Konfüçyüs Kimdir ?

Konfüçyüs Kimdir ?


Konfüçyüs kimdir,Konfüçyüscülük nedir? MÖ 551'de doğan bir Çinli filozoftur . Konfüçyüs , K'ung Fu-tzu isminin bozulmasıdır . K'ung Fu-tzu filozofun doğru adı olmasına rağmen, tarihsel olarak Batı ülkelerinde Konfüçyüs olarak anılmıştır.

Konfüçyüsçülük dini adını Konfüçyüs'ten alır ve yazılarına dayanır. Bu yazıların MÖ altıncı yüzyılda Çin yöneticilerine tavsiye olması amaçlanmış ve daha sonra Konfüçyüs'ün takipçileri tarafından incelenmiştir. Buna ek olarak, takipçileri , Konfüçyüsçülük Çin'den Kore, Japonya ve Vietnam gibi diğer Asya ülkelerine yayılırken Budizm ve Taoizm kaynaklı fikirler getirdi .

Konfüçyüs'ün vurguladığı bir fikir "güzel davranış" idi. Bir toplumdaki herkes "güzel davranış" ya da doğru davranış olarak gördüğü takdirde toplumun mükemmel olabileceğini düşünüyordu. Bu, tüm aşırı eylemlerden ve duygulardan kaçınmayı, başkalarına saygılı olmayı, aileye saygı duymayı ve atalara ibadet etmeyi içeriyordu.
Konfüçyüs, bir din kurduğunu düşünmemiş olabilir. Bir filozoftu, peygamber değil, maneviyatı değil, belirli davranışları ve iyi bir vatandaş olmayı vurguladı. Beş ilişkinin istikrarlı, mutlu bir toplumun temelini oluşturduğuna inanıyordu. Bu beş ilişki cetvel ve özne, ağabey ve küçük erkek kardeş, baba ve oğul, karı koca arasındaki ilişkileri ve iki arkadaş arasındaki ilişkiyi içerir.


Ölümünden sonra Konfüçyüs'ün torunu ve öğrencileri felsefelerini yaymaya devam ettiler. Konfüçyüs, tanrı yerine büyük bir öğretmen olarak kabul edilir. O, "Kendin için istemediğin, başkalarına yapma," ve "Kendine ve başkalarına saygı gösterecek" gibi sözleriyle bilinir. Beş ilişkiyi güçlendiren ritüeller öğretilerinin takipçileri için önemlidir.

Konfüçyüs ne zaman öldü ? MÖ 479'da öldü. Memleketi Qufu, ölümünden sonra tanındı ve şimdi birçok turistin yanı sıra yakındaki tapınakları ve Konfüçyüs'ün mezarını ziyaret etmek isteyen Çinli vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Konfüçyüs'ün kendisine adanmış birçok tapınağı onaylayıp onaylamadığı ya da takipçilerinin öğretimine devam etmesini ve onu saygı duygusunu yaratmamasını isteyip istemediği belirsizdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar