bağlarınızı ısıtın. Aksi takdirde, diğer şeylerin yanı sıra Aşil tendonu hızla aşırı yüklenebilir. Topuk ağrısı ile iltihaplanma genellikle sonuçtur.
  • Orta Derecede Egzersiz Yapın: Egzersizle aşırıya kaçmayın . Bu şekilde, örneğin topukta ağrılı yorgunluk kırılmalarının önüne geçilebilir.
  • İlk yardım önlemlerini uygulayın: Akut topuk ağrısı durumunda, etkilenen ayağı yüksekte tutmalı, soğutmalı ve dinlendirmelisiniz.

Temel olarak, topuk ağrısını her zaman ciddiye almalısınız. Topuk ağrınız varsa, egzersiz yapmayın veya egzersizi durdurun. Etkilenen ayağın yükseltilmesi, soğutulması ve dinlenmesi akut ağrıya karşı yardımcı olur.

Topuk ağrısı için egzersizler

Uzmanlar, topuk ağrısını önlemek veya akut rahatsızlığı gidermek için düzenli baldır eğitimi önermektedir. Örneğin, aşağıdaki esneme egzersizlerini her gün yapabilirsiniz:

Topuk ağrısına karşı egzersiz 1

Bir duvarın biraz önünde durun ve avuç içlerinizle duvara yaslanın (kollar neredeyse tamamen uzatılmış). Topuk ağrısı olan bacağınızı biraz daha geriye yerleştirin, böylece diz düzleşir ancak ayak tabanı yerde kalır. Diğer bacak diz hafifçe bükülü olarak önde durur. Her iki ayağın parmak uçlarının duvara dönük olması önemlidir. Şimdi baldırdaki ve etkilenen (arka) bacağın kemerindeki gerginliği artırmak için hafifçe öne doğru eğin (yani dirseklerinizi bükün). Ayağınızın tabanının tamamının yerde olduğundan emin olun (topuğunuzu kaldırmayın!). Bu konumu yaklaşık 10 saniye basılı tutun. Ardından kendinizi tekrar dik konuma getirin. Egzersizi 20 kez tekrarlayın.

Topuk Ağrısı Neden Olur ? Nasıl Geçer ?

                                                      

Topuk ağrısına karşı egzersiz 2

Bir basamakta ayaklarınızın başları geriye dönük olacak şekilde durun ve tırabzanı bir elinizle tutun. Şimdi topuklarınızı olabildiğince aşağı doğru yavaşça itin. Pozisyonu 10 saniye tutun ve egzersizi 20 kez tekrarlayın.

İki egzersiz de egzersiz öncesi ısınma programınız için çok uygundur.

Topuk ağrısı: açıklama ve formlar

Topuk ağrısı, dinlenirken veya kendinizi zorlarken ortaya çıkan topuk ağrısıdır. Etkilenenler genellikle ayağın arkasına basarken ağrıyı hissederler.

Ağrının bulunduğu yere bağlı olarak, aşağıdakiler arasında bir ayrım yapılır:

Alt veya Plantar Topuk Ağrısı : Bu, topuğun altındaki ağrıdır. Bunlara genellikle tendon plakasının iltihaplanması (plantar fasiit) veya alt topuk dikeni neden olur.

üst veya dorsal topuk ağrısı : Aşil tendon bağlantısının ağrıdığı yer burasıdır. Bu topuk ağrısı genellikle Aşil tendonunun bağlanma noktası aşırı yüklendiğinde veya iltihaplandığında veya üst topuk dikeni olduğunda ortaya

Topuk ağrısı: ne zaman doktora görünmeniz gerekir ?

Bir doktor ziyareti şu durumlarda belirtilir:

  • Uzun süreli topuk ağrısı
  • Eforla artan topuk ağrısı
  • Yürümeyi kısıtlayan topuk ağrısı
  • Eklem şişmesi gibi diğer semptomların eşlik ettiği topuk ağrısı

Topuk ağrısı: doktor ne yapar?

Doktor önce tıbbi geçmişinizi (anamnez) toplar. Size topuk ağrınızı detaylı olarak soracaktır. Örneğin topuğunuzun ne kadar süredir ağrıdığı, tam olarak neresinin ağrıdığı ve bacağınızın arkası gibi başka şikayetleriniz olup olmadığı önemlidir.

Anamnez ile bağlantılı olarak, çeşitli muayeneler topuk ağrısının nedeninin belirlenmesine yardımcı olabilir. En önemli araştırmalar şunları içerir:

Fiziksel muayene: Burada doktor, örneğin topuk bölgesinde topuk mahmuzunu gösterebilecek basınç ağrısı veya kemik şişmesi olup olmadığını test eder. Diğer şeylerin yanı sıra eklemlerinizin ne kadar esnek olduğunu, kaslarınızın ne kadar güçlü olduğunu ve normal yürüyüp yürüyemeyeceğinizi de kontrol eder.

Röntgen muayenesi: Röntgen görüntüleri, örneğin kırık kemikleri, topuk mahmuzlarını ve topuk ile skafoid kemiklerin kaynaşmasını görünür hale getirir. Bechterew hastalığından şüpheleniliyorsa, bir röntgen muayenesi de kesinlik sağlayabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (manyetik rezonans görüntüleme, MRI): Eğer doktor topuk ağrısının arkasında Aşil tendonundaki patolojik değişikliklerin olduğundan şüpheleniyorsa, bu şüpheyi araştırmak için manyetik rezonans görüntüleme kullanabilir. Bechterew hastalığı manyetik rezonans görüntüleme ile de tespit edilebilir.

Elektromiyografi (EMG) ve elektronörografi (ENG): Sebep olarak tarsal tünel sendromundan şüpheleniliyorsa, doktor bir EMG veya ENG kullanarak kasların ve sinirlerin elektriksel aktivitesini ölçebilir.

Topuk ağrısı: tedavi

Topuk dikeni gibi altta yatan bir durum veya bir yaralanma (kırık bir kemik gibi) topuk ağrısına neden oluyorsa, tedavi edilmesi gerekir. Örneğin topuk mahmuzunuz varsa doktorunuz ayakkabılarınız için özel tabanlık önerebilir veya fizik tedaviler (örneğin şok dalga tedavisi) ve ağrı kesici ilaçlar verebilir. Bir topuk dikeni genellikle sadece bu konservatif tedavi önlemlerine rağmen topuk ağrısı devam ederse ameliyat edilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar