Mide Ekşimesi ve Mide Yanması Neden Olur ? Mide Yanmasına Ne İyi Gelir



Mide Yanması ve Ekşimesine Ne İyi Gelir


İnternet ortamında Mide yanmasına ne iyi gelir,mide ekşimesi neden olur,mide ekşimesine iyi gelir,mide ekşimesine iyi gelen şeyler,mide yanması neden olur sorusunu merak edenler ve mide yanması tedavi yolları sorularına cevap arayanlar bir hayli fazla.


Genellikle yemek yedikten sonra karşılaşılan,rahatsız ve de huzursuz olmamıza neden olan mide yanması ya da mide ekşimesi; gastrit, reflü, ülser gibi ciddi hastalıkların yanı sıra tükettiğimiz birtakım yiyeceklere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Süreklilik arz etmediği müddetçe sağlık açısından herhangi bir sorun teşkil etmese de rahatsız edici bir etkisi olan mide yanması; mide asidinin taşarak yemek borusuna doğru kaçması, gırtlakta yanma ve ekşime şeklinde belirtilerini gösteriyor.

Mide yanması için...

Sindirimi kolay olmayan besinlerin tüketilmesi, domatesi ve salçası bol olan gıdalar, asit miktarı yüksek olan ekşi yiyecekler; mide yanmasına neden olan en önemli faktörler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Yoğun miktarda abur cubur, kızartma ve sarımsak tüketimi de midede, gırtlağımızda ve yemek borumuzda yanma ve ekşime hissetmemize neden oluyor.




MİDE EKŞİMESİNE NE İYİ GELİR ?


Mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engellemek için yemeklerden hemen sonra yatar pozisyona geçilmemelidir. Mümkünse dik bir şekilde oturmayı denemelisiniz.
Uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeyi kesin.
Asit oranı yüksek olan siyah çay ve de kahve tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırın.

Günlük rutininize kısa süreli de olsa kolay egzersizleri ekleyin. Örneğin her gün yarım saatlik bir yürüyüş sağlığınız açısından birçok fayda sağlayacağı gibi mide ekşimeleri ile karşılaşma ihtimalinizi de azaltır.
Fast-food gibi besinler tüketmekten olabildiğince kaçının.
Öğünlerinizde sindirimi zor olan aşırı yağlı ve ağır yiyecekler tüketmektense hafif gıdalar tüketin.

Aşırı şekerli yiyeceklerden olabildiğince sakının.
Sigara ve alkolden elinizden geldiğince uzak durun.
Birçok kaynakta elma sirkesinin mide yanmasına iyi geleceği belirtilmektedir. 

Bu konuyla ilgili şimdiye kadar yapılmış tek bir araştırma bulunmaktadır. Bu araştırmada da sadece işlenmemiş ve filtrelenmemiş elma sirkesinin mide yanmalarına bir miktar iyi gelebileceği tespit edilmiştir. Elma sirkesinin mide yanmasına ne düzeyde iyi geleceği ile ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Karbonatlı su da sıklıkla mide yanmasına iyi geldiği belirtilerek tavsiye edilir ancak bu yöntemin de yaygın olarak işe yarayacağını gösteren bir veri bulunmamaktadır.

Sizler için derlediğimiz mide ekşimesine iyi gelen besinler listesine gelin yakından bakalım.

               


YUMURTA BEYAZI

Haşlanmış yumurtanın beyazı tüketilmelidir.




SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

 Mide yanması yaşadığınızda süt ürünleri tüketmek kısa vadede bir miktar iyileşme görmenizi sağlayabilir.



KEKİK VE ZENCEFİL ÇAYI

Aktardan temin edebileceğiniz kekik veya zencefili demleyerek ve yemeklerden yarım saat sonra içerek; gün içerisinde yediğiniz yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırabilirsiniz.







HİNDİSTAN CEVİZİ SÜTÜ

Hindistan cevizi sütü potasyum ve elektrolitler bakımından oldukça zengindir.Mide asidi nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıkları önlemek için düzenli olarak gün içerisinde bir defa hindistan cevizi sütü içebilirsiniz.





BAL

Doğal ve hakiki bal; mide asidinin yanı sıra ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklarla savaşma konusunda da oldukça başarılı bir besindir.


MADEN SUYU

Hazımsızlık kaynaklı asit oluşumunu yavaşlatma konusunda yüksek bir başarı gösteren maden suyunu yemeklerden 15-20 dakika sonra tüketerek midenizi rahatlatabilirsiniz. 


TAHILLI GIDALAR

Arpa, esmer pirinç, yulaf vb. vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan tam tahıllı gıdalar; mide ekşimesi probleminden kurtulmanız konusunda size yardımcı olabilecek diğer gıdalardandır.



BAKLAGİLLER

Mercimek, fasülye gibi içeriğinde bol miktarda bioflavionid maddesi içeren baklagiller; midenin aşırı miktarda asit oluşumu tarafından tahrip edilmesini engellemektedir.



ZEYTİNYAĞI

1 çay bardağı zeytinyağını bir miktar su ile incelterek, içebileceğiniz gibi salatanıza bol miktarda zeytinyağı ekleyerek de bir an önce geçmesini dilediğiniz mide yanmanızın şiddetini hafifletebilirsiniz.




ÇİĞ PATATES SUYU

Mide ekşimesi şikayetinizden kurtulabilmek için yapmanız gereken diğer yöntemlerden diğeri de bir adet çiğ patatesi soymak, ardından da katı meyve sıkacağında suyunu sıkmak. Bir su bardağına aktardığınız patates suyunu tatlandırmak için dilerseniz; karışıma havuç suyu da ekleyebilirsiniz.




SAKIZ

Şekersiz sakız çiğnemek ağızdaki salya üretimini arttırır ve böylece daha fazla yutkunuruz. Bu sayede de yemek borumuzdaki ve midemizdeki yanma azalır.



SU

Sağlığımız için her gün 1.5-2 litre kadar su içmemiz gerekiyor ve aslında birçoğumuz bu miktarda su içmiyoruz. Düzenli olarak bol su içmek sindirim sistemimiz açısından oldukça önemli ve mide yanması gibi sıkıntıları yaşama ihtimalimizi de düşürüyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar