Bir Haftada Neden 7 Gün Vardır. | Bilmeniz Gerekenler >>>

bir-haftada-neden-yedi-gun-vardır
Bir Haftada Neden 7 Gün Vardır. | Bilmeniz Gerekenler >>>



Bir Haftada Neden 7 Gün Vardır ?

Bu konuyu merak edenlerin sayısı bir hayli fazla. Bir haftada neden 7 (yedi) gün vardır ? Peki Bir haftada neden 8 değilde 7 gün vardır ? Haftanın favori bir günü var mıdır? Belki Pazartesi, çünkü uzun bir hafta sonundan sonra okula dönmek için sabırsızlanıyorsunuz . Belki Çarşamba, çünkü o gece piyano dersleri alacaksın. Veya Cuma, Cumartesi veya Pazar olabilir mi? Birçok kişi hafta sonu için sabırsızlanıyoruz ! Neden 1 hafta 7 gündür ?


Haftanın hangi günü sizi en çok memnun ederse, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi veya Pazar olması gerektiğini biliyoruz. Sahip olduğumuz tek seçenek bunlar, çünkü bir haftanın sadece yedi günü var. Ama neden haftada 7 gün var ?

Sonuçta, tipik bir yılda 365 gün var. Neden beş günlük 73 haftamız yok? Veya 26 14 günlük haftamız? Düşündüğün zaman, bu 365 günü istediğimiz şekilde bölemez miydik? O zaman neden hep yedi gün hafta geçirdik?

Aslında bu sorunun cevabı çok öncelere -binlerce yıl öncesine- dayanıyor. Tarihçiler muhtemelen eski Babillerle bunun başladığına inanıyorlar.

Diğer zaman dönemlerimiz, Dünya, Ay ve Güneş'in hareketi gibi doğal kaynaklara kadar takip edilebilir . Örneğin, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi bize günümüzüzü verir. Dünya'nın  güneşin etrafındaki hareketi  bize yılı verir .   Ancak, yedi günlük hafta için doğal bir açıklama yoktur .

Bazı uzmanlar eski Babillilerin ay boyunca ayın bireysel döngülerini tahmin etmek için yedi günlük bir hafta benimsemiş olabileceğine inanıyorlar .


Eski Babiller neden yedi günlük bir haftaya yerleştiler? Bazı uzmanlar bunun eski Babillerin yedi numarasının mistik bir önemi olduğuna inandıkları için olduğuna inanıyorlar . Bu inanç, o zaman tanıdıkları yedi göksel cisme odaklanmasından kaynaklanmış olabilir: Güneş, Ay, Mars, Merkür, Jüpiter, Venüs ve Satürn.

Uzmanlar, aynı gök cisimlerinin Çin ve Japonlar da dahil olmak üzere diğer eski kültürleri kendi yedi günlük haftalarını benimsemesine yol açmış olabileceğine inanıyorlar .


Yedi günlük haftanın diğer kültürlerdeki gelişimi İncil'deki yaratılış hikayesine kadar uzanabilir. Yaratılış Kitabına göre, Tanrı dünyadaki her şeyi altı günde yarattı ve sonra yedinci günü dinledi. Birçoğu bunun erken kültürler için bir model sağladığına inanıyor: altı gün çalışmak ve yedinci günde dinlenmek.

Modern takvimlerimiz hala yedi günlük haftaya bağlı. Bilginler, 321 yılında Roma İmparatoru Konstantin tarafından resmi olarak benimsenmesinin dünya çapında kabulünü sağlamlaştırdığına inanıyorlar . Konstantin Pazar günü, Hıristiyan Şabat'ı haftanın ilk günü ve Cumartesi günü Yahudi Şabat'ı haftanın son günü olarak kurdu .

Dünyadaki birçok takvim ve kültür Pazar gününü haftanın ilk günü olarak gözlemlemektedir . Bununla birlikte, pratik olarak, modern beş günlük çalışma haftası ve iki günlük hafta sonu ile birçok kişi gayri resmi olarak Pazartesi'yi haftanın ilk günü ve son Pazar günü olarak görüyor .

Yorum Gönder

0 Yorumlar