Ameliyat Sonrası Skar Doku Nedir ? Skar Doku Nasıl Geçer ?

Ameliyat sonrası skar dokusu nedir? , genellikle prosedürün amaçlanan veya kaçınılmaz bir sonucu olarak, bir hastanın doku hasarının maruz kaldığı bir operasyondan sonra oluşur. Cildin dışında veya vücutta oluşabilir. Çoğunlukla, skar dokusu normal ve zararsızdır, ancak bazı durumlarda konumuna ve büyüklüğüne göre tıbbi zorluklar gösterebilir.


Ameliyat Sonrası Skar Dokusu Nedir ?


Skar dokusu ne demek, iyileşen bir yara üzerinde vücut tarafından üretilen kalın bağ dokusudur . Başlangıçta kök kanaması için oluşan kabuk veya kan pıhtısını yavaş yavaş değiştirir . Yaranın boyutuna bağlı olarak, skar dokusu bir gün içinde oluşmaya başlayabilir ve tamamen büyümesi haftalar sürebilir. Zaman içinde olgunlaşma olarak bilinen bir süreçte yerleşir.


Tipik olarak skar dokusu, tek tek hücrelerin normal dokunun çapraz tarama düzenlemesinden ziyade bir yönde hizalandığı bir şekilde büyür. Bu onu daha kalın ve daha az esnek hale getirir. Yüzeysel yara izlerinde, bu sadece estetik bir kaygıdır. Kalp krizi gibi bir şey sonucu veya ameliyattan sonra ortaya çıkan iç yara izleri için , bu kalın ve lifli büyümeler sorunlu olabilir.

Yaygın skar dokusu ile ameliyat sonrası gelişen doku arasında fonksiyonel olarak farklı bir şey yoktur. Ameliyat veya yaralanma ile oluşturulan yüzey izleri için, boyutlarını ve görünürlüğünü azaltmak için çeşitli tedaviler vardır. 

Scar doku nasıl geçer,skar yara izi nasıl geçer ? Seçenekler arasında kimyasal kabuklar, skar dokusunu çözen enzimler ve skar dokusunu çıkarmak için daha fazla ameliyat ve yeniden ortaya çıkmasını en aza indirmek için yapılan çalışmalar vardır.

Lokasyonuna bağlı olarak, vücutta inşa edilen ameliyat sonrası skar dokusu sertliğe neden olabilir ve yakındaki eklem ve kasların esnekliğini önemli ölçüde azaltabilir. Eklemler, kaslar veya bağlar içeren ameliyatlar için ortak bir ameliyat sonrası önerisi , şişlik aşağı iner geçmez alanı rutin olarak hareket ettirmek ve esnetmektir. Bunu yapmak, kalın skar dokusu bantlarının büyümesinin minimumda tutulmasını sağlamaya yardımcı olur.



Bu tür çabalara rağmen, skar dokusunun ameliyattan haftalar, aylar veya bazen yıllar sonra çözülmesi nadir değildir. Orijinal sorunun daha ciddi bir yeni yaralanması veya nüksü ile karıştırılan küçük ama acı verici bir fenomendir. Doku normal olarak hiçbir yan etki olmaksızın iyileşir.

Cerrahinin hassas bir alanda yapıldığı bazı spesifik durumlarda, ameliyattan sonra gelişen skar dokusu biyomekanik sorunlara neden olabilir. Yaygın bir örnek, bir fıtık onarımından sonra idrar yolundaki sıkışmadır . Bu gibi durumlarda, skar dokusunu çıkarmak ve işlevselliği geri kazanmak için takip cerrahisi gereklidir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar