Tansiyon Nedir ? Tansiyon Ölçüm Değerleri Nedir, Normal Tansiyon Değerleri Nedir ?






Tansiyon Nedir ? Tansiyon Ölçüm Değerleri Nedir, Normal Tansiyon Değerleri Nedir ? Normal Tansiyon Değerleri Nedir ?Hipertansiyon Nedir ?


Tansiyon nedir ? Kalp sürekli olarak vücudumuza aort damarı aracılığıyla kan pompalar. Bu pompalama esnasında kan, basınçla damarlara gönderilir. Damarların iç duvarlarında oluşan basınç, tansiyon olarak ifade edilir.Kan basıncı "hayati bir işaret" olarak kabul edilir ve kanın vücutta dolaşırken kan damarlarının duvarlarındaki kuvvetini ölçer . Kalp sağlığının önemli bir göstergesidir. 

Tansiyon ölçümü iki sayıdan oluşur ve her ikisinin de normal aralıkta olması önemlidir. Birincisi
sistolik sayıdır ve bir kalp atışı sırasında basıncı ölçer. Düşük, ikinci sayı diyastoliktir ve kalp atışları arasındaki kuvveti ölçer. Bu tansiyon sayılarından herhangi biri anormal derecede yüksek görünüyorsa, hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon (HBP) adı verilen potansiyel olarak tehlikeli bir durumu gösterir .

Kan basıncı-tansiyon-okuması çoğu tıbbi muayenenin standart bir parçasıdır. Kan, vücutta dolaşırken, arterler gibi kan damarlarının duvarlarına yerleştirilen dış basıncı veya kuvveti kaydeder. Kuvvet, kanı pompaladığı için kalp tarafından üretilir ve kan damarı duvarlarından sürtünme ve dirençten etkilenebilir. Bu ölçüm tıp profesyonellerinin bir kişinin kalbinin ne kadar çalıştığını belirlemesine yardımcı olur; sağlıklı bir bireyde kan basıncı sayıları normal aralıkta olmalıdır.
Kan basıncı iki sayı kullanılarak bildirilir ve birçok insan bu sayıların ne anlama geldiğini tam olarak anlamaz. Kan basıncı sayıları için standart ölçüm birimi, mmHg olarak kısaltılmış milimetre cıvadır. İlk gelen sayıya sistolik basınç denir. Bu, kalp kası çalışırken kalp atışı sırasında arter duvarları üzerindeki baskıdır. İkinci sayı diyastolik basınçtır ve kalp kalp atışları arasında dururken, arter duvarlarındaki dış kuvveti temsil eder.

Normal tansiyon değerleri nelerdir ? Normal sistolik aralık tipik olarak 100 ila 120 mmHg arasındadır. Diyastolik sayı normal kabul edilmek için 60 ila 80 mmHg arasında olmalıdır. 110 sistolik ve 70 diyastolik okuma genellikle "70'in üzerinde 110" olarak söylenir ve "110/70 mmHg" kısmı olarak yazılır. Kan basıncı sayıları normal aralığa düştüğünde, sağlığın olumlu bir göstergesidir; düşük sayılar genellikle endişe kaynağı olarak kabul edilmez.

Hipertansiyon nedir ? Normal aralığın üzerindeki kan basıncı sayıları bir soruna işaret edebilir. Sistolik sayı 120 ile 139 mmHg arasında ve diyastolik basınç 80 ila 89 mmHg arasındaysa, kişinin dikkatle izlenmesi gereken prehipertansiyon(hipertansiyon başlangıcı) adı verilen bir durumu vardır. Sistolik 140 mmHg ve diyastolik 90 mmHg üzerindeki sayılar, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisi de dahil olmak üzere tedavi gerektiren yüksek tansiyonu gösterir. Yüksek tansiyon çok tehlikeli olabilir, muhtemelen inme ve kalp krizi gibi ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir . 180/110 mmHg'nin üzerinde bir tansiyona hipertansif kriz denir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar