Karıncalar Nasıl Ürer? Karıncalarda Çiftleşme Nasıl Olur ? Karıncaların Yaşam Süresi >>>


karıncalar-nasıl-çifleşir
Karıncalar Nasıl Ürer? Karıncalarda Çiftleşme Nasıl Olur ? Karıncaların Yaşam Süresi >>>

Karıncalar nasıl ürer ? Karıncalarda çiftleşme nasıl olur ? Karıncalar ne kadar yaşar ? Karıncaların ömrü ne kadardır ?Karıncalar, yumurtadan larvaya, pupaya ve yetişkinliğe kadar tam bir metamorfoz geçirirler. Her karınca kolonisi, tek amacı üremek olan kraliçe ile başlar ve ona odaklanır. Kraliçe karınca kısa çiftleşme döneminde birkaç erkekle çiftleşebilmesine rağmen, bir daha asla çiftleşmez. Spermi, yumurtaları döllemek için üreme yoluna girmelerine izin veren bir kapakçığı açana kadar spermin hareketsiz kaldığı, karnının ucuna yakın bir iç kese olan spermatheka'da depolar.




Kraliçe karınca, yavrularının cinsiyetini kontrol eder. Döllenmiş yumurtalar dişiler üretir (ya nadiren üreyebilen kanatsız işçiler ya da üreyen bakire kraliçeler). Döllenmemiş yumurtalar, hiçbir işe yaramayan kanatlı erkeklere dönüşür ve yalnızca bakire bir kraliçeyi döllemek için var olur. Kraliçe dişi larvalarda kanat büyümesini ve yumurtalık gelişimini yavaşlatan bir kimyasal salgılayarak sayısız işçi üretir. Bakire kraliçeler, yalnızca koloninin genişlemesine izin verecek yeterli sayıda işçi olduğunda üretilir.


Karıncaların Yaşam Süresi Nedir ? Kraliçeler, işçilerine kıyasla daha uzun ömürlüdür ve üretken yetiştiricilerdir. Avrupa'da bulunan yaygın bir karınca olan Lasius niger kraliçesi 29 yıl esaret altında yaşarken, şehirli Firavun'un karınca kraliçesi Monomorium pharaonis'in kraliçesi yalnızca üç ay yaşıyor. Güney Amerika'daki yaprak kesici karıncanın kraliçesi, 14 yıllık ömrü boyunca 150 milyon işçi üretir.



Karıncalar Nasıl Ürer? Karıncalarda Çiftleşme Nasıl Olur ? Karıncaların Yaşam Süresi >>>
                                    

Koloni gelişiminin ilk aşaması, çiftleşmeyle başlayan kuruluş aşamasıdır; kanatlı erkekler ve bakire kraliçeler, başka bir koloniden bir eş ararken, evlilik uçuşları adı verilen büyük sürülerde yuvayı terk eder. Ateş karıncası Solenopsis'inki gibi büyük nüfusa sahip kolonilerde yüz binlerce genç kraliçe bir saatten daha kısa sürede havaya uçar , ancak yalnızca bir veya iki kişi üremeye yetecek kadar uzun süre hayatta kalır. Çoğu kuşlar , kurbağalar , böcekler , kırkayaklar , örümcekler gibi yırtıcı hayvanlar veya diğer karınca kolonilerinin savunma işçileri tarafından alınır. Benzer bir kader, çiftleştikten sonra hiçbiri hayatta kalamayan erkek karıncaları da beklemektedir.


Çiftleşmeden sonra kraliçe karıncalar ve erkek karıncalar kanatlarını kaybeder. Kraliçe, yeni yuvasına başlamak için bir yer arayışına girer. Hayatta kalırsa bir yuva kazar, yumurtlar ve tek başına tamamen işçilerden oluşan ilk kuluçkasını büyütür. Yaprak kesici karıncalarda yetişkinler yumurtalar bırakıldıktan 40–60 gün sonra ortaya çıkarlar. Küçük kız karıncalar, kraliçe karıncayı besler, temizler ve bakımını yapar. İşçiler yuvayı büyütür, ayrıntılı tünel sistemlerini kazar ve yeni yumurtaları özel kuluçka odalarına taşır. Yumurtadan çıkan larvalar beslenir ve temizlenir ve kozalardaki pupa larvalar, genç yetişkinlerin kendileri işçi olmak için ortaya çıkana kadar korunur.



Karıncalar Nasıl Ürer? Karıncalarda Çiftleşme Nasıl Olur ? Karıncaların Yaşam Süresi >>>
                          

Koloni şimdi tamamen çalışmaya ve genişlemeye ayrılmış bir zaman olan ergonomik aşamaya girer. Kraliçe karınca, tüm döngüyü yeniden başlatmak i
çin çiftleşme zamanında yuvadan ayrılan bakire kraliçeler ve erkekler üretmeye başladığında, koloninin üreme aşamasına girecek kadar büyük olması tek bir sezon veya beş yıl alabilir.




Bazı türlerde, yeni bir kraliçe tek başına yeni bir koloni kurar; diğer türlerde birkaç kraliçe bunu birlikte yapar. Bazen işçi grupları, yuvasını kurmasına yardım etmek için genç bir kraliçe ile yuvadan akın ediyor. Kosta Rika ordusu karınca Eciton burchelli gibi halihazırda doğurgan olan birkaç kraliçenin bulunduğu kolonilerde , tüm gruplar ayrı ayrı koloniler kurmak için kendi kraliçelerinden ayrılırlar . Ateş karıncaları gibi tek kraliçe kolonilerinde, kraliçenin ölümü koloninin ölümü anlamına gelir çünkü halefi bırakmaz. Birden fazla kraliçeye sahip koloniler hayatta kalır ve gelişir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar