Karadul Örümceği İle İlgili 10 Gerçek Bilgi >>>

karadul-örümceği
Karadul Örümceği

Batılı bir kara dul, Latrodectus Hesperus. Kuzey Amerika'daki insanlara zararlı birkaç türden biri olan kara duldur, genellikle alt tarafında kırmızı bir kum saati şeklindedir.

Kara dul örümcekleri, dişilerin benzersiz görünümü ve eşlerini yeme eğilimiyle bilinen örümceklerdir. Kuzey Amerika'daki en zehirli örümcekler olarak kabul edilirler; ancak ısırıkları insanlar için nadiren ölümcüldür.

Kara Dul Örümcekleri Erkek ve Dişileri Nasıl Görünür ?

Erkek ve dişi kara dullar farklı görünüyor. Her durumda, "parlak siyah vücutları ve yuvarlak karınlarının alt tarafında kırmızı kum saati şeklindeki işaretlerle en belirgin olanlar tipik özelliklerdendir.  . Kum saati işareti bazen turuncu-sarı da olabilir. 

Kadın kara dullar yaklaşık 4cm uzunluğundadır. Erkekler dişilerin yaklaşık yarısı kadardır.  Genellikle, erkekler sırtlarında kırmızı veya pembe lekelerle daha açık renktedir  .

karadul-örümceği
Karadul Örümceği İle İlgili 10 Gerçek 


Kara Dul Örümcekleri Nerelerde Yaşar ?

Kara dullar, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Avrupa ve Asya, Avustralya, Afrika ve Güney Amerika'nın çoğu dahil olmak üzere dünyanın ılıman bölgelerinde bulunur. Amerika Birleşik Devletleri'nde, esas olarak Güney ve Batı'da bulunurlar. NCSU'ya göre "ahırlar, garajlar, bodrum katları, dış tuvaletler, içi boş kütükler, kemirgen delikleri, çöp, fırça ve yoğun bitki örtüsü gibi karanlık, kuru barınaklarda bulunabilirler. 

Karadul Örümceği Nasıl Beslenir ?

Birçok örümcek gibi, kara dul örümceği de ağlarına takılan diğer örümcekler ve böcekleri yer. Dişi örümcek, avını beklerken ağından baş aşağı asılı kalır. Bu tipik poz,  potansiyel yırtıcılar için toksik olduğuna dair görünür bir uyarı olan parlak işaretlerini gösteriyor  . Ancak işaretler avını korkutuyor gibi görünmüyor. Fakat araştırmalara göre, bu muhtemelen kuşların ve böceklerin renkleri nasıl algıladıklarındaki farklılıklardan kaynaklanıyor.

National Geographic'e göre kara dullar sinek, sivrisinek, çekirge, böcek ve tırtıl yer  . Av ağda tuzağa düşürüldükten sonra, kara dul avını ipeğe sarmak için "tarak ayaklarını" kullanır. Daha sonra kara dul, avını dişleriyle delip cesedi sıvılaştıran sindirim enzimlerini enjekte eder. Örümcek daha sonra sıvıyı emer.

Karadul Örümceklerinin Türleri Nelerdir ?

Kara dulun tarak ayağı ayırt edici bir özelliktir.  Kara dul örümcekler, genellikle tarak ayaklı örümcekler olarak anılan Theridiidae ailesine aittir. Bir tarağın dişlerine benzeyen bacaklar. Örümcek sararken ipeği avın üzerine asmak için kullanılır. " 

Entegre Taksonomik Bilgi Sistemine (ITIS) göre kara dulların taksonomisi:

Krallık : Animalia

Subkingdom : Bilateria

Infrakingdom : Protostomia

Süperfilum : Ecdysozoa

Şube : Arthropoda

Altfilum : Chelicerata

Sınıf : Arachnida

Sipariş : Araneae

Aile : Theridiidae

Cins :  Latrodectus

Türler : Latrodectus hersperus  (batı kara dul),  Latrodectus mactans  (güney kara dul) ve  Latrodectus variolus  (kuzey kara dul)  dahil 31 "dul örümcek" türü vardır.


Karadul Örümceği İle İlgili 10 Gerçek

                          

Karadul Örümceği Nasıl Çiftleşir ?

Canadian Geographic'e göre  kara dullar, çiftleşme gerçekleştiğinde ilkbaharın sonları haricinde, öncelikle yalnızdır. Dişi örümcekler üç yıla kadar yaşayabilir. Erkekler tipik olarak bir veya iki ay yaşarlar. 

Bilinen bir özellik ise, kara dullar adlarını "dişiler çiftleştikten sonra cinsel yamyamlık yaptıkları için alırlar. Dişi genellikle erkeği öldürür ve yer  , bu da erkeklerin kısa ömürlerini açıklar.

NCSU'ya göre dişi, her biri 200 ila 900 yumurta içeren kağıt gibi yumurta keseleri oluşturur. Yumurtalar yaklaşık 30 gün sonra çatlar. Bebek örümcekler yamyamdır ve çok azı üç aylık gelişimden yetişkinliğe kadar hayatta kalır.

Karadul Örümceği Isırığı

National Geographic'e göre  , kara dullar Kuzey Amerika'daki en zehirli örümcek olarak kabul ediliyor. NCSU'ya göre, zehirlerinin bir çıngıraklı yılandan 15 kat daha güçlü olduğu bildiriliyor.

Kara dullar oldukça zehirlidir; Neyse ki, insanları yalnızca rahatsız olduklarında ısırırlar. Araştırmalara göre "Sadece dişilerin ısırıkları insan sağlığına tehdit olarak değerlendirilebilir." Ve yaygın inanışın aksine, çoğu mağdur ciddi zarar görmez  . Araştırmalara göre "Bu örümceğin ısırıkları çok nadiren ölümle sonuçlanır," "Bununla birlikte, risk altındaki bireyler arasında çok genç, çok yaşlı ve hasta bulunmaktadır."


Karadul Örümceği İle İlgili 10 Gerçek

                       

 NCSU'ya göre kara dulun  ısırığı çoğu insana iğne deliği gibi geliyor. Ağrı birkaç dakika içinde başlar ve hızla vücudun diğer bölgelerine yayılır. 

Karadul Örümceği Isırma Belirtileri

"Bu cinsin bir üyesinin ısırmasının etkileri türe bağlıdır, ancak etkileri mide bulantısı, aşırı terleme, karın ve sırtta şiddetli ağrı, kas ağrıları, hipertansiyon ve diyafram felçini içerebilir, bu da nefes almada zorluğa neden olabilir. .

Araştırmalara göre ağrı sekiz ila 12 saat sürebilir ve diğer semptomlar birkaç gün devam edebilir  . Hasarı en aza indirmeye yardımcı olmak için kara dul panzehiri mevcuttur.

Türkiyede Karadul Örümceği Yaşar mı ?

Kayıtlara göre Türkiyede karakteristik akdeniz kadarul örümceği Maraş,Mardin,Muğla ve Hatay civarında görülmektedir


KIRMIZI ÖRÜMCEK NEDİR?, KIRMIZI ÖRÜMCEK HANGİ BİTKİLERDE GÖRÜLÜR ? TIKLA ÖĞREN >>>


NOT: BU YAYIN BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. ACİL BİR DURUM OLDUĞUNDA DERHAL EN YAKIN SAĞLIK KURULUŞUNA GİDİNİZ.

Yorum Gönder

0 Yorumlar