Şaşırtan Gelenek,Berdel Nedir? Berdele Dair Tüm Merak Edilenler >>>

berdel-evlilik-neden-yapilir
Berdel Nedir ? Berdel Neden ve Nasıl Yapılır ?



Berdel nedir?Kelime anlamı olarak 'berdel' varlıklarına göz yumulan anlamına gelmektedir. '' Berdel Nedir '' ''Berdel NeDemek'' Bir evlilik töresi veya gelin değiştirme (gelin değiş tokuşu) olarak da bilinmektedir. Doğuda berdel sıkça başvurulan bir gelenektir.



Berdel Evlilik Doğu ve Güneydoğu'yu esir alan ve 'kan davası'na önlem olarak uygulanmaktadır,'berdel neden yapılır' kürtçe dilinde  'onun yerine' anlamına gelmektedir ve çocuk yaşlardaki bireylerin feda edilmesine sebep olmaktadır,bu uygulama bu inanışa sahip olan insanlarca bir onur kurtarma yoludur.

''Berdel NeDemektir ve  Berdel Evlilik Nasıl Yapılır ? ''

Berdel nasıl yapılır? 
Bir aile genel itibariyle yoksulluk nedeniyle başlık parasını denkleştiremediği zamanlarda karşı taraftan gelin alabilmek adına kendi kızlarını 'berdel'  etmektedir. Berdel nerelerde vardır ? Çoğunlukla Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da başlık parasını denkleştiremeyen ailelerin kullandığı bir yöntem olan 'berdel'de aileler kız çocuklarını aralarında değiş tokuş ederek erkek çocuklarıyla evlendirmektedirler.


berdel-nedir-berdel-neden-yapilir-berdel-nasıl-yapılır
Berdel Nedir ? Berdel Neden ve Nasıl Yapılır ?

Aile İçi Berdel 

Genç bir kız baba,amca ya da amcasının oğlu ile berdel usulü ile evlendirilebilmektedir ve çıkan kan davalarında kızların 'kan berdeli' veya 'kanın rüşveti' olarak karşı tarafa verdikleri de gözlemlenebilmektedir

Berdel yapan aileler artık akraba oldukları için aralarında bir kan davası varsa böylelikle sonra ermiş olur.

Şayet evlendirilen iki tarafta bu evlilikten razı değil ise ve de resmi nikahları yok ise bu durum yasal değildir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar