Aşırı Üşümenin 10 Nedeni >>>

Aşırı Üşümenin 10 Nedeni >>>


Neden Hep Üşüyorum ? Aşırı Üşümenin 10 Nedeni Ne Olabilir ?

Aşırı üşüme nedenlerinin başında  kan ve beslenme bir rol oynayabilir - ancak stres ve endişe gibi şeyler de rol oynayabilmektedir.Yazın üşüme nedenleri ya da sıcak havada üşüme nedenleri ne olabilir ? Sıcak bir yaz gecesinde bile fazladan battaniyelerle sarılıyor musunuz veya yıl boyunca süveter giymeyi mi düşünüyorsunuz ? Bu düşünceler size tanıdık geliyorsa, şu semptomları da fark edebilirsiniz: düzenli olarak titreyen eller, üşüyen el parmakları ve de ayak parmakları ,her zaman donuyormuş gibi hissettiğiniz bünyeniz (sıcaklık ne olursa olsun ve sebepsiz!). Uzmanlar, vücut sıcaklıklarının gün içinde değiştiğini, ancak bazı insanlar her zaman üşüdüğünü ve görmezden gelmeniz gereken bir şey olmadığını tespit ettiler.

Hatırlatma: Soğuk tahammülsüzlüğü yaşıyorsanız,  bir sağlık sorununun işareti olabileceğinden hemen doktorunuza danışın. Vücut ısısını 1800'lerden beri, standart olarak 37 ° C olarak kabul edildi. Ancak bir çalışmada yayınlanan yeni dergi araştırması , vücut sıcaklıklarının 36,5 ° C'ye yakın olma eğiliminde olduğunu buldu . Kadınlar erkeklere göre daha fazla üşüme eğilimindedirler çünkü kadınlar ve erkeklerin metobolizma hızları arasında farklılıklar bulunur. 

Uzmanlar ara sıra veya sadece soğuk günlerde aşırı üşümenin endişelenecek bir şey olmadığını söylüyor, ancak günlük rutininize müdahale etmeye başladığında veya başka semptomlarla ortaya çıktığında, bu farklı bir hikaye olabilir. Aşırı üşümenin yanı sıra gerçekten kendinizi yorgun hissediyorsanız veya saçınızda değişiklikler görüyorsanız , nefes darlığı çekiyorsanız veya başınız dönüyorsa, bağırsak alışkanlıklarınızda değişiklikler yaşamaya başladıysanız  en kısa sürede  gidip doktorunuzu görmelisiniz, . Aşağıda aşırı üşümenin nedenlerinden bazılarını inceleyeceğiz.

Aşırı Üşüyorsanız Az aktif Bir Tiroidiniz Olabilir.

Tiroid aslında vücudunuz için bir termostat gibi çalışır . Vücudun metabolizmasını, sıcaklığını ve diğer işlevlerini düzenleyen hormonları salgılar, ancak her zaman olması gerektiği gibi çalışmaz. Tiroidin dengesiz çalışması üşüme konusunda sizi olumsuz etkileyebilir.

Hipotiroidizmin aşırı üşümenize neden olup olmadığını nasıl anlarsınız? Yaşadığınız diğer semptomlara dikkat etmenizi öneriliyor. “Üşümekten başkaca , cildinizin kuru olduğunu fark ettiniz mi? " "Kilo aldığınızı fark ettiniz mi?" aynı zamanda saç dökülmesi , kabızlık ve aşırı yorgunluk da meydana gelebilir. Sürekli üşümenin yanı sıra bu rahatsızlıklara sahipseniz, tiroidinizi kontrol ettirmenin zamanı gelmiş olabilir.


Aşırı Üşümenin 10 Nedeni

Aşırı Üşüyorsanız Yeterince Demir Almıyor Olabilirsiniz

Anemi, milyonlarca insanı etkileyen en yaygın kan koşullarından biridir. Vücudunuzda, organlarınıza oksijen gönderen yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığında ortaya çıkar. Uzmanlar organlar oksijen açlığı çektiğinde, özellikle ekstremitelerinizde üşüme hissedebileceğinizi söylüyor . Demir eksikliği, aneminin en yaygın nedenidir ve basitçe daha fazla demir açısından zengin yiyecekler yemek yardımcı olabilir. Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri veya konserve ton balığı gibi vücudun daha kolay emdiği hem demir içeriği yüksek yiyecekler yemeyi önerir . Ispanak, fasulye ve kuruyemiş gibi  demir içeren yiyecekler de iyidir.Vücudun demiri emmesine yardımcı olmak için turunçgillerde veya domateslerde bulunan C vitamini önemlidir. 

Kansızlığınız olduğundan mı şüpheleniyorsunuz? Doktorunuzdan tam bir kan sayımı paneli isteyin. Kadın, adet ve doğum nedeniyle genellikle anemi riski altındadır, ancak kan sulandırıcı, vejeteryanlar ve 65 yaşın üzerindekiler de daha yüksek risk altındadır. Uzmanlar aneminin orak hücreli anemi veya böbrek hastalığı gibi diğer sağlık koşullarından da kaynaklanabileceğini de söylüyor.

Aşırı Üşüyorsanız Vitamin Eksikliğiniz Olabilir

Düşük B12, B9 veya C vitamini seviyeniz varsa, vitamin eksikliği aneminiz olabilir ve bu da sizi soğuğa duyarlı hale getirebilir dolayısıyla aşırı üşüme nedenlerinden biri de bu olabilir. Bu besinleri içeren yiyecekleri yeterince yemiyorsanız veya vücut vitaminleri ememiyorsa veya işleyemiyorsa, vitamin eksiklikleri ortaya çıkar. Vitamin eksikliğinin gelişmesi birkaç aydan bir yıla kadar sürebilir, bu nedenle uzanlar diyetinize dikkat etmeniz gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar iyi B12 kaynakları arasında kırmızı et , yumurta, süt ürünleri ve kümes hayvanları veya güçlendirilmiş tahıllar ve besin mayası olduğunu söylüyor. Folat olarak da bilinen B9 vitamini, meyvelerde ve yapraklı yeşilliklerde bulunur ve turunçgiller ve domatesler yaygın C vitamini kaynaklarıdır. Bazı durumlarda, doktorunuz besin alımınızı artırmak için takviyeler yazabilir .

Aşırı Üşüyorsanız Bu Etkenli İlaçları Alıyor Olabilirsiniz

Soğuk eller ve ayaklar, kalp problemlerini tedavi etmek için kullanılan beta blokerler gibi bazı ilaçların bir yan etkisidir . Kalp atış hızınızı çok fazla pompalamasını ve adrenalin ve diğer stres hormonlarına tepki vermesini önlemek için yavaşlatarak çalışırlar. Yavaşlayan hız, üşümenize ve ayrıca baş dönmesine, yorgunluğa ve mide bulantısına neden olabilir. Doktorunuzla yaşadığınız herhangi bir ilaç yan etkisi hakkında konuşmak her zaman iyi bir fikirdir - dozajın ayarlanması gerekebilir veya farklı bir ilacın reçete edilmesi gerekebilir.

Aşırı Üşüyorsanız Raynaud Hastalığınız Olabilir.

Raynaud hastalığı suçlanabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, bu, üşüdüğünüzde veya stresli hissettiğinizde kan damarlarının kasılmasına ve kan akışını kısıtlamasına neden olan nadir bir durumdur . Genellikle el ve ayak parmakları olmak üzere vücudun belirli bölgelerine kan akışının olmaması onların beyaza ve maviye dönmesine neden olur . Kan geri döndüğünde, bölgeler kırmızılaşır ve dikenli veya büyük ölçüde ağrılı hissedilir. Raynaud'un bilinen bir nedeni yoktur, ancak kadınlar arasında , özellikle de aile öyküsü olanlarda çok daha yaygındır .

Uzmanlar raynaud hastalığının "tetiklemeyle ilişkili" olduğunu, yani fenomenin soğukla ​​karşılaştığınızda hızlı bir şekilde meydana geldiği anlamına geldiğini söylüyor. Stres, bazı insanlar için semptomları tetikler. Doktorunuz Raynaud hastalığını muayene ve kan testi ile teşhis edebilir. İlaç genellikle ağır vakalar için reçete edilir, ancak genellikle eldiven giyerek ve tetikleyicilerden kaçınarak durumu yönetmek en iyi yaklaşımdır, diye açıklıyor.


Aşırı Üşümenin 10 Nedeni


Aşırı Üşüyorsanız Kalp Rahatsızlığınız Olabilir.

Periferik arter hastalığı , arterlerde plak birikmesine neden olan bir durumdur. Uzmanlar “Belli bölgelere kan akışında azalma olmaya biraz daha yatkınsınız” diyor ve bu eller, ayaklar veya bacaklarda soğukluk, uyuşma veya karıncalanma yaratıyor. Kan pıhtıları, yüksek kolesterol veya arterlerinizi tıkayan diğer koşullar aynı etkiye sahip olabilir.

Her zaman üşüyorsanız, ancak aynı zamanda bacaklarınızda ve kollarınızda kas ağrısı veya kramplar varsa, genellikle fiziksel aktiviteden sonra, kontrol ettirmelisiniz. Size bir kan inceltici reçete edilebilir veya doktorunuz her gün bir aspirin almanızı önerebilir.
Bazen, düzenli egzersiz, sigarayı bırakmak ve yüksek kolesterole yol açan doymuş yağları kesmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, sağlık durumunuzun sağlığınız üzerindeki etkisini azaltabilir.

Aşırı Üşüyorsanız Şeker Hastalığınız Olabilir.

Üşümeniz var, yorgunluğunuz fazla ve de kendinizi çok işemek zorunda mı hissediyorsunuz? Bunlar , vücudunuzun glikozu nasıl işlediğini etkileyen ve yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştüren kronik bir durum olan diyabet belirtileri olabilir . Uzmanlar "Şeker hastalığınız olduğunda, böbreklerinizi, dolaşım sisteminizi ve bu doğrultudaki şeyleri etkileyebilir, bu yüzden soğuk algınlığı hissediyor olabilirsiniz" diyor. Böbrek sorunları, soğuğa duyarlılıkla birlikte gelen anemiyi tetikleyebilir ve diyabet, sinir hasarına neden olarak ayaklarınızın üşümesine neden olabilir.

Erken diyabet semptomları hafif olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri aşırı kilolu olma ya da aile geçmişi olan dahil yüksek riskli grubunda iseniz kan şekeri düzenli olarak test alma önerilir. Siyahi ve Hispanik erkekler ve kadınlar daha da yüksek diyabet riski altındadır; Azınlık Sağlık Dairesine göre, siyah yetişkinlerin diyabet teşhisi alma olasılığı % 60 daha fazla ve hastalıktan ölme olasılığı iki kat daha fazla . Diyabetin tedavisi olmasa da doktorlar, hastalığın yaşamınız üzerindeki etkisini azaltmak için ilaçlar yazabilir veya kilo verme, egzersiz ve daha sağlıklı beslenme gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir. Doktorunuza diyabet teşhisi hakkında soru sormak, uzun vadeli bakıma başlamak için önemlidir.

Aşırı Üşüyorsanız Zayıf Olabilirsiniz.

Vücut yağı sizi sıcak tutar, bu yüzden çok insan bu yağ olduğunda muhtemelen üşüyecektir. Uzmanlar “Sonunda, az miktarda vücut yağıyla dolaşıyorsanız, soğuğa daha duyarlı olacaksınız” diye açıklıyor. Kadınlar için, vücut kitle indeksinin (VKİ) 18,5'in altında olması zayıf olarak kabul edilir. Sindirim veya metabolik bozukluklar da dahil olmak üzere belirli sağlık koşulları aşırı kilo ve vücut yağ kaybına neden olabilir. Stres ve kaygı da suçlanabilir.

Aşırı Üşüyorsanız Bu Etkenlere Maruz Kalıyor Olabilirsiniz.

İnsanların bilinçli olarak yemelerini kısıtladıkları anoreksiya nervoza veya ortoreksiyi içeren yeme bozuklukları, tehlikeli derecede düşük vücut ağırlığına ve kardiyovasküler, gastrointestinal ve tiroid rahatsızlıkları dahil olmak üzere bir dizi başka ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.Uzmanlara göre bu koşullar yaşamı tehdit edebilir . Soğuk hissetmek muhtemelen bu koşulların bazılarına bağlıdır ve yeme bozuklukları ile sessizce savaşan tanı konmamış kişiler için istenmeyen bir semptom olabilir.

Yeme bozukluğundan muzdarip olduğunu düşünen herkes derhal yardım isteyebilir ve bu yardımları almaları hayati öneme sahiptir.

Yakın zamanda bir miktar kilo verdikten sonra yeni bir üşüme olduğunu fark ediyorsanız, bir sağlık uzmanına ulaşmak iyi bir fikirdir. Sürekli titremeye neden olan kilo kaybı, menstrüel problemler, depresyon veya anemi geliştirme potansiyeli ile birlikte olup olmadığı ile ilgili olabilir .Düzenli panik atak geçiriyor olabilirsiniz.

Aşırı Üşüyorsanız Artık Yaşlanıyor Olabilirsiniz

Hiç yaşlı bir akrabanızı ziyaret ettiniz ve de evlerini sauna gibi hissettiniz mi? Uzmanlar bunun muhtemel olduğunu söylemekte çünkü yaşlandıkça üşüyoruz.Yaşlandıkça, işler yavaşlar ve çekirdek vücut sıcaklığının bir kısmı yavaş yavaş düşme eğilimindedir. Yaşlanma ayrıca diyabet, yüksek kolesterol ve kan akışını kısıtlayabilen ve kendinizi daha soğuk hissetmenize neden olabilecek diğer durumlar gibi durumların gelişme riskini artırır. Doktorların genç hastaları için sağlıklı bir diyet ve egzersizin değerini vurgulamalarının nedeni budur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar