Kişniş Nedir ? | Kişniş Nerede Yetişir,Nerelerde Kullanılır ?


Kişniş Nedir ? | Kişniş Nerede Yetişir,Nerelerde Kullanılır ?


Kinniş nedir ? "Kişniş" terimi genellikle Coriandrum sativum bitkisinin kuru meyvesinden yapılan bir baharat anlamına gelir . Kişniş bitkisi veya Çin maydanozu olarak da adlandırılan bu bitki, havuç ve maydanoz ailesinin bir üyesidir . Meyveler veya tohumlar kahverengi veya sarımsı kahverengi bir renge sahip küçük ve yuvarlaktır. Bazen kişniş veya kişniş tohumu olarak adlandırılırlar. Bitkinin yaprakları genellikle kişniş yaprakları veya kişniş olarak adlandırılır.



Kişniş Özellikleri Nelerdir ?

Bir Coriandrum sativum bitkisinin tohumları, yaprakları ve hatta kökleri yenilebilir, ancak çok farklı lezzetleri ve kullanımları vardır. Bitki, limonla renklendirilmiş hafif ve taze bir tada sahiptir. Genellikle körilerde veya diğer Asya mutfaklarında kullanılır ve genellikle zencefil ile birleştirilir. Kişniş ayrıca sosisleri lezzetlendirmek için kullanılır ve hatta bazı sigaraların üretiminde kullanılır . Kişniş yaprakları, çoğu insanın onu sevmesi veya nefret etmesi ile sık sık aşırı reaksiyonlar ortaya çıkaran çok keskin bir tada sahiptir.

Kişniş Kullanım Alanları

Tohumlar bütün veya öğütülmüş olarak kullanılabilir. Bir birim öğütülmüş kişniş, birçok tarifte bir birim kişniş tohumu ile ikame edilebilir. Bütün tohumlar, kavurma sırasında salatalar veya et üzerine serpilebilir. Öğütülmüş baharat, baharatlı ovmak için idealdir ve genellikle marinatlarda kullanılır. Kişniş yaprakları genellikle garnitür olarak ve salsa ve guacamole için birçok tarifte kullanılır .


Kişniş Nerede Yetişir ?

Bu bitkinin baharat olarak kullanılan kurutulmuş meyvesi veya tohumuna da kişniş adı verilmektedir. Sözcük olarak kişniş Türkçeye Farsça'dan geçmiştir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da sıklıkla yetişir.

Kişniş Nasıl Yetiştirilir ?

Coriandrum sativum'un büyümesi kolaydır ve hızlı bir şekilde gelişir. İç mekanlarda veya çoğu sıcak iklimlerde yetiştirilebilir, ancak özellikle yazların sıcak ve kuru olduğu ortamlar için uygundur. Meyveler genellikle yaz sonunda olgunlaşır ve kullanılmadan önce iyice kurutulmalıdır. Sapları keserek ve bitki kesimlerini baş aşağı asarak kurutulurlar. Tohumları kurutmak için sıcak hava kullanılmamalıdır, çünkü bu baharatın lezzetinden uzaklaşacaktır.

Kişniş Tarihçesi

Bu bitki binlerce yıldır Hindistan, Çin ve Mısır'da yetiştirilmektedir. Kişnişin insan tarafından kullanılan en eski baharatlardan biri olduğuna inanılıyor ve erken Sanskritçe belgelerinde, İncil'de ve antik Çin ve Orta Doğu hikayelerinde baharatlara atıflar var. Hem afrodizyak hem de iştah uyarıcı olarak erken bir ün kazandı . Son zamanlarda, Batı ve Güneybatı mutfağında popülerlik kazanmıştır. 21. yüzyılın başlarında, İspanya ve Fas bu baharatın önde gelen üreticilerinden bazılarıydı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar